Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Κυβέρνηση / "Καθαρή" έξοδος με το βλέμμα στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / "Καθαρή" έξοδος με το βλέμμα στην Ευρώπη

Στοχοπροσηλωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι η κυβέρνηση, προκειμένου το 2018 να είναι "καθαρό" από απαιτήσεις και διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος και χώρος για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν μεταβάλλει τις συνθήκες προς το δυσμενέστερο. Αυτό διότι αφενός υπάρχει πλέον μετατόπιση της συζήτησης με την πραγματικότητα στην Ευρώπη και τη χώρα μας να είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι πριν από μερικά χρόνια "Κανείς δεν θα θέλει να μπει σε συζήτηση για νέο δανεισμό της Ελλάδας" ανέφερε. Αφετέρου, εκτιμάται πως όποιος κι αν επιλεγεί ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δεν θα έχει την επιρροή που είχε στους ομολόγους του στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ισχυρό εκτόπισμα αποκτά στις νέες συνθήκες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, γεγονός που επιτρέπει μια αισιοδοξία στην Αθήνα δεδομένης της στήριξης των Παρισίων στις ελληνικές θέσεις.


Το μέλλον της Ευρώπης στο Ταλίν

Το μέλλον της Ευρώπης συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ταλίν της Εσθονίας, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, πριν από την έναρξη της συνόδου. Όλοι και όλες γύρω από το τραπέζι συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ώστε να υπερασπιστεί τις ίδιες τις αξίες της, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.

"Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις. Αν και τις ξεπεράσαμε, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε -πιστεύω- το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από την εσθονική πρωτεύουσα, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

Από το Grexit στην ανάγκη θεσμικών αλλαγών και δημοκρατίας

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που σε αυτά τα δείπνα εργασίας η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από το Grexit και την ανάγκη για βάθεμα της λιτότητας στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Λίγα πλέον, στις συζητήσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ηγεσία, θυμίζουν εκείνες τις συζητήσεις. Το Brexit, η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων και οι συνέπειες της διαχείρισης της κρίσης φέρνουν τους Ευρωπαίους απέναντι στις ευθύνες τους.

Η μεγάλη πλειονότητα, πλέον, συζητά την ανάγκη για θεσμικές τομές και την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, "ώστε να μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια", όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει ακόμη μια διαφορά όμως στα τραπέζια που φιλοξενούν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προσέρχεται όμοια με... κατηγορούμενο έτοιμο να ακούσει την καταδικαστική απόφαση. Αντίθετα, στη συζήτηση αυτήν που αναμένεται να βαθύνει περαιτέρω, η Ελλάδα παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Βέβαια, η κατεύθυνση της συζήτησης δεν είναι απαραίτητα στο πλαίσιο του οράματος που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για μια άλλη Ευρώπη, ωστόσο η ρωγμή στη νεοφιλελεύθερη εμμονική πολιτική της λιτότητας και της μείωσης της απασχόλησης φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, η ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, θεσμικές αλλαγές, περισσότερη δικαιοσύνη και λογοδοσία αποτελεί κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.

"Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και αυτές οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να συνδεθούν και να βρούμε την κοινή συνισταμένη" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. "Το γεγονός, όμως, είναι ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο, και με γενναίες αποφάσεις, με ορίζοντα το 2019, είναι ένα θετικό γεγονός" πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκό ταμείο αντί του ΔΝΤ ζητούν πλέον οι Ευρωπαίοι

Θετικά αποτιμούν στην Αθήνα και τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον του ΔΝΤ στην Ευρώπη. "Η παρουσία του ΔΝΤ ήταν ένα σύμπτωμα της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών - μελών" είχε επισημάνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, με πολλούς από τους ομόλογους του, πλέον, να συμμερίζονται αυτή την άποψη.

"Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο, ισχυρό, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της" υπογράμμιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών, που θεωρούσαν "αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, μιλούν "με αυτοπεποίθηση" για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαίες η πρόσβαση και η πρόσκληση ξένων θεσμών για τη στήριξη των αναγκών της Ευρώπης.

Επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί o πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε δεκτή την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ. Έτσι στις 17 και 18 Οκτωβρίου ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η ατζέντα ακόμη δεν έχει "κλείσει", όμως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα οι λεπτομέρειες για το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL