Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υπάρχει λόγος / Αντέγραψαν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Αντέγραψαν!

Του Κώστα Καναβούρη

Δεν μπορεί! Το πράγμα είναι φανερό! Αντέγραψαν! Μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση, μαζί φυσικά και τα ΜΜΕ, καθώς και ολόκληρος ο πολύπλοκος υποστηρικτικός τους μηχανισμός (και συρφετός), στο θέμα της Eldorado Gold αντέγραψαν την ίδια χυδαία εργασία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει μπροστά στις απαιτήσεις του μεγαλοσχήμονος επενδυτού ο οποίος σχεδόν διατάσσει την κυβέρνηση της χώρας να τον αφήσει να δρα ανεξέλεγκτα, σκορπίζοντας απλόχερα στη μαγευτική Χαλκιδική τον καρκίνο, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, προκειμένου να συνεχίσει να ευεργετεί άδηλο αριθμό εργαζομένων, προσφέροντάς τους μια θέση στον παράδεισο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μαζί και στον Παράδεισο τον ίδιο ως ύψιστη ανταμοιβή της απόλυτης εγκαταβίωσης στο ευήλατο μετάλλευμα της γονυκλισίας, όπου «τας κεφαλάς ημών τω Κυρίω κλίνωμεν».

Ο επενδυτής μάλιστα προχώρησε σε απειλητική αναστολή των εργασιών καταστροφής μιας ομορφιάς που σου κόβει την ανάσα, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο πηγαίνει στη διαδικασία της διαιτησίας τις διαφορές με την Eldorado, επιθυμώντας (διάβαζε διατάσσοντας) ο επενδυτής την άνευ όρων και ορίων ταπεινωτική για την κυβέρνηση (και επομένως και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων της ανέθεσε και το ύψιστο καθήκον διαφύλαξης της πολύτιμης υπερηφάνειας και αξιοπρέπειάς του, γνωρίζοντας ύστερα από απίστευτο ιστορικό κόπο «με δικιά του μόνο θέληση, μ’ επιμονή κι επιλογή και βάσανα», χωρίς να «κλέψει» στις εξετάσεις των κορυφαίων στιγμών της ιστορίας και με τεράστιο κόστος σε «Ύλη Δάσους» της ανθρώπινης ζωής, πως όταν αυτά τα στοιχεία εκπέσουν, τότε «η πόλις εάλω») παράκαμψη των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας της εταιρίας Του, απαιτώντας, με άλλα λόγια, όχι απλώς να κοιμηθεί ο νόμος αλλά να περιπέσει σε λήθαργο το Σύνταγμα της χώρας.

Και, ω του του θαύματος, σύμπασα η αντιπολίτευση, μαζί και η φαιά ομίχλη της μαριναρισμένης στο ψεύδος πληροφόρησης, έσπευσε να συμπαρασταθεί στον κατατρεγμένο ευεργέτη, τον οποίο κυνηγά μια αφιονισμένη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που έχει ομώσει όρκο βαρύ εναντίον των επενδύσεων. Γόος και κοπετός για τις εξανδραποδιστικά επαπειλούμενες θέσεις εργασίας στην Eldorado, από όλους εκείνους που εκτίναξαν την ανεργία στο 27%, που απέλυαν μαζικά κατά χιλιάδες, που φτωχοποίησαν και ερήμωσαν έναν ολόκληρο πληθυσμό, που δεν άφησαν απεργία για απεργία, διεκδίκηση για διεκδίκηση που να μην την κυνηγήσουν αφηνιασμένα: με ξύλο, με καταστολή, με εχθρόκακο κοινωνικό αυτοματισμό, με ανασκολοπισμό της αντίθετης άποψης, με καγχασμό και λοιδορία από τους μεγαλόσχημους της τηλοψίας και της τηλεοπτικής πολιτικής. Που σχεδίαζαν την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων (Μητσοτάκης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός), προκειμένου να ευημερήσουν οι διατεταγμένοι αριθμοί. Κλαίνε με σκουριασμένα δάκρυα και οδύρονται όλοι τους.

Γι’ αυτό λέω: δεν μπορεί, την ίδια εργασία προπέτειας και ταυτόχρονα δουλοφροσύνης αντέγραψαν. Χωρίς τσίπα και ντροπή (είναι άλλωστε «πολλά τα λεφτά»), πιστεύοντας ότι θα περάσουν λάθρα τις εξετάσεις του ελληνικού λαού. Όχι χωρίς λόγο βέβαια. Το έκαναν πολλές φορές μέχρι σήμερα και τις συντριπτικά περισσότερες πέτυχε. Γιατί όχι και τώρα, σου λέει. Εδώ τα καταφέραμε στις εποχές που πέφταν τα κορμιά σαν τα τσιμπογιαννάκια κι εμείς ήμασταν αλλού, τώρα θα αποτύχουμε; Τώρα που δεν ακούγεται ούτε καν από το μέλλον ο απόηχος του καλπασμού από τους μαυροσκούφηδες του Άρη; Ξεχνούν φυσικά ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή από Μαρξ έχουν διαβάσει μόνο την «18η Μπρυμαίρ» και έτσι σε όλα τα «μαθήματα» της πραγματικότητας, αντιγράφουν -επί δεκαετίες- την ίδια αισχρή και τρισάθλια εργασία παραποίησής της (της πραγματικότητας, αλλά και της «18ης Μπρυμαίρ» ομού και ταυτοχρόνως).

Όλοι τους. Από τον Άδωνι και τον Πρετεντέρη (αν και οι συγκεκριμένοι έχουν το ελαφρυντικό ότι τους πήραν το μυαλό οι άνεμοι καθώς αλώνιζαν αντάμα στο Αιγαίο) μέχρι τον Καμίνη. Που θέλει να γίνει αρχηγός σε ένα ανύπαρκτο κόμμα με αντιγραφή της διαδικασίας ανάδυσης των εθνών στον ιστορικό ορίζοντα. Τότε που, μέσα από την εναγώνια ιστορική λοχεία, όπου οι αιώνες μοιάζουν με στιγμές, πρώτα γεννήθηκε το κράτος ως συλλογικός διαδικαστικός τρόπος συγκατανευμένης εγκατάστασης ανθρώπων σε ένα τόπο και κατόπιν «ανακαλύφθηκε» το έθνος ως συγκροτητικό περιεχόμενό του (ας μην εκληφθεί γραμμικά η διαδικασία). Τώρα λοιπόν, αντιγράφοντας τσάτρα-πάτρα το μάθημα η Κεντροαριστερά, ή όπως αλλιώς λέγεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα, επιχειρεί ένα κανονικό καραγκιοζιλίκι: να εκλέξει(!) το σημαινόμενο (τον αρχηγό), προκειμένου να ανακαλυφθεί το σημαίνον (το ιστορικό υποκείμενο). Να δημιουργηθεί δηλαδή με τεχνητή επώαση ένα ιστορικό υποκείμενο κατ’ ανάθεση. Μέσα από μια κακοαντιγραμμένη «εργασία» στάσιμων φοιτητών, διάπλατα κλειστής δημοκρατικής διαδικασίας. Αλλά αυτό είναι μια ακόμα θλιβερή ιστορία παραποίησης της λογικής και της δημοκρατίας που αφορά την επιβολή της ειδωλοληπτικής πρόσληψης του πολιτεύματος.

Αυτής της αισθητικής ανηθικότητας που τους κάνει να αντιγράφουν. Ακόμα και από τον εαυτό τους. Ξεχνώντας ότι όχι μόνο «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μοίρα», αλλά και ότι «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη... τρεις κι ο κούκος», όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Και επειδή διαβάζουν μονάχα Μαρξ, αλλά ποτέ Τζον Ντιούι, δεν γνωρίζουν ότι «σκοπός της οικονομίας δεν είναι να παράγει εμπορεύματα, αλλά ελεύθερους ανθρώπους». Συνεπώς πάντοτε θα αντιγράφουν μονότονα το ίδιο πράγμα: την ανάγκη δουλοφροσύνης και το απαραίτητο της υποταγής, με αντίτιμο μια χθαμαλή ζωή που θα παρέχει με το σταγονόμετρο την ελεεινή ευτυχία μιας ποδοπατημένης υπερηφάνειας. Η «εργασία» τους λοιπόν, που βρίθει από ανορθογραφίες της αλήθειας, έχει ως αντικείμενο τα πελώρια λόγια που συνθλίβουν τις ταπεινωμένες ζωές. Έχει ως αντικείμενο μια αιχμάλωτη απελπισία για την επιβίωση. Με μια κουβέντα, αντιγράφουν από τον θάνατο γιατί δεν είναι ο δικός τους ούτε των παιδιών τους. Αυτόν που προτείνουν με εγκληματική ευκολία σε μια χώρα που θρηνεί 25.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (άρθρο του Θάνου Παναγόπουλου, «Αυγή», 13-9-17). Λες και η γονυπετούσα επενδυτολειχία είναι το φωτεινό μονοπάτι της σωτηρίας μας. Τι να πείς, εξ ιδίων τα αλλότρια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL