Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ούτε βαθύ, ούτε γκρίζο... Διάφανο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε βαθύ, ούτε γκρίζο... Διάφανο

Μία από τις φράσεις που έμειναν στην ιστορία αυτού του τόπου είναι το περίφημο “θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”. Δηλαδή μια πράξη αντίστασης στη νοσηρή αυθαιρεσία της εποχής μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει αυτή τη φράση στην πράξη διεκδικώντας να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία που εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για λογαριασμό των καναλαρχών επιτρέποντάς τους να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση, χωρίς να πληρώσουν τίμημα για τις δημόσιες συχνότητες που διαθέτουν και χωρίς κανόνες λειτουργίας.

Μέχρι και σήμερα όλοι αυτοί μαζί, κόμματα και καναλάρχες, αντιστέκονται μέχρι τελευταίας ρανίδας. Μόνο που η ακόρεστη δίψα τους να διατηρηθεί αυτή η αυθαιρεσία τούς ανάγκασε να αποκαλυφθούν από μόνοι τους.

Με το που ανακοίνωσε το ΕΣΡ την πρόθεση να κάνει διαγωνισμό και να τεθεί ως τίμημα άδειας ο μέσος όρος των χρημάτων που οι ίδιοι έδωσαν στον προηγούμενο διαγωνισμό, που τόσο λυσσαλέα τον πολέμησαν, έσπευσαν στο ΣτΕ εκ νέου για να δηλώσουν τις προθέσεις τους και να παίξουν όσο μπορούν το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Κατέρριψαν με την κίνησή τους αυτή όλο το μύθευμα που είχαν φτιάξει ως γραμμή άμυνας στον προηγούμενο διαγωνισμό. Ούτε ΕΣΡ ήθελαν, ούτε να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά ήθελαν, ούτε τη νομιμότητα ήθελαν. Ήθελαν άδειες τηλεοπτικές χωρίς λεφτά. Διεκδικούν τη δύναμη της εξουσίας να κατέχουν ΜΜΕ χωρίς κόστος.

Το απογοητευτικό σε αυτή την ιστορία δεν είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που διεκδικούν τα πάντα χωρίς να δίνουν τίποτα αλλά ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ένα σύστημα πολιτικό που τους επιτρέπει να γίνουν αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα. Να είναι το βαθύ κράτος μιας χώρας γεμάτης γκρίζες ζώνες νομιμότητας. Από τις πρώτες δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα ότι είναι για άλλη μια φορά με τους καναλάρχες και όχι με την κοινωνία.

Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω ούτε εκατοστό. Ούτε βαθύ, ούτε γκρίζο. Μόνο ένα διάφανο κράτος αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL