Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σαράκι στο κέντρο της Ευρώπης

Αν οι βασικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίσουν με γενναιότητα και αυστηρότητα το πρόβλημα της Ακροδεξιάς που απειλεί την Ένωση, τότε θα υπονομευτεί κάθε πορεία προς την ολοκλήρωσή της

Ο νεαρός ηγέτης του δεξιού -πλέον- ΟVP Σεμπάστιαν Κουρτς (μόλις 31 ετών) κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές και ετοιμάζεται να κυβερνήσει την Αυστρία σχηματίζοντας πλειοψηφία με το ακροδεξιό FPΟ. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές, χάραξε την πορεία του προς την εξουσία, του κόμματος στην αρχή και της χώρας στη συνέχεια, ποντάροντας όλα τα λεφτά στην ξενοφοβία. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του φράγματος στους μετανάστες με συρματοπλέγματα στον δρόμο των Βαλκανίων. Ασφάλεια, λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος και η ευημερία των Αυστριακών είναι εγγυημένη υποσχέθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Μονάχου "Süddeutsche Zeitung" κάνει λόγο για "στυγνό λαϊκισμό" στην Αυστρία, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί μοναδική ή ιδιαίτερη περίπτωση. Όπως επισημαίνεται, "με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και υπόγεια τεχνάσματα που εκμεταλλεύονται τον φόβο της παρακμής μπορεί κανείς πλέον να ασκήσει πολιτική σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Στην υπερβολή του το αποδεικνύει στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Όρμπαν, διασφαλίζοντας την εξουσία με αυτό το 'λαϊκιστικό τριπλούν'". Κατά την "Der Standard" της Βιέννης, μία μετεκλογική συμμαχία του κεντροδεξιού ΟVP με το ακροδεξιό FPΟ δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή πολιτική ατζέντα στην Αυστρία, αλλά δρομολογεί και ευρύτερες αλλαγές στη συνταγματική τάξη και τη διεθνή παρουσία της χώρας.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι σχεδόν έναν μήνα πριν, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει για να ανακόψουν την υποχρέωση ποσοστιαίας φιλοξενίας προσφύγων που έφτασαν στην Ένωση. Η απόφαση λοιπόν ισχύει και επιβάλλει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να δεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης που αποφασίστηκε το 2015. Όμως ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν υποστήριξε πως θα ήταν καλύτερο για τη χώρα του «να μη λάβει επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να αναγκαστεί να αποδεχτεί πρόσφυγες»!

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, στην πραγματικότητα της Ε.Ε. διαμορφώνεται ένα κλαμπ με ηγέτιδα δύναμη την Αυστρία και ακολούθους την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τις υπόλοιπες χώρες που αρνούνται τις συλλογικές ευθύνες τους ως μέλη της Ε.Ε. στο θέμα των προσφύγων. Αν οι βασικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίσουν με γενναιότητα και αυστηρότητα το πρόβλημα που απειλεί την Ένωση, τότε η Ευρώπη όχι μόνο δεν θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκακιέρα και να αξιοποιήσει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ με την πολιτική Τραμπ, αλλά θα υπονομευτεί κάθε πορεία προς την ολοκλήρωσή της.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με δεμένα τα χέρια, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Η προώθηση ώριμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σχέδιο εξωστρεφούς δράσης θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο