Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Από το Τσίμποκ στη Βαρκελώνη και πάλι πίσω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Τσίμποκ στη Βαρκελώνη και πάλι πίσω

Στο Τσίμποκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ είχαν απαγάγει το 2014 εκατοντάδες μαθήτριες. Φρίκη.

Αλλά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από όσο νομίζουμε. Πολλά από αυτά τα κορίτσια, που είχαν απελευθερωθεί με διάφορους τρόπους έως σήμερα, άρχισαν να επιστρέφουν στους απαγωγείς τους !

Η Αφρικανή δημοσιογράφος Αναόμπι Τρίσια Ναουμπάνι αναζήτησε τους λόγους που έκαναν τις μαθήτριες να επιστρέψουν στους απαγωγείς τους.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του BBC, δεν ήταν το σύνδρομο της Στοκχόλμης που έπαιξε ρόλο (οι όμηροι που καταλήγουν να ταυτίζονται με τους απαγωγείς). Πολλές μαθήτριες που είχαν παντρευτεί στελέχη τζιχαντιστών βρήκαν τον ρομαντικό έρωτα που συνοδεύτηκε με πλούσια δώρα και θέση στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Χαρακτηριστική η ιστορία της Αΐσα Γερίμα που απελευθερώθηκε από τον νιγηριανό στρατό το 2016. Όπως και άλλα κορίτσια, πέρασε μια 8μηνη περίοδο με μαθήματα επανένταξης, όταν όμως έμαθε πως μία κοπέλα διεκδικούσε την καρδιά του ισλαμιστή συζύγου της, πήρε το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του και επέστρεψε στο κρησφύγετο της οργάνωσης.

Βέβαια, άλλες σημαντικές αιτίες για τις επιστροφές των μαθητριών ήταν η φτώχεια που μαστίζει την περιοχή και η συνακόλουθη έλλειψη μέλλοντος για τους νέους ή το στίγμα της «τζιχαντιστικής μόλυνσης» που αντιμετώπισαν από συγγενείς και συγχωριανούς.

Περίπου την ίδια εποχή που οι μαθήτριες επέστρεφαν στους τζιχαντιστές συζύγους τους, η Βαρκελώνη γνώριζε τον τρόμο από τις επιθέσεις αυτοκτονίας με 15 νεκρούς και 130 τραυματίες. Μικροεπαγγελματίες ή άνεργοι οι δράστες που θέρισαν με αυτοκίνητα αθώους. Δεν υπάρχει πιο ασύμμετρος πόλεμος...

Μέσα σε όλα αυτά με την εγκληματική δραστηριότητα των ισλαμιστών, βγήκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης να πει πως δεν παίζουν ρόλο τα οικονομικά, είναι απλώς «φανατικοί».

Καλά, δεν είδε πως η μεγάλη πλειονότητα των δραστών στην Ευρώπη προέρχονται από διάφορα γκέτο και ασφαλώς ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας;

Και για να γυρίσω στο Τσίμποκ, ας μάθει ο κ. Χατζηδάκης πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Νιγηρία είναι το 1/30 του μέσου ευρωπαϊκού και ότι το προσδόκιμο ζωής είναι τα 52 χρόνια. Δεν μπορεί, κάποιο ρόλο θα παίζει και η οικονομία...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL