Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;

Peter Kennard, "Σπασμένος πύραυλος", 1980

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*

Θεωρώ ακατανόητο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει λάβει θέση ευθέως (όχι μέσω Ε.Ε.), για την άκρως επικίνδυνη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Β. Κορέας, με αφορμή τις πυρηνικές δοκιμές της χώρας των Κιμ. Αν πει κάποιος ότι στο πεδίο του πυρηνικού αφοπλισμού η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, κάνει μεγάλο λάθος γιατί δεν είναι και πολύ παλιά η συμβολή της χώρας μας (διά του Ανδρέα Παπανδρέου), στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, στον αντιπυρηνικό αγώνα. Ούτε ισχύει ο ισχυρισμός ότι η κορεατική χερσόνησος πέφτει μακριά και δεν μας αγγίζει η εκεί κρίση. Η πυρηνική απειλή, είτε παίρνει τη μορφή της κρίσης στη Χερσόνησο της Κορέας είτε της έντασης στις σχέσεις Ιράν - Δύσης, δεν γνωρίζει σύνορα ούτε αποστάσεις.

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε πρόταση που εισηγήθηκε τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση. Η αποτελούμενη από επτά σημεία πρόταση έχει δημοσιευτεί και είναι στη διάθεση του ΥΠΕΞ και όχι μόνο. Μπορεί και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να την αξιοποιήσει. Κορυφαία στελέχη από άλλες πολιτικές οικογένειες (των Σοσιαλιστών και των Πράσινων) έδειξαν ενδιαφέρον για την πρότασή μας που ξεκινά με τη διαπίστωση ότι “θεωρούμε άκρως επικίνδυνη την κρίση γύρω από τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας, ζητώντας την άμεση διακοπή τους”.

Ακολουθούν συγκεκριμένα σημεία και προτάσεις. Εν συντομία:

Αποκλιμάκωση της έντασης και άρνηση εκατέρωθεν των απειλών χρήσης πυρηνικών όπλων. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ισχυρή διεθνής διαμεσολάβηση, με την ενεργητική συμβολή και της Ε.Ε., με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και αποπυρηνικοποίηση.

Η κορεατική χερσόνησος να πάψει να αποτελεί περιοχή διαρκούς έντασης και γι' αυτό προτείνουμε: α) Την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης, που θα κλείσει το θλιβερό κεφάλαιο του προ 60 ετών πολέμου της Κορέας. Β) Την ανακήρυξη του συνόλου της περιοχής (Βορρά και Νότου) σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά με την αναγκαία συμμόρφωση της Β. Κορέας και αποδοχή του σχεδίου αυτού από τη Ν. Κορέα με διεθνείς εγγυήσεις από τον ΟΗΕ. Πρόταση εφικτή, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές αποπυρηνικοποιημένες ζώνες στον κόσμο.

Ως Αριστερά στηρίζουμε απόλυτα τη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλών (NPT), ζητώντας την τήρησή της παγκοσμίως. Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν μέσα άμυνας ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους. Μόνη ασφάλεια είναι η πλήρης κατάργηση και απαγόρευσή τους.

Χαιρετίζουμε την απόφαση υιοθέτησης από 130 χώρες, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, Σχεδίου Σύμβασης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών.

Ζητούμε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Καθολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, την οποία έχουν είδη κυρώσει 183 χώρες. Η σημαντικότατη αυτή συμφωνία του 1995 απαιτεί την κύρωσή της και από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ οφείλει να το πράξει.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια ανακοίνωση κόμματος της Αριστεράς η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου μεγάλου αντιπυρηνικού κινήματος. Ειδικότερα αναφέρεται: «Οι αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως καλούνται να οργανώσουν νέα αντιπυρηνικά κινήματα, ικανά να καταστήσουν τη 'διπλωματία των λαών' αποφασιστικό παράγοντα για έναν κόσμο ειρήνης με δικαιοσύνη, ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, πολέμους και βία».

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, έχει τεθεί σε κίνηση διαδικασία εκπόνησης σχεδίου σύμβασης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που εξελίχτηκε σε δύο φάσεις φτάνοντας σε θετικό αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου 2017. Η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης αρχίζει στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πληροφορούμαι ότι στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, που άρχισε 19 Σεπτεμβρίου, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μήπως είναι ευκαιρία να παραστεί και στην έναρξη υπογραφής τής προαναφερθείσας σύμβασης; Προσθέτω ότι στην διαδικασία μετέχουν αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Οι άλλες είναι η Αυστρία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL