Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Summit: / Θετικό το μομέντουμ για την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Summit: / Θετικό το μομέντουμ για την οικονομία

Υπέρ μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, που δεν θα είναι κρατικοδίαιτη, δεν θα παράγει «φούσκες», δεν θα στηρίζεται σε θαλασσοδάνεια και μίζες και δεν θα συμβάλλει στην «άνεργη», αλλά στη βιώσιμη ανάπτυξη, μιας επιχειρηματικότητας που θα σέβεται τον εργαζόμενο, το περιβάλλον, το Σύνταγμα και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο δείπνο με το οποίο έκλεισαν και οι εργασίες τού Thessaloniki Summit που διοργάνωσε ο ΣΒΒΕ, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, υπερθεμάτισε για την «υγιή επιχειρηματικότητα, της αληθινής παραγωγής και της επένδυσης, που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες όχι ζούγκλας αλλά εργασιακής νομιμότητας και αμοιβών ανάλογων με την προσφορά τους». Υπογράμμισε ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που γίνονται για την τόνωση της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

«Η οικονομία μας βρίσκεται σε εξαιρετικά θετικό μομέντουμ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι κλείνει ο μνημονιακός κύκλος για τη χώρα. Διαβεβαίωσε ότι το τρίτο πρόγραμμα θα κλείσει στην ώρα του, όπως και η τρίτη αξιολόγηση, ενώ δεν έκρυψε ότι ακόμη υπάρχει δρόμος να διανυθεί μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από το «παρασιτικό των εισαγωγών με δανεικά», που θα στηρίζεται στην παραγωγική διαδικασία. Αναφέρθηκε στους δείκτες που δηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα και βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά (εκτόξευση εξαγωγών, μείωση ανεργίας, έξοδος στις αγορές κ.λπ.) και υπογράμμισε ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς Μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη». «Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας των πελατειακών σχέσεων, των προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη» είπε για να προσθέσει ότι «η υγιής επιχειρηματικότητα, που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον, είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βάλει τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Μπορούμε να πετύχουμε

«Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους», ανέφερε σε άλλο σημείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΑΣΘ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά το να ανοίξουν δρόμοι και να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα». «Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αύξηση του επιπέδου ζωής, μείωση της ανεργίας, αύξηση των προσδοκιών και της ευημερίας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δράσουμε. Να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές» κατέληξε, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως «ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Θεσσαλονίκη για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση». Απαντώντας στο αίτημα του ΣΒΒΕ για Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, δήλωσε: «η πρότασή σας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL