Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεκίνησε η διαιτησία...

Για να διαπιστωθεί αν η Ελληνικός Χρυσός τηρεί τις συμβατικές υποχρέωσεις της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου - Σκηνοθεσία κατάληψης χθες στο ΥΠΕΝ από εργαζόμενους στην εταιρεία

Την εκκίνηση της διαδικασίας προσφυγής στη διαδικασία της διαιτησίας, κατά την οποία θα κριθεί κατά πόσον η Ελληνικός Χρυσός τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπονται από τη σύμβαση του 2004 (Ν. 3220), σηματοδοτεί η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αυτό δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης νωρίς το μεσημέρι, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, και σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί στην εταιρεία η προσφυγή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, δεδομένου ότι προβλέπεται και από τη σύμβαση, ενώ με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο "φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση και συνδέονται με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και τη διασφάλιση του οφέλους του Ελληνικού Δημοσίου".

Οι βασικές εκκρεμότητες, όπως τις προσδιόρισε χθες ο Γ. Σταθάκης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, όταν νωρίς το πρωί η καναδική πολυεθνική ξεκίνησε να διατυπώνει τις γνωστές και συνήθεις απειλές περί αναστολής των εργασιών προφασιζόμενη καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών "ρουτίνας" από το ΥΠΕΝ, είναι η μέθοδος μεταλλουργίας και η κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο για την εγχώρια μεταλλουργική επεξεργασία και παραγωγή καθαρών μετάλλων (χρυσού, αργύρου κ.λπ.).

Έως σήμερα τα συμπυκνώματα εξάγονται προς τρίτες χώρες και άρα δεν φορολογούνται...

Η ραχοκοκαλιά της σύμβασης προβλέπει την ανάπτυξη επενδυτικού σχεδίου με εγχώρια παραγωγή του τελικού προϊόντος. Η μέθοδος επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων από την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές που θα τροφοδοτούν το νέο εργοστάσιο, η λεγόμενη ακαριαία τήξη, πριν από έναν χρόνο απερρίφθη από το ΥΠΕΝ διότι δεν αποδείχτηκε η εφαρμοσιμότητά της για πολλαπλούς λόγους, πρωτίστως ασφάλειας.

Στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του 2011 οριζόταν ότι η εταιρεία, για να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος κ.λπ. -καθώς τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας περιέχουν υψηλά ποσοστά αρσενικού-, όφειλε να αποδείξει, σε ημιβιομηχανική κλίμακα, επιτόπου, την ασφάλεια της μεθόδου. Αντ' αυτού εμφάνιζε πορίσματα δοκιμών από φινλανδικό εργαστήριο. Επιπλέον, μετά την απόρριψη των μελετών από το ΥΠΕΝ, απαξίωσε να καταθέσει νέες.

Τρεις μήνες

Κατά τη διαδικασία της διαιτησίας, που χθες ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, ορίζεται ο διαιτητής από κάθε πλευρά, εν προκειμένω του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας, και τρίτος διαιτητής κοινής αποδοχής. Αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των αντιδίκων στο πρόσωπο του επιδιαιτητή σε 15 ημέρες, αυτός ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την προετοιμασία της διαδικασίας προσφυγής ξεκίνησε το ΥΠΕΝ μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις αρχές Ιουνίου.

Αδειοδότηση Ολυμπιάδας

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώνεται η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα εντός των ημερών, π.χ. η προσωρινή άδεια λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας (γίνεται επεξεργασία του παλαιού τέλματος).

Χθες δόθηκε η άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου με ισχύ τρία χρόνια. Επίσης εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τον Χώρο Απόθεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη.

Τηλεοπτικό σόου

Κατά τη συνήθη πρακτική της πολυεθνικής και της θυγατρικής της, σε ένα "έργο" που έχουμε δει πολλές φορές από τις αρχές του 2015 με κυβέρνηση Αριστεράς, οι εργαζόμενοι στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν και πάλι ως ασπίδα.

Συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, με τις απαραίτητες ζωντανές συνδέσεις, επιχείρησαν να σκηνοθετήσουν κατάληψη του ΥΠΕΝ. Κατά τις 10 το πρωί μπήκαν στο κτήριο του ΥΠΕΝ σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό, ενώ στο ισόγειο δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι μεταλλωρύχοι, που έφτασαν από τη Χαλκιδική στην Αθήνα με τρία λεωφορεία για να διαμαρτυρηθούν για τις απειλές του εργοδότη τους, της Eldorado, παρέμεναν έξω από το κτήριο του υπουργείου, επί της Μεσογείων, δηλώνοντας αποφασισμένοι "να μείνουν μέχρι να δικαιωθούν".

Για καλύτερο τηλεοπτικό πλάνο, κάποιοι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ανέμιζαν τα κίτρινα γιλέκα τους από τον πρώτο όροφο. Στο 6ο όροφο, λίγο πριν από τις 11 π.μ., συναντήθηκαν με τον υπουργό για πάνω από μία ώρα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ενημέρωσε τους εργαζόμενους με κάθε λεπτομέρεια για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Κάνει πίσω η Ελληνικός Χρυσός

Την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένει άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν.

"Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε ύστερα από τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο.

Δείτε όλα τα σχόλια