Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η Εldorado Gold εκβίαζε για άδειες εργασιών διαμαρτυρόμενη στο ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Εldorado Gold εκβίαζε για άδειες εργασιών διαμαρτυρόμενη στο ΔΝΤ

Εργώδη και υπόγεια προσπάθεια κατέβαλε η Εldorado Gold να υπονομεύσει εκ των προτέρων τη διαδικασία της διαιτησίας και να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να αδειοδοτήσει τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, παρ’ ότι παραβιάζει θεμελιώδεις συμβατικές υποχρεώσεις της και καταπατά τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Έτσι απευθύνθηκε στην Κομισιόν, όπως και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με προφανή στόχο οι εκκρεμότητες που συνδέονται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες να περιληφθούν για μεγαλύτερη πίεση στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο με ημερομηνία 21 Αυγούστου των Ελλήνων διπλωματών στην Οτάβα του Καναδά προς τις ελληνικές αρχές. Προηγήθηκε συνάντησή τους με υψηλόβαθμο στέλεχος του γραφείου του Καναδού υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, παρουσία και του γενικού διευθυντή Ευρώπης του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν "το ζήτημα της επένδυσης της Eldorado Gold”.

Από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η "Α" προκύπτει ότι η καναδική πολυεθνική χρησιμοποίησε "λυτούς και δεμένους" ως μοχλό πίεσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό, η εταιρεία "έχει αρχίσει να ταλανίζεται και προστρέχει σε τρίτους φορείς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ κ.ά.". Μάλιστα το υψηλόβαθμο στέλεχος από το γραφείο του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό "δεν εξυπηρετεί οποιαδήποτε πλευρά".

Ο Γκ. Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, "είχε την παρελθούσα εβδομάδα συναντήσεις στα γραφεία του Καναδού πρωθυπουργού όπου εξετέθησαν οι προβληματισμοί της εταιρείας όσον αφορά την εξέλιξη της επένδυσής της στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με εκπροσώπους διαφόρων υπουργείων, όπου εξετάστηκαν επιμέρους πτυχές του ζητήματος"!

Η διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία από το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι απασχολούσε έντονα την πολυεθνική στο λόμπινγκ με κυβερνητικά στελέχη του του Καναδά. Στο ενημερωτικό έγγραφο γίνεται λόγος για "διαφαινόμενη επιπρόσθετη καθυστέρηση των τριών μηνών".

Όπως είναι γνωστό, η διαιτησία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, με την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου να εστιάζει στη μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή των συμφωνηθέντων από την Ελληνικός Χρυσός, καθώς παρέβη τις υποχρεώσεις της που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργικής μονάδας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων και με τη μέθοδο μεταλλουργίας της οποίας δεν απεδείχθη η εφαρμοσιμότητα.

Από το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold ξεκίνησε τις απειλές για αναστολή των δραστηριοτήτων της αν δεν αδειοδοτηθούν οι διάφορες εγκαταστάσεις έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL