Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Πού πάει η Σοσιαλδημοκρατία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πού πάει η Σοσιαλδημοκρατία;

Η ιστορική εκλογική ήττα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (SPD) ήταν το πιο ηχηρό καμπανάκι γι’ αυτό το πάλαι ποτέ ισχυρό πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη. Παντού στη γηραιά ήπειρο σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές, που περίπου ταυτίζονται, βρίσκονται σε υποχώρηση.

Στη Γαλλία, η πρωτοφανής ήττα των Σοσιαλιστών στις τελευταίες εκλογές ήταν άλλο ένα μήνυμα για την κατάρρευση της εκλογικής επιρροής του σοσιαλισμού.

Στην Ολλανδία, η ανακούφιση από την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς έκρυψε κατά κάποιο τρόπο την κατάρρευση του Εργατικού Κόμματος (PvdA) από 38 έδρες σε μόλις 9.

Στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν αμφισβητείται από πολλά στελέχη του κόμματος που θεωρούν τις θέσεις του «αρχαϊκές». Στηρίχθηκε πάντως από την εισροή νέων μελών χάρη στο αριστερό του προφίλ, αλλά δεν φαίνεται να έχει προοπτικές εξουσίας.

Στην Ιταλία, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα είναι στα πρόθυρα διχασμού καθώς η μικρή αριστερή μειοψηφία απειλεί με αποχώρηση κατηγορώντας τον Μ. Ρέντζι, που προαλείφεται για την ηγεσία, ότι μετέφερε το κόμμα από την Κεντροαριστερά στη Δεξιά.

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μόλις που κατάφερε να έρθει δεύτερο στις τελευταίες εκλογές, ενώ είναι διχασμένο ανάμεσα σε όσους θέλουν τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας του δεξιού πρωθυπουργού Ραχόι και σε αυτούς που διαφωνούν.

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι Σοσιαλιστές αντέχουν στη Σουηδία, ενώ και στην Πορτογαλία είναι κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη αριστερών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΠ.

Δεν μπορώ βέβαια να κάνω εδώ έναν λεπτομερειακό χάρτη του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και να παραθέσω τους λόγους των ηχηρών αποτυχιών, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Όμως δεν θα ήταν άστοχο να υποστηρίξω πως κύρια αιτία ήταν ο θανάσιμος εναγκαλισμός με τον νεο-φιλελευθερισμό, υπό την αμείλικτη πίεση των αγορών βέβαια.

Τα καταρρέοντα μεσαία στρώματα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στρεφόμενα προς νεόκοπα σχήματα (Μακρόν στη Γαλλία) ή και προς την Ακροδεξιά (AfD στη Γερμανία).

Έγραψα τα παραπάνω για να θυμίσω πως στη χώρα μας δύο πολιτικές λύσεις υπάρχουν, εφόσον βέβαια δεν ανατραπούν οι έως τώρα εκλογικές δημοσκοπήσεις. Το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα προκύψει από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα συγκυβερνήσει είτε με τη Δεξιά είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ - με όλα τα ελαττώματά του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL