Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί της ηλεκτρονικής ψήφου

Έργο του Arshile Gorky

Όσο για την ηλεκτρονική ψήφο, όσο εξοικειώνομαι με την ψηφιακή τεχνολογία τόσο λιγότερο την εμπιστεύομαι. Ειδικά σε θέματα δημοκρατίας...

Της Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου*

Στο πρόσφατο παγκόσμιο Συνέδριο της IPPNW1 στο Γιορκ (3-7.9.2017) ετέθη για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης από τον Ιταλό αντιπρόσωπο -που δεν μπόρεσε να παραστεί- το θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου. Ο λόγος ήταν η αντικειμενική δυσκολία κάποιων κλάδων να συμμετάσχουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Διαφώνησα κρίνοντας ότι η άμεση δημοκρατία απαιτεί την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση των ιδεών, παρ' ότι ανήκω πλέον στην κατηγορία των χωρών που χωρίς οικονομική βοήθεια από πλουσιότερους κλάδους αδυνατώ να παρευρίσκομαι στις διαδικασίες. Δήλωσα ότι προτιμώ να εκλέγουν (απουσία μου) οι αντιπρόσωποι τους οποίους γνωρίζω προσωπικά, παρά να εκλέγονται ηλεκτρονικά από αγνώστους, και να αποφασίζουν άνθρωποι τους οποίους δεν γνώρισα ποτέ. Μέχρι σήμερα -ακριβώς λόγω της ανάγκης απαρτίας στη Γενική Συνέλευση- οι πλουσιότεροι κλάδοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλύψουν μερικώς ή πλήρως το κόστος αντιπροσώπων από κράτη - μέλη που επιδεικνύουν δραστηριότητα.

Αν και συμφωνώ στη συζήτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων για αποφάσεις σε τοπικά όργανα (π.χ. για την Ευρώπη), για την καθοριστική ψήφο σε καταστατικά θέματα και για το Δ.Σ. προτιμώ να υπάρχει προσωπική επαφή και διά ζώσης επικοινωνία.

Το σώμα διχάστηκε. Συζητήσαμε επί τουλάχιστον πέντε ώρες (κάτι πρακτικά αδύνατο σε ηλεκτρονική συζήτηση και με δεδομένη τη διαφορά ώρας). Το παράδοξο είναι ότι οι πλουσιότεροι και εκείνοι που ταξιδεύουν συχνά και εύκολα (π.χ. Αυστραλοί, Αμερικανοί) ήταν εκείνοι που υποστήριξαν την ηλεκτρονική ψήφο. Οι Αμερικανοί ήδη ψηφίζουν ηλεκτρονικά στις εκλογές και γι’ αυτό το θεώρησαν φυσικό και τεχνολογικά αναμενόμενο. Οι Αυστραλοί υποστήριξαν ότι για λόγους οικολογικού αποτυπώματος θα πρέπει να περιοριστούν τα αεροπορικά ταξίδια! Όπως ήδη στη Συνέλευση δεν εκτυπώνουμε, αλλά όλοι παρακολουθούμε μέσα από τα λάπτοπ ή τα κινητά μας τα θέματα για συζήτηση.

Οι Γερμανοί παρενέβησαν και είπαν ότι οι εξοπλισμοί είναι εκείνοι που επιβαρύνουν βαρύτατα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι οι μετακινήσεις. Πρόσθεσαν ότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχει πιθανότητα η πλειοψηφία να επιλέγει αυτό τον τρόπο συμμετοχής στις διαδικασίες, έτσι ώστε στο τέλος να υπάρχει μια ψηφιακή απρόσωπη και εύκολα χειραγωγούμενη ψήφος. Είπαν ακόμη ότι οι πραγματικά φτωχές χώρες δεν έχουν ευχέρεια ηλεκτρονικής πρόσβασης και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του δικτύου της IPPNW να καλύψει συζήτηση και εκλογές σε 70 τουλάχιστον κράτη - μέλη, την ώρα που η σχετική εμπειρία στην Ε.Ε. με τη γιγάντια υποστήριξη δείχνει να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα.

Πράγματι οι υπεύθυνοι του Γραφείου της IPPNW δήλωσαν ότι είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν πρακτικά αυτό το ενδεχόμενο και το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Με εντυπωσίασε η απόλυτη στάση των οικολόγων υπέρ της κατάργησης των μετακινήσεων από τις χώρες της αφθονίας.

***

Ήμουν τυχερή και ταξίδεψα πολύ όταν οι οικονομικές μου δυνατότητες το επέτρεπαν. Αρχικά με το περιορισμένο συνάλλαγμα και τις κονσέρβες στη βαλίτσα κι αργότερα με την παντοδυναμία των πιστωτικών καρτών, που καταργούσαν τα συναλλαγματικά σύνορα. Πάντα πίστευα ότι τα ταξίδια γεφυρώνουν τους ανθρώπους, δίνουν ευρύτερη προοπτική, ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες και συμβάλλουν τόσο στην αυτογνωσία όσο και στη συμφιλίωση των λαών.

Δεν πιστεύω ότι τα ταξίδια πρέπει να επιτρέπονται μόνο στους προνομιούχους, αλλά, αντίθετα, ότι κάποτε πρέπει να τα γεύονται όλοι οι άνθρωποι. Επειδή η συμβολή τους για τη θεμελίωση της παγκόσμιας ειρήνης είναι αδιαμφισβήτητη, χαίρομαι που το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών μειώνεται. Όσο για το οικολογικό αποτύπωμα πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί εύκολα να βρει φθηνούς τρόπους οικολογικής μετακίνησης, αν η ανθρωπότητα το επιλέξει.

Όσο για την ηλεκτρονική ψήφο, όσο εξοικειώνομαι με την ψηφιακή τεχνολογία τόσο λιγότερο την εμπιστεύομαι. Ειδικά σε θέματα δημοκρατίας...

1 Η Διεθνής Ένωση Γιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου.

* Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου είναι γιατρός και πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW)

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Νέα εποχή, νέα καθήκοντα

Όταν τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση της Αριστεράς αναλάμβανε τη διακυβέρνηση, γνώριζε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος (μαζί με τμήματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς) είχαν σχεδιάσει αριστερή παρένθεση -δεν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο