Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Ευρώπη και το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ

Η συζήτηση για τις αλλαγές στην Ε.Ε. μπορεί να έχει ανοίξει για τα καλά, ωστόσο οι διεργασίες θα είναι έντονες, οι προκλήσεις θα είναι πολλές και το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου.

Όμως είναι δεδομένο ότι θα γίνουν, γι' αυτό και όλοι παίρνουν θέση και χαράσσουν τη γραμμή τους. Το έχουν κάνει ήδη πολλοί ηγέτες και κόμματα στην Ε.Ε., το έκανε προχθές ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως και ο Εμ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Από μια σειρά δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν γίνει όσο και από το στίγμα των δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού προκύπτει ένα καθαρό στίγμα ότι το μέτωπο των χωρών του Νότου δεν έχει χάσει τίποτα από τη δυναμική του, παρά τις πολιτικές ανατροπές που είχαμε λόγω των εκλογών τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία. Κι αυτό είναι ένα σταθερό πολιτικό δεδομένο στη δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων για το γύρισμα της σελίδας στην Ε.Ε.

Η νέα Ε.Ε., όπως επισημαίνει η πλειονότητα όσων έχουν μιλήσει, περνά μέσα από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, τη συνοχή και την αλληλλεγγύη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν ο Γάλλος Πρόεδρος έβαλε και το ΔΝΤ και τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. περνά από την Ελλάδα. Και το ΔΝΤ έσπευσε να επιβεβαιώσει στην ουσία τα επιχειρήματα του Γάλλου Προέδρου.

Ο Τζ. Ράις από την Ουάσιγκτον έθεσε στο πλαίσιο της αξιολόγησης θέμα στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες, την ώρα που κανείς άλλος δεν συμμερίζεται την “ανησυχία” του ΔΝΤ. Ούτε οι διεθνείς οίκοι, ούτε άλλοι οικονομικοί παράγοντες. Θέτοντας όμως τέτοιο θέμα, ουσιαστικά παρεμβαίνει στα πεδία της ΕΚΤ, αφού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία της Φραγκφούρτης και έχει ορίσει ότι τα αντίστοιχα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες το φθινόπωρο του 2018.

Είναι προφανές λοιπόν ποιοι θέλουν να επιμείνουν στη λογική του καουμπόι. Το θέμα είναι αν η Ε.Ε. θέλει να έχει την τύχη των Ινδιάνων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL