Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Νοσηλευτική σε ζάλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Νοσηλευτική σε ζάλη

του Δημήτρη Τζιάλλα*

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει με το νομοσχέδιο: “Ρυθμίσεις για την Eνωση Nοσηλευτών Ελλάδας και τον νοσηλευτικό κλάδο” που έφερε σε διαβούλευση η κυβέρνηση και ρυθμίζει ζητήματα της νοσηλευτικής κοινότητας. Tα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου:

* Ρυθμίζει θεσμικά ζητήματα της Ένωσης Nοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) επί το δημοκρατικότερο: Συγκεκριμένα, οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και κατά περιφερειακές ενότητες (άρθρο 1&2), μπαίνει πλαφόν στην εκπροσώπηση οργάνων της ΕΝΕ έως 2 συνεχόμενες θητείες (άρθρο 3), δίνει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους νοσηλευτές που πληρούν τις προϋποθέσεις (άρθρο 8), και τέλος μεταθέτει την εκλογική διαδικασία για 6 μήνες προκειμένου να συμμετέχουν ΟΛΟΙ, ακόμη και αυτοί που απογοητεύτηκαν και ποτέ δεν προσήλθαν στις κάλπες. Χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2014 από τους 38.000 Νοσηλευτές προσήλθαν στις κάλπες μόλις 4.840 (12,73%).

* Ρυθμίζει το θέμα προβαδίσματος κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε.: «Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων, Τομέων και Τμημάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων και των λοιπών εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας ορίζονται υπάλληλοι των κλάδων Π.Ε. νοσηλευτικής ή Τ.Ε. νοσηλευτικής ή Τ.Ε. μαιών - μαιευτών» (Άρθρο 7)

* Ορίζει τον Νοσηλευτικό κλάδο: «Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες Π.Ε. νοσηλευτικής, Τ.Ε. νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και Δ.Ε. νοσηλευτικής» (Άρθρο 6)

Από τις πρώτες αντιδράσεις διαπιστώνεται μια υπερβολή στην ερμηνεία των διατάξεων. Όμως, κανείς καλόπιστος κριτής δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με καμία εκ των θεσμικών παρεμβάσεων για το Νομικό Πρόσωπο. Ποιος αλήθεια μπορεί να αρνηθεί ότι η εκπροσώπηση θα πρέπει να γίνεται δημοκρατικά, αποκεντρωμένα και με απλή αναλογική; Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι θα πρέπει στο όργανο να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι νοσηλευτές που το δικαιούνται (που κατέχουν τον τίτλο του νοσηλευτή) και με τίμημα που μπορούν να αποδώσουν; Και τέλος, ποιος μπορεί να αρνηθεί το πλαφόν στο όριο θητείας, μιας και η παραμονή σε αυτό των ίδιων προσώπων ισοβίως δεν συναντάται σε κανένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο εκπροσώπησης. Για να αρνηθεί κάποιος τα παραπάνω θα πρέπει να έχει ίδιον συμφέρον και προφανώς να βρει τη δικαιολογία σε κάποια από τα άλλα δύο σημεία του νομοσχεδίου.

Αποτελεί δικαιολογία για τις αντιδράσεις το προβάδισμα Π.Ε. έναντι Τ.Ε. στην ανάληψη θέσεων ευθύνης; Σίγουρα όχι, και είναι κάτι που και η τωρινή διοίκηση της ΕΝΕ προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να πετύχει. Ενδεχομένως να ερμηνεύεται σκοπίμως πρόθεση ανάληψης θέσεων ευθύνης Μαιών-τών σε όλα τα Νοσηλευτικά τμήματα, πράγμα που μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε κάθε περίπτωση η διατύπωση εδώ θα πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει παρέμβαση στη διαβούλευση ώστε να δηλώνεται ρητά πως καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο φυσικό τους αντικείμενο (μαιευτικά τμήματα κ.λπ.)

Αποτελεί δικαιολογία για τις αντιδράσεις ο ορισμός του Νοσηλευτικού κλάδου; Φαίνεται πως εκεί στρέφονται τα βέλη προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τις δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές γύρω από την ΕΝΕ. Τα όσα ακούγονται όμως υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας. Το υπουργείο οριοθετεί τον Νοσηλευτικό κλάδο που αποτελείται πλέον από τις κατηγορίες Π.Ε.-Τ.Ε.-Δ.Ε. Νοσηλευτών και Τ.Ε. Μαιών-των αναλαμβάνοντας με αυτή την παρέμβαση την ευθύνη να αφήσει έξω από τον κλάδο τους Επισκέπτες Υγείας, ενώ συμπεριλαμβάνει τη μέχρι τώρα κατηγορία Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτικής, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας. Το αν αυτό είναι σωστό ή όχι, μπορεί κάποιος να το συζητήσει ψύχραιμα και να τοποθετηθεί με κριτήρια επιστημονικά· όχι με κραυγές. Και θα πρέπει να μιλήσουμε! Ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνουν και επεξηγηματικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με την έννοια Νοσηλευτικός κλάδος καθένας αντιλαμβάνεται και κάτι διαφορετικό. Η διαβούλευση είναι ανοιχτή. Αλλά υιοθέτηση θέσεων όπως: «Δίνουν το δαχτυλίδι σε περιφερόμενους», «διάρρηξη της εργασιακής ειρήνης», «εξομοίωση των Νοσηλευτών με τους ΔΕ Βοηθούς» είναι κρίμα που υιοθετούνται και από όσους θα έπρεπε να προφυλάξουν τον θεσμικό τους ρόλο...

Επιτέλους, ας μιλήσουμε σοβαρά. Το 2017, τα νοσηλευτικά θέματα ξαναμπήκαν στην επικαιρότητα. Οι νοσηλευτές γνωρίζουν. Ας γίνει η χρονιά που με την επιχειρούμενη θεσμική αλλαγή στην ΕΝΕ και τη δική μας δράση θα θέσουμε τη βάση για ένα καλύτερο νοσηλευτικό αύριο, όπου θα έχουμε θέση ΟΛΟΙ και όχι οι ΛΙΓΟΙ.

* Ο Δημήτρης Τζιάλλας είναι νοσηλευτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL