Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Στολή σκακιστή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Στολή σκακιστή

του Παναγιώτη Κονιδάρη *

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Τιφλίδα το Παγκόσμιο Κύπελλο σκακιού με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων σκακιστών. Ένα περιστατικό όμως έξω από τη σκακιέρα ήταν αυτό που τράβηξε, δυστυχώς, τα περισσότερα φλας.

Συγκεκριμένα, ο Καναδός Κοβαλιόφ (ο οποίος λίγο πριν είχε κατορθώσει να αποκλείσει τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανάντ) εμφανίστηκε στον χώρο αγώνων με «απρεπές ντύσιμο» (κατά τον Γεωργιανό πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Ζ. Αζμαϊπαρασβίλι) και δέχτηκε ιταμή λεκτική επίθεση και απειλές που τον εξανάγκασαν στην αποχώρηση και τον μηδενισμό δίχως αγώνα.

Τι σημαίνει όμως «απρεπές ντύσιμο» στον αθλητισμό; Υπάρχει στ’ αλήθεια dress code στο σκάκι; Και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Το επίμαχο ντύσιμο ήταν μια, σχετικά μακριά, βερμούδα! Από τη μέση και πάνω αθλητικό φούτερ. Αυτή ήταν η... επαίσχυντη περιβολή που οδήγησε τον παράγοντα στο να εξοργιστεί και να επιτεθεί στον νεαρό σκακιστή με φράσεις όπως: «είσαι ντυμένος σαν γύφτος»! Πιθανότατα έπρεπε να φοράει σμόκιν και κατά προτίμηση σε συνδυασμό με παπιγιόν! Ή μήπως θα αρκούσε ένα οποιοδήποτε μακρύ παντελόνι, π.χ. ένα πολύχρωμο πουά σαν κι αυτά των κλόουν; Έλεος! Άμα είναι να μας τρελάνουν, μπορούμε και μόνοι μας!

Ωστόσο υπάρχει πράγματι dress code στο σκάκι και έχει θεσπιστεί επισήμως από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, μόνο που δεν αναφέρεται καθόλου σε... βερμούδες! Απλά μιλάει για αξιοπρεπές ντύσιμο και παρουσιαστικό και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε διοργανωτών να τοποθετήσουν τον πήχη ή έστω να μετρήσουν το μήκος της βερμούδας με αυτόν. Σύμφωνα με τον ίδιο κώδικα, αυτό εξασφαλίζει σεβασμό στο ίδιο το παιχνίδι και -κυρίως- στους αγαθούς χορηγούς που δεν θέλουν να βλέπουν ξετσίπωτους σκακιστές. Λες και το σκάκι παίζεται με τις σαγιονάρες κι όχι με το μυαλό. Ανέκαθεν όμως οι χορηγοί ήταν οπαδοί της πολιτικής ορθότητας...

Ο Κοβαλιόφ, αηδιασμένος και βαθύτατα προσβεβλημένος από τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, τα βρόντηξε. Ο Γεωργιανός υβριστής του όμως, δεν είναι παρά η προσωποποίηση του ανόητου καθωσπρεπισμού που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η ρατσιστική χροιά των σχολίων του έχει να κάνει με τον έρποντα φασισμό που δηλητηριάζει την κοινωνία μας, εκεί όπου τους κανόνες τους βάζουν οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και οι κάθε λογής «χορηγοί».

Σκέφτομαι, την επόμενη φορά που θα παίξω σκάκι, να φοράω μια στολή του Ζορό, του μασκοφόρου εκδικητή! Δεν περιλαμβάνει βερμούδα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει εξίσου ισχυρή δοκιμασία για την εποχή μας των (πολιτικά ορθών) συμβάσεων.

* Ο Παναγιώτης Κονιδάρης είναι φαρμακοποιός, συγγραφέας και σκακιστής στο Μεγανήσι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL