Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Δεν γίνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν γίνεται...

Πάει ένας χρόνος από τότε που κάποιοι ακραίοι, ενδεδυμένοι τον μανδύα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνεπικουρούμενοι από ομάδες χρυσαυγιτών, αντιδρούσαν δυναμικά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, με κύρια δικαιολογία ότι είναι ανεμβολίαστα και συνεπώς πιθανόν να είναι φορείς επικίνδυνων μεταδοτικών ασθενειών. Πάει ένας χρόνος από τα “ντου” των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α., τις αλυσίδες και τα λουκέτα φοβικών γονέων στις εισόδους σχολείων ώστε να κρατηθούν μακριά από τις τάξεις τα “ανεμβολίαστα” προσφυγόπουλα. Πάει ένας χρόνος από το σιγοντάρισμα μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, που έτειναν ευήκοον ους στις ανησυχίες μιας θορυβώδους μειοψηφίας, κλείνοντας παράλληλα τα αυτιά στις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ότι πρώτη και κύρια προϋπόθεση προκειμένου ένα προσφυγόπουλο να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα δημόσιο σχολείο είναι να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια που συνιστώνται για τα παιδιά της ηλικίας του.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περσινή σχολική χρονιά. Με έναν εκκωφαντικό θόρυβο για τα προσφυγόπουλα, που πίσω του έκρυβε την ανατριχιαστική πραγματικότητα που, σύμφωνα με τους παιδίατρους, θέλει ανεμβολίαστο το ένα στα δύο Ελληνόπουλα. Μια πραγματικότητα που, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θέλει μόλις 3 στους 10 μαθητές να είναι εμβολιασμένοι κατά της μηνιγγίτιδας Β, του επικίνδυνου μικροβίου που, εφόσον δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του ασθενούς. Έτσι λοιπόν, και με το 100% των προσφυγόπουλων εμβολιασμένο, η φετινή σχολική χρονιά σημαδεύεται από τα υψηλότατα ποσοστά των Ελλήνων μαθητών που μπήκαν και αυτή τη χρονιά απροστάτευτα στα σχολεία, χωρίς κανείς εκ των περσινών ανησυχούντων να δείχνει την παραμικρή ενόχληση για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αυξάνει συνεχώς την επιρροή του.

«Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία» λένε σήμερα οι επιστήμονες, για να περιγράψουν τις διαστάσεις του φαινομένου που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από την Πολιτεία και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, κινδυνεύει να οδηγήσει σε υγειονομικά επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν μπορεί και δεν γίνεται αυτό που αποτελεί υποχρέωση για τα παιδιά των προσφύγων πριν μπουν στα σχολεία να έγκειται στις προκαταλήψεις, τις ιδεοληψίες και τις φοβίες των Ελλήνων γονέων και κηδεμόνων. Δεν γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL