Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Σκουρλέτης: Παρακαταθήκη η γενναιότητα της αμφισβήτησης και η τόλμη της διεκδίκησης για ελεύθερη ζωή (Video)

Eurokinissi

Σήμερα τιμούμε 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην έπαρση της σημαίας στο βράχο της Ακρόπολης

προσθέτοντας ότι «προστατεύουμε τη μνήμη του μεγαλείου ενός λαού που όχι μόνο άντεξε 3,5 χρόνια επώδυνης κατοχής αλλά αναδύθηκε πιο δυνατός και ίσως πιο αθώος από ότι οι καιροί αξίωναν».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι σαν σήμερα η Αθήνα απελευθερώθηκε από το λαό της ο οποίος εκείνο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου βιώνει ένα τέλος εποχής όταν η ελληνική σημαία υψώνεται ξανά στην Ακρόπολη. Στο επίπεδο της ιδεολογικής σκέψης της δράσης και της πολιτικής στράτευσης η ημέρα της απελευθέρωσης αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική Αθήνα. Είχαν ανατραπεί οι πολιτικοί ιδεολογικοίκαι κοινωνικοί συσχετισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά. Το γεγονός της ριζοσπαστικοποίησης του ελληνικού λαού ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για την επόμενη μέρα και όλα φαίνονται δυνατά. Εκ των υστέρων η ανάπαυλα αποδείχθηκε μικρή με αποκορύφωμα τα Δεκεμβριανά.

«Την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης ο λαός της Αθήνας νοιώθει δικαιωμένος και ελεύθερος να εκφράσει τις νέες αξίες που σφυρηλάτησε στο αμόνι του πολέμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης.

Μιλώντας για το σήμερα αναφέρθηκε στις «αποκρουστικές θεωρίες των δύο άκρων και των ανιστόρητων εξισώσεων. Οι θλιβεροί επίγονοι του φασισμού ονειρεύονται παλινορθώσεις και προβάλλουν το μίσος και τον ολοκληρωτισμό τους ως τη λύση στην υλική και αξιακή κρίση της Ευρώπης. Η απάντηση είναι προφανής περισσότερη δημοκρατία, ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.»

«Η γενναιότητα της αμφισβήτησης και η τόλμη της διεκδίκησης για ελεύθερη σκέψη και ελεύθερη ζωή ως την παρακαταθήκη εκείνων των ημερών» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προοδευτικές συγκλίσεις: ποιοι και με ποιους

Η ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον με ολοένα σαφέστερο πρόσωπο. Το παραδοσιακό σύστημα εξουσίας βαίνει προς εξαφάνιση. Δυνάμεις πανίσχυρες πριν λίγα χρόνια, όπως...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο