Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Φουντώνει ο καυγάς στην Κεντροαριστερά για τη διαδικασία - Καμιά κουβέντα για την ουσία / Κόντρα Θεοδωράκη - Γεννηματά για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φουντώνει ο καυγάς στην Κεντροαριστερά για τη διαδικασία - Καμιά κουβέντα για την ουσία / Κόντρα Θεοδωράκη - Γεννηματά για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Σχεδόν ολόκληρος ο πρώτος από τους συνολικά δύο προεκλογικούς μήνες για την Κεντροαριστερά φαίνεται ότι θα αναλωθεί στη διαμάχη των υποψηφίων για το εάν παράλληλα με τη φυσική κάλπη θα υπάρχει και δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Tις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχτεί σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Στ. Θεοδωράκη και τη Φ. Γεννηματά, μέσα από ένα μπαράζ εκατέρωθεν διαρροών και αιχμών μεταξύ Σεβαστουπόλεως και Χαρ. Τρικούπη. Στον απόηχο των εξελίξεων, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Αλιβιζάτου.

Είναι σαφές ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα “άνοιγε” την εκλογική αναμέτρηση σε ευρύτερο κοινό και έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των εκτός ΠΑΣΟΚ υποψηφιοτήτων και δη εκείνων που απευθύνονται στο Κέντρο, όπως αυτή του Στ. Θεοδωράκη, έναντι της κομματικής ψήφου, στην οποία βασίζεται η Φ. Γεννηματά. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει σε αυτή τη διαδικασία με τη θέση ότι “μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας”, χωρίς πάντως να εμφανίζει πειστική επιχειρηματολογία απέναντι σε εκείνη που παραθέτουν είτε η Χαρ. Τρικούπη είτε οι αρμόδιοι τεχνοκράτες που έχουν περάσει απ’ την επιτροπή Αλιβιζάτου, με την οποία εγείρουν πολύ μεγάλες επιφυλάξεις.

Επιπροσθέτως ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται να επιχειρεί να μεγεθύνει την κόντρα με τη Φ. Γεννηματά στη βάση τους εξής διπόλου: με εκείνον να εμφανίζεται ανοικτός, καινοτόμος, προοδευτικός, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς, και να εμφανίζει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ “δέσμια” των μηχανισμών, των παλαιών συστημάτων και αντιλήψεων.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας επισήμανε έναντι του ΠΑΣΟΚ το εύλογο επιχείρημα ότι “πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία το να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας”. Η Χαρ. Τρικούπη “απάντησε” με εκτενή άτυπη ενημέρωση ότι το εγχείρημα δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού παρά μόνο στην Εσθονία, "με σοβαρότατες κριτικές και εκεί και με υποχρεωτική την αυτοπρόσωπη παρουσία", και σε κρατίδιο της Γερμανίας όπου κρίθηκε αντισυνταγματική. "Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν εφαρμόζεται και κανένα κόμμα, ούτε κανένα άλλο σοσιαλιστικό κόμμα στις διαδικασίες του επέλεξε να το υιοθετήσει" αναφέρουν και προσθέτουν πως ήδη δυο εταιρείες τηλεφωνίας έχουν αρνηθεί να το αναλάβουν.

Ωστόσο ο Δ. Τσιόδρας επανήλθε δηλώνοντας ότι “όπως αποφάνθηκαν οι επαΐοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως”.

Η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κόντρας λέγοντας ότι “δεν υπάρχει διαφωνία" και πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. "Βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία" είπε. Το Ποτάμι δήλωσε εν τέλει: "Ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της επιτροπής υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα”.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Θέση πήραν και οι άλλοι υποψήφιοι. Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι “δεν δικαιολογείται εξαιτίας αυτών των αντιπαραθέσεων να καθυστερεί κι άλλο ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων για τον ιδεολογικό και τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας παράταξης" και ότι “είμαστε η παράταξη της Διαύγειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, γι' αυτό πρέπει να γίνουμε και η παράταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας".

Ο Γ. Καμίνης σχολίασε ότι “η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία”. Είναι παραλογισμός, ένα μήνα μετά, “αντί να συζητούμε για την πολιτική και το μέλλον της πατρίδας, να υπάρχουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όταν η τεχνολογία δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα θέματα” είπε ο Γ. Μανιάτης.

Υπέρ μιας μαζικής διαδικασίας δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι “όμως, πρέπει να διασφαλιστεί από τους τεχνικούς η διαφάνεια της διαδικασίας” και πως "αυτό δεν είναι δουλειά των πολιτικών, αλλά των τεχνικών". “...Για τους εντός Ελλάδος πολίτες η ψηφοφορία και η συμμετοχή από τον καναπέ δεν ενθαρρύνει την ενεργοποίηση της κοινωνίας” είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL