Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο τρικέφαλος "Κέρβερος", οι επενδύσεις και οι φορολογικοί παράδεισοι

Χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως οι σκανδιναβικές, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροαποφυγής. Η ίδια έρευνα αποδεικνύει και με αντίστροφη λογική ότι η απόκρυψη εισοδημάτων δεν σχετίζεται κατ' ανάγκη με τη φορολογική επιβάρυνση

Σχεδόν καθημερινά αποδεικνύεται ότι η αντίληψη πως οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν κίνητρο για "εντιμότερες" δηλώσεις εισοδημάτων και επενδύσεις, και ταυτόχρονα αντικίνητρο για εξαγωγές κεφαλαίων στο εξωτερικό, δεν είναι απλώς "παρωχημένη" αλλά και "επιδερμική".

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS), που επεξεργάστηκε σε συνδυασμό με το περιεχόμενο λιστών τραπεζικών λογαριασμών του ελβετικού τμήματος της HSBC ο Γάλλος καθηγητής και ερευνητής στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια γύρω από ζητήματα κρυφών εισοδημάτων και φορολογικών παραδείσων Γκάμπριελ Ζούκμαν έχουν ενδιαφέρον: Χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως οι σκανδιναβικές, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροαποφυγής. Η ίδια έρευνα αποδεικνύει και με αντίστροφη λογική ότι η απόκρυψη εισοδημάτων δεν σχετίζεται κατ' ανάγκη με τη φορολογική επιβάρυνση. Πρώτα στην εξαγωγή πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια χώρα γνωστή για την ιδιαίτερα χαμηλή επιβάρυνση (ουσιαστικά λίγοι κλάδοι, όπως ξένες τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες, πληρώνουν φόρο) ή τους μηδενικούς φόρους και δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά στο Ντουμπάι, που αποτελεί ελεύθερο λιμάνι ("entrepôt" όπως ονομάζεται). Μάλιστα, ισχύει ακόμη στα ΗΑΕ το πρότυπο της αφορολόγητης οικονομίας (ακόμη δεν έχει ισχύσει ούτε η επιβολή ειδικού φόρου επιτηδεύματος σε προϊόντα καπνού και κατηγορίες αναψυκτικών ούτε η επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 5%, η οποία προγραμματίζεται για το 2018).

Ακόμη κι αν ανατρέξει κάποιος στα προβλήματα που επικαλούνται οι επιχειρηματίες για επενδύσεις, η φορολόγηση δεν είναι θέμα "πρώτης γραμμής". Ο "τρικέφαλος Κέρβερος" που παραφυλάει στην είσοδο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα διώχνοντάς τους λέγεται "γραφειοκρατική ταλαιπωρία - διαφθορά - βραδυκίνητη Δικαιοσύνη". Στο έντονα ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ένας διαχειριστής κεφαλαίων της τάξεως των εκατοντάδων εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ θα κερδίσει πολλαπλάσια αν λάβει "on line" και "real time" έγκριση, βεβαίωση, άδεια μιας δημόσιας υπηρεσίας σε σχέση, λ.χ., με την επίδραση των όποιων συντελεστών αποσβέσεων στα λογιστικά κέρδη του. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η "αποθέωση" των χαμηλών φορολογικών συντελεστών ανταποκρίνεται σε παλιότερες εποχές. Στη μεταβιομηχανική εποχή, ένα σύγχρονο και λειτουργικό για το επιχειρείν πλέγμα μεταφορών, κατασκευών και επικοινωνίας μιας χώρας είναι ολοένα και συχνότερα αρκετά ελκυστικότερο από μια χώρα που δεν έχει τίποτε από αυτά, αλλά διαθέτει απλώς χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης. Το αντίθετο ισχύει σε βαθμό που σταθερά περιορίζεται, ακόμη και στην παραδοσιακή μεταποίηση.

Αν υπήρχε εθνικός παραγωγικός σχεδιασμός, θα βασιζόταν στην καινοτομία και στην εξουδετέρωση του τρικέφαλου "Κέρβερου" που, αποθαρρύνοντας επενδύσεις, επιδρά αρνητικά στα δημόσια έσοδα και στην ανάπτυξη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο