Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κοίτα δίπλα, ίσως ξαφνιαστείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κοίτα δίπλα, ίσως ξαφνιαστείς

Του Κοσμά Κέφαλου

Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα με έλλειψη συλλογικής μνήμης, αδυνατώντας να διαβάσεις (λόγω αλλαγής αλφάβητου) κείμενο που γράφτηκε πριν από εκατό χρόνια;

Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του στρατού, πόσο μειονεκτική η θέση των γυναικών και πόσο σκληρή η λογοκρισία στην Τουρκία;

Πόσες διαφορές και πόσα κοινά έχουμε με τη γείτονα;

Ποια απομεινάρια από δομές σκέψης και ηθικούς κώδικες επιζούν μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι;

Πώς ταυτίζονται Έλληνες και Τούρκοι στα μάτια ενός Φινλανδού σκηνοθέτη, με στερεότυπα όπως «οξύθυμος άντρακλας» και «επικίνδυνος γυναικάς»;

Απαντήσεις σε αυτά και πολύ περισσότερα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει μέσα από ταινίες, συζητήσεις, περφόρμανς, μουσικές και άλλες δράσεις το φεστιβάλ «Κοίτα Δίπλα», το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός με ελεύθερη είσοδο (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, https://www.embros.gr/, έναρξη δράσεων 11.30 π.μ., προβολή ταινιών 6 μ.μ.).

Το τριήμερο Παρασκευή 29.9, Σάββατο 30.9 και Κυριακή 1.10 θα προβληθούν πάνω από 15 ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους, και με ποικίλη θεματολογία.

Η ηλικιωμένη γυναίκα και η μικρή της εγγονή που ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι αναζητώντας ένα όπλο, για να το παραδώσουν στη χωροφυλακή και να απελευθερώσουν τον γιο / πατέρα, ο οποίος κρατείται άδικα. Έχει συλληφθεί για κατοχή όπλων που δεν έχει...

Φυλακισμένοι που επέζησαν και αντιμετώπισαν κακοποίηση και βασανιστήρια μέσω ενός ομαδικού παραδοσιακού κούρδικου χορού.

Ο πολιτικός κρατούμενος που αποφυλακίζεται για λόγους υγείας και βρίσκει στο χωριό του μόνο γέρους και μια νεαρή πόρνη...

Οι δύο γυναίκες που εκθέτουν με σαρκαστική διάθεση τη στάση τους απέναντι στον εθνικισμό, στη σεξουαλικότητα, στον φεμινισμό και στους συμβατικούς συμβολισμούς.

Ο μεσήλικας τραβεστί που νυχτοπερπατά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όταν τα πράγματα παίρνουν μια παράξενη τροπή.

Οι δύο άνδρες που ερωτεύονται, και στη συνέχεια θα αγαπήσουν με διαφορετικούς τρόπους, μια μυστηριώδη κοπέλα, την οποία βλέπουν από το παράθυρο του μπαρ.

Φιλμ που διερευνά την οπτική και διανοητική σχέση μεταξύ του φόνου ενός ανθρώπου και ενός ζώου, καθώς και τους χώρους όπου έχει εξαπλωθεί η κουλτούρα του φόνου.

Όλα αυτά με συζητήσεις, μουσική, μαγειρική, περίπατο στα οθωμανικά κτήρια της Αθήνας (Κυριακή, 10 π.μ.), καθώς και μαθήματα τουρκικής γλώσσας.

Η καλλιτεχνική ομάδα του Libby Sacer Foundation, η οποία οργανώνει το φεστιβάλ, επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής κατανόησης των πολλών αντιφάσεων μιας χώρας που «αγνοούμε». Αποπειράται ένα πορτρέτο της Τουρκίας με τις διαφορετικές κουλτούρες, με τη μείξη Δύσης και Ανατολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL