Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Μετά την προσωρινή απόσυρση διάταξης / Μήνυμα Κοντονή για επιμονή της κυβέρνησης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την προσωρινή απόσυρση διάταξης / Μήνυμα Κοντονή για επιμονή της κυβέρνησης (Video)

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε καταθέσει τη σχετική τροπολογία που αφορούσε τη δυνατότητα επανάκρισης από την ελληνική Δικαιοσύνη υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί στο ΕΔΑΔ του Στρασβούργου.

Με τη διάταξη διαφώνησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και αμέσως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να πουν ότι εφεξής θα καθορίζουν την θέση τους ανάλογα με τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Έτσι δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, με την οποία συμφωνούν επί της ουσίας, αφού δεν έχει τη συμφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων!

https://www.youtube.com/embed/FHn_mSDNMCw?rel=0

"Παρών" ΚΚΕ, επιφύλαξη Ποταμιού

Επισημαίνεται ότι από τα άλλα κόμματα το ΚΚΕ θα ψήφιζε "παρών", το Ποτάμι (που δεν συμφωνούσε με τη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ) είχε επιφυλαχθεί, ενώ κατά ήταν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος παρακάλεσε τον υπουργό "αυτό το θέμα λίγο να το ξαναδεί. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί αυτή την τροπολογία και να δώσει και σε εμάς την ευκαιρία".

Πολιτική σχιζοφρένεια

Ο Στ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης και "μας δίνεται το χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν τα κόμματα τι επιδιώκει η διάταξη. Μην προσφέρετε στη χώρα κακές υπηρεσίες εκεί που δεν υπάρχουν. Θα δοθεί το χρονικό περιθώριο μίας ή δύο εβδομάδων". Σημειώνεται ότι η Χρυσή Αυγή, όπως άλλα κόμματα, υποστήριξε ότι η διάταξη αφορούσε μεταξύ άλλων και την καταδίκη της Ελλάδας το 2014 και για τη μη αναγνώριση μειονοτικών σωματείων στη Θράκη. Ο Στ. Κοντονής έκανε λόγο για "γελοιότητες".

"Από τους θαυμαστές του Χίτλερ, τους φασίστες και τους ναζί δεν περιμέναμε να ακούσουμε τίποτε άλλο. Από κοράκου στόμα τι θα ακούσουμε; Κρα! Περιμένω από τη Ν.Δ. να ακούσω τι λέει επί της ουσίας. Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι συμφωνεί, αλλά δεν θα την ψηφίσει διότι προτάσσει το να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση. Εσείς οι φανατικοί 'μένουμε Ευρώπη' τι λέτε; Είχατε νομοθετήσει το ίδιο ακριβώς πράγμα για τις ποινικές υποθέσεις και τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων" τόνισε ο Στ. Κοντονής. Μάλιστα υπενθύμισε στη Ν.Δ. ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι υπεύθυνο κόμμα, όταν επί κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. έφερε ο Αντώνης Ρουπακιώτης νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, το ψήφισε. Δεν έκανε τα καραγκιοζιλίκια που κάνετε εσείς. Είστε πολιτικά σχιζοφρενείς;". "Αυτό είναι ανεύθυνη πολιτική στάση. Αυτός είναι πολιτικός διπολισμός" υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα έρθει σε λίγες μέρες μαζί με το νομοσχέδιο για την ταυτότητα των φύλων.

"Τέλος το α λα καρτ"

"Το α λα καρτ τελειώνει εδώ" είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε ότι "από τούδε και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, η Ν.Δ. θα παίρνει αρνητική θέση. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες".

"Έχουν εκδοθεί αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας και πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη Συνθήκη της Λωζάννης που μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα. Δεν αναγνωρίζεται εθνική τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Δίνεται δυνατότητα να επανυποβληθεί αίτηση και τα ελληνικά δικαστήρια θα κρίνουν κυριαρχικά την αίτηση" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

"Συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: "Είναι αυτονόητη η στάση μας αυτή και επειδή αυτό είναι αυτονόητο, άλλο τόσο αυτονόητο είναι να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι της παραπαίουσας κυβέρνησης". "Αυτό, τέλος. Δεν δίνουμε στο εξής άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν δεν έχετε πλειοψηφία, να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε σε εμάς" συμπλήρωσε.

"Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που αντιπολιτεύεται. Δεν είναι όμως μία σοβαρή στάση. Μου θυμίζει παιδικό παιχνίδι, 'μου έκανες αυτό, θα σου κάνω εκείνο'" σχολίασε ο Θ. Παπαχριστόπουλος υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο δισεκατομμύριο αν το ονειρεύονται κάποιοι".

"Να αποσυρθεί για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλιώς θα εισηγηθώ την αποχώρηση του κόμματος. Ενημέρωσα την κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα για τους εθνικούς λόγους ιδιαιτέρως και εμπιστευτικά" ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο εισηγητής του κόμματος Σπύρος Δανέλλης τόνισε πως "η χρόνια εκκρεμότητα υιοθέτησης και αποδοχής τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ, που διαχρονικά εκθέτει τη χώρα μας σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιβάλλεται να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας". "Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά, για τα οποία απαιτούνται εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης" πρόσθεσε επιφυλασσόμενος για την ψήφο του κόμματος.

Το νομοσχέδιο για τη διευρωπαϊκή εντολή έρευνας, που ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του, είχε θετική αντιμετώπιση από τα περισσότερα κόμματα. Η συζήτηση εστιάστηκε και σε τρεις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις υπό όρους αποφυλακίσεις και τους δασικούς χάρτες.

Σ. Φάμελλος: Τον Νοέμβριο το 96,7% των δασικών χαρτών

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι με την τροπολογία ορίζονται τα κριτήρια για να υπάρξει η ψηφισμένη από το 2016 εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων και του ιώδους περιγράμματος από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η αναγωγή των αντιρρήσεων στην έκταση είναι μικρή, μόλις το 1,78% των αναρτημένων χαρτών.

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι "τα πρόδηλα είναι 0,36%, οι δασικές εκτάσεις στις αναρτημένες είναι το 67%. Οι εκχερσωμένες είναι το 3,4%, ενώ οι δασωμένοι αγροί το 6,16%". Πρόσθεσε ακόμη ότι "το 96,7% των χαρτών θα κυρωθούν τον Νοέμβριο".

Όλγα Γεροβασίλη: Αξιολόγηση χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα

"Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι ένα διαφανές σύστημα" τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη υπενθυμίζοντας ότι "οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έστησαν και συντήρησαν το πελατειακό, ρουσφετολογικό κράτος", ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ "είναι η πρώτη κυβέρνηση που σχεδίασε και υλοποιεί μεταρρύθμιση του κράτους με χρονοδιαγράμματα". Κατά της τροπολογίας ήταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σπ. Δανέλλης σημείωσε ότι ψηφίζει "παρών" καθώς "είναι ένα πρώτο βήμα συμφιλίωσης με την πραγματικότητα". "Καταψηφίζουμε. Ούτε ήξεις ούτε αφήξεις όπως κάνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν την καταψηφίζουν η διαφωνία τους δεν είναι στην ουσία, αλλά σε δευτερεύοντα και νομικίστικα ζητήματα" είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν και στην επιχειρηματολογία για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. "Η επιλογή της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αποφυλάκιση σκληρών εγκληματιών" εκτίμησε ο Μ. Βορίδης, ενώ ο Θ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για "εμβαλωματικές, πρόχειρες και έωλες παρεμβάσεις. Κλείνετε από σκοπιμότητα τα μάτια στην ηθική απαξία πολλών εγκλημάτων".

"Πόσο κακό και βλαπτικό είναι για την κοινωνία να επικρατήσουν στις φυλακές ανθρώπινες συνθήκες όταν ο Βορίδης στη νεότητά του ζητούσε να αποφυλακιστούν οι χουντικοί;" σχολίασε ο Στ. Κοντονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL