Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η θέση της Ελλάδας και η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θέση της Ελλάδας και η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Vasily Kandinsky, Γύρω από τον κύκλο, 1940

Της Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου*

Στην "ΑΥΓΗ" διαβάσαμε ότι το άρθρο του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;» (20.9.2017) προκάλεσε την απάντηση του γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ (28.9.2017), όπου για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η θέση της κυβέρνησης στο θέμα των πυρηνικών.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ γράφει: «Αναφορικά με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, η στάση της χώρας μας προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε σχετικούς οργανισμούς και συνθήκες. Ως μέλος της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει μια αποτελεσματική, σταδιακή και επαληθεύσιμη προσέγγιση για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού, όπως ορίζει το Άρθρο 6 της Συνθήκης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι πυρηνικές δυνάμεις».

Η Εταιρεία μας (Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War - IPPNW), ως Ιατρική επιστημονική εταιρεία, ιδρυτής και ηγετικός ιατρικός εταίρος της ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), είχε έντονη παρουσία στον ΟΗΕ σαν κοινωνικός σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη, εργαζόμενη για να τεκμηριώσει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Έτσι, στη Συνθήκη περιέχονται όλες οι καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και την υγεία των επόμενων γενεών, που αφορούν την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας και θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτές οι συνέπειες δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επάρκεια, αλλά μόνο να προληφθούν. Αυτή η άποψη θεμελιώνεται στην ιπποκρατική αρχή «Κάλλιόν εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 Εταιρείας μας. Με αυτή την αρχή ξεκινήσαμε κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου αυτή την προσπάθεια και, αφού καταφέραμε αρχικά τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, φθάσαμε και στην τελική καταδίκη τους.

Η Εταιρεία μας ήδη από το 2015 ζητούσε με επανειλημμένα έγγραφα στο ΥΠΕΞ και τον κ. πρωθυπουργό να λάβει η Ελλάδα θέση υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, όπως άλλωστε επανειλημμένα δήλωναν ότι είναι (όχι μόνο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων) τόσο κατά την επίσκεψη των Χιμπακούσα στο προεδρικό μέγαρο όσο και κατά τις δυο επισκέψεις μας στη Βουλή.

Με επανειλημμένα έγγραφα και προσωπικές επαφές τεκμηριώναμε ότι η νέα απαγόρευση ΔΕΝ είναι ασύμβατη με την υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι η οικονομική συγκυρία δεν θα πρέπει να διαγράφει τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατεί σε τομείς ειρήνης.

Συγκεκριμένα, πιο πρόσφατα στην "Έκκληση για ενεργό δράση της ελληνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των πυρηνικών", η οποία υπογραφόταν από τις ΜΚΟ Peace Boat, IPPNW, ICAN, International Peace Bureau, Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής (ελληνικός κλάδος IPPNW), Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φίλοι της Φύσης (ελλ. κλάδος Nature Friends) και παρεδόθη στον υπουργό Εξωτερικών και τη Βουλή κατά την επίσκεψη των Χιμπακούσα την 16.9.2016 αναφέρουμε:

«Ενώ η Στρατηγική Συνθήκη του ΝΑΤΟ από το 2010 λέει ότι, για όσο τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία, η ίδια Συνθήκη διακηρύττει ότι η συμμαχία πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά. Μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων θα στιγματίσει και θα απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Το να εργάζεται για τον πυρηνικό αφοπλισμό δεν είναι μόνο μια στρατηγική συνθήκη, αλλά και υποχρέωση που απορρέει από τη Νuclear Non-Proliferation Treaty, μια συνθήκη την οποία υπέγραψαν όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι δεν υπάρχει σύγκρουση για ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, να υποστηρίζει μια συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, αλλά αντίθετα αποτελεί μιαν υποχρέωση».

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και η κυβέρνηση προτίμησε να συνταχθεί με τις απόψεις του ΝΑΤΟ και των πυρηνικοκατόχων χωρών, αντί να είναι στην πρωτοπορία του φιλειρηνικού κινήματος.

Οι κυβερνήσεις, που πραγματικά θέλουν να ελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τα πλέον επικίνδυνα όπλα, τα πυρηνικά, δεν καταδικάζουν απλώς τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, αλλά θα αναζωογονήσουν την NCBT και, όπως προτρέπει ο ΟΗΕ, θα προσέλθουν τελικά για να υπογράψουν τη Συνθήκη για μια πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Εμείς, πάντως, αν και γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ και δύσκολο, δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό και να απαιτούμε από την κάθε ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση του πλανήτη από τα όπλα που έχουν αποδείξει ότι απειλούν όχι μόνο την επιβίωση της ανθρωπότητας, αλλά και την ύπαρξη του πλανήτη μας.

* Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL