Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κουρδικό δημοψήφισμα: Η επόμενη ημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουρδικό δημοψήφισμα: Η επόμενη ημέρα

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο κουρδικό σκηνικό; Θα υπάρξει τροφοδότηση της κρίσης; Θα κλιμακωθεί η ένταση; Ποιος απ' τους παίκτες της περιοχής – Ερντογάν, Τεχεράνη, η ανίσχυρη κυβέρνηση της Βαγδάτης- θα τολμήσουν να παρέμβουν με μη πολιτικά μέσα; Πόσο πιθανός είναι ένας οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός του Κουρδιστάν, ή ακόμα κι ένας πόλεμος;

Όλα εξαρτώνται, κατά τα φαινόμενα, και για άλλη μια φορά από την Ουάσιγκτον, από τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της. Το ιστορικό δημοψήφισμα της Δευτέρας υπέρ της ανεξαρτησίας, αν και δεν καλωσορίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν καταδικάστηκε ευθέως, επίσης. Ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του Χίδερ Νάουερτ ήταν "μονομερής ενέργεια". Για τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις του Ερμπίλ και της Βαγδάτης είναι "φίλες" με τις οποίες η Ουάσιγκτον διατηρεί “στενούς δεσμούς” και πρέπει να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο. "Θέλουμε και οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά και να συζητήσουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά να το κάνουν με εποικοδομητικό τρόπο", ήταν το μήνυμα.

Αν δεν υπάρξει παραγωγική πορεία στις συνομιλίες Βαγδάτης - Ερμπίλ, υπάρχει σοβαρός και άμεσος κίνδυνος η πολύπλοκη γεωπολιτική φωτιά που μαίνεται στην περιοχή να επεκταθεί και να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να διαρραγούν οι σχέσεις τους με το ιρακινό Κουρδιστάν και για άλλους λόγους πλην του ότι ανήκει πια στη δεξαμενή των στρατηγικών συμμάχων τους ανά τον κόσμο. Φοβούνται πως πιθανή σύγκρουση του Ερμπίλ με τη Βαγδάτη θα απειλήσει την επανεκλογή του εκλεκτού τους στο Ιράκ, του πρωθυπουργού Αμπάντι στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τις λεπτές ισορροπίες ισχύος στο εσωτερικό και την επιρροή της Τεχεράνης στη μεγάλη σιιτική κοινότητα του Ιράκ. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρξει τροφοδότηση της κρίσης.

Αμερικανοί υπέρ Κούρδων

Στο επικοινωνιακό επίπεδο, επίσης υπάρχουν θεαματικές μεταβολές. Ο αρχηγός των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ υποστήριξε ανοιχτά την Τετάρτη τη προοπτική ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν!

"Το ιστορικό δημοψήφισμα της Δευτέρας πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστό από όλο τον κόσμο, ο κουρδικός λαός του βόρειου Ιράκ έχει τη μέγιστη υποστήριξή μου. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος το συντομότερο δυνατό και ότι η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να είναι η στήριξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κουρδικού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος", διακήρυξε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής. Υπενθύμισε ότι οι Κούρδοι είναι από τους ισχυρότερους και πιο υποστηρικτικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ο οποίος έχει βασιστεί "ξανά και ξανά" στους μαχητές πεσμεργκά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τρεντ Φρανκς εισηγήθηκε τη Δευτέρα, την ημέρα του δημοψηφίσματος, σχέδιο νόμου για την αναγνώριση από το Κογκρέσο του ιρακινού Κουρδιστάν ως κυρίαρχης χώρας! «Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα αμφιταλαντεύτηκε και εναντιώθηκε στις προσπάθειες εξοπλισμού και υποστήριξης των Κούρδων, η προεδρία Τραμπ έχει την ευκαιρία να σταθεί στο πλευρό ενός ευγενικού λαού την ώρα της ανάγκης. Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Κουρδιστάν μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής σε γραπτή δήλωση του.

"Στις αλλαγές που συνέβησαν πριν εκατό χρόνια, οι Κούρδοι ήταν απλώς οι 'παρευρισκόμενοι'. Δεν πρόκειται να ξαναγίνουμε παρευρισκόμενοι", ξεκαθάρισε ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της κυβέρνησης του Ερμπίλ στην Ουάσιγκτον Βαγιάν Σαμί Αμπντούλ Ραχμάν υπονοώντας το ιστορικό αίσθημα αδικίας και αποκλεισμού του κουρδικού λαού στη διεκδίκηση της πατρίδας του μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

"Οι δημοκρατικές χώρες της Δύσης δεν θα ήθελαν επ' ουδενί να θεωρηθούν ότι στέκονται εμπόδιο στη συλλογική βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ του διαχωρισμού από το Ιράκ. Αλλά ούτε θέλουν να είναι οι βασικοί αρχιτέκτονες μιας μόνιμης ρήξης σε μια κατακερματισμένη περιοχή", έγραψε ο Μάικλ Στίβενς ερευνητής μεσανατολικών σπουδών του RUSI Qatar, ενός think tank του εμιράτου.

Μετριοπάθεια εξ ανάγκης

Πάντως, η συντριπτική νίκη του "ναι" στο κουρδικό δημοψήφισμα δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε "ανεξέλεγκτες καταστάσεις", πέραν του αεροπορικού αποκλεισμού του Ερμπίλ από τη Βαγδάτη, και αυτό είναι μια ένδειξη μετριασμού της αρχικής ανυποχώρητης στάσης των ισχυρών περιοίκων, αν και οι απειλές και οι εκβιασμοί σε φραστικό επίπεδο συνεχίζονται.

Υπάρχει ελπίδα, γράφει ο Ντέιβιντ Πόλοκ του "Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την πολιτική στην Εγγύς Ανατολή" πως οι γείτονες του ιρακινού Κουρδιστάν ίσως μετριάσουν τη στάση τους μετά το δημοψήφισμα. "Οι εκτός Κουρδιστάν παράγοντες δεν θα έχουν άλλες επιλογές από το να αντιμετωπίσουν τα επακόλουθα με ρεαλιστικό τρόπο. Όπως το έθεσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος 'ελπίζουμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει", σημειώνει ο αναλυτής. Αυτή η άποψη διαθέτει όντως ένα προτέρημα μόνο και μόνο επειδή οι εναλλακτικές φαντάζουν πολύ χειρότερες για όλες τις πλευρές.

Μπορεί λοιπόν ο Ερντογάν να μην χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει με εμπρηστική ρητορική την πυγμή και την αποφασιστικότητα του, να προσκαλεί ιρακινές δυνάμεις στην Σιλόπη για κοινά γυμνάσια σε απόσταση αναπνοής από την τουρκο-κουρδική μεθόριο και να απειλεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Ερμπίλ ότι "μπορεί μια νύχτα να ξανάρθουμε", όμως είναι άλλο πράγμα οι απειλές και οι εκβιασμοί και άλλο το άνοιγμα ενός νέου, σοβαρού μετώπου εναντίον ενός ακόμα εχθρού στα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Πόλοκ, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε, του ανέφεραν εμπιστευτικά ότι ενώ η κυβέρνησή τους θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις κατά του Κουρδιστάν ως αντίδραση στο δημοψήφισμα, “θα ήταν τραγωδία και για τις δύο πλευρές αν η αξιόλογη συμμαχία Άγκυρας - Ερμπίλ της τελευταίας δεκαετίας κατέρρεε εντελώς”.

Η μεγάλη εικόνα

Ένας άλλος εξωτερικός παράγοντας που δεσπόζει στην κατακερματισμένη εικόνα, είναι το Ιράν. Πολλοί Κούρδοι ορθώς αναρωτιούνται γιατί δεν αποτελεί η Τεχεράνη έναν πιο σημαντικό λόγο για να “ξεπεράσει” η διεθνής κοινότητα το δημοψήφισμα και να εστιάσει στα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται, επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής.

Το Ιράν αντιτίθεται σφοδρά τόσο στην προοπτική αυτοδιάθεσης του ιρακινού Κουρδιστάν όσο βεβαίως και σ' οποιαδήποτε ιδέα αναγνώρισης των εθνικών δικαιωμάτων του κουρδικού λαού, κάτι που θα παρεμπόδιζε τις δικές του ηγεμονικές φιλοδοξίες στο Ιράκ και πολύ πιο πέρα, στη Συρία και τον Λίβανο. Αν λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτό που θεωρούν ως "ιρανική πρόκληση", θα πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα και να αντισταθούν στις πιέσεις κατά του Κουρδιστάν από τις ολοένα και πιο σοβαρές ιρανικές απειλές.

“Εν κατακλείδι, για την προαγωγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι προηγούμενες σκέψεις υποδεικνύουν ξεκάθαρα μια νέα ματιά για το μέλλον της κουρδο-αμερικανικής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας η οποία έχει αποδώσει τόσο καλούς καρπούς ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν, το Ισλαμικό Κράτος και άλλους κοινούς εχθρούς κατά το προηγούμενο τέταρτο του αιώνα. Το κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία δεν θα πρέπει να είναι το τέλος αυτής της ιστορίας”, γράφει χαρακτηριστικά ο Πόλοκ.

Αντ' αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στο πώς θα κατευθύνουν καλύτερα και θα συμβιβάσουν τα ανταγωνιστικά αιτήματα και τις κοινές ανησυχίες των διάφορων πιθανών εταίρων τους στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τους Τούρκους και τους Άραβες, φυσικά, αλλά και τους Κούρδους και άλλους λαούς. Χειριζόμενοι την κατάσταση με περισσότερη σύνεση είναι ένα ακόμα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο έργο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL