Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
O Κυριάκος ως σερίφης της Eldorado...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Κυριάκος ως σερίφης της Eldorado...

Αφού εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα πυρά, πιστεύοντας ότι ήταν υπεραρκετά για να ρίξει την κυβέρνηση, τώρα που δεν κατάφερε τίποτα, αποφάσισε να εκτοξεύει τις φωτοβολίδες που βρήκε στην αποθήκη. Μα οι φωτοβολίδες δεν νικούν κανένα αντίπαλο, θα πεις. Ναι, αλλά όσοι τις βλέπουν θα νομίζουν ότι είμαστε δυνατοί και συνεχίζουμε να απειλούμε τον εχθρό, νομίζει! Κάπως έτσι πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το αποτυχημένο σχέδιο -που βασίστηκε σε εισηγήσεις- ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ούτε τρεις μήνες στον βομβαρδισμό.

ΛΙΓΟ πριν έρθει ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Κυριάκος έκανε τη δήλωση ότι επενδύσεις και Τσίπρας δεν πάνε μαζί, παρ' ότι ώς και η σύζυγός του είχε δηλώσει στη γερμανική “Die Welt” ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά. Ούτε τα επίσημα στοιχεία δεν φρόντισε να μάθει ώστε να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι λέει. Και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, που φτάνει στο 185% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ήρθαν μέσω επενδύσεων στη χώρα, την ώρα που το 2015 δεν ξεπερνούσαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόοδος αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών, όπου κυριαρχούν τα εξαγώγιμα βιομηχανικά προϊόντα, στο ρεκόρ της τουριστικής κίνησης αλλά και στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Η ΕΙΚΟΝΑ αυτή, που αγνοείται από τον αρχηγό της Ν.Δ., είναι πλέον η επίσημη εικόνα της χώρας και αποδεκτή πραγματικότητα από το εξωτερικό. Μάλιστα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: “Διαβάζω και ακούω συνεχώς ότι τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό το θεωρώ ως απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή για τους Έλληνες, οι οποίοι αποδέχτηκαν μειώσεις σε ημερομίσθια, μισθούς και συντάξεις οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στην Γερμανία». Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού. Το 2009 το έλλειμμα ανερχόταν στο 15% του ΑΕΠ. Τα 2016 η Ελλάδα πέτυχε αντίθετα πλεόνασμα της τάξεως του 0,7%, δηλαδή μηδενικό έλλειμμα. Μόνο η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαν ελαφρώς υψηλότερο πλεόνασμα”.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ο πρόεδρος του ESM: “Μια τέτοια επιτυχία εξυγίανσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα πρέπει εδώ στη χώρα μας να εκτιμηθεί και να γίνει σεβαστό. Η κυβέρνηση της Αθήνας είναι τώρα σε καλό δρόμο. Ήδη τον Ιούλιο μπόρεσε να εκδώσει ένα πρώτο ομόλογο με επιτυχία. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι εδραιώνεται και πάλι η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τα 2018 με επιπρόσθετες ελαφρύνσεις του χρέους”.

ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ανεξάρτητα και αντικειμενικά ΜΜΕ στη χώρα, η τακτική των πυροτεχνημάτων του Κυριάκου θα είχε γίνει αντιληπτή ως ανέκδοτο. Να όμως που την περίοδο των θετικών εξελίξεων επέλεξε να ανακοινώσει τη διακοπή των δραστηριοτήτων της (χωρίς να ενημερώσει κανέναν και με τη διαιτησία σε εκκρεμότητα!) η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado που έχει επενδύσει στη Χαλκιδική. Και είχε επενδύσει στην Ελλάδα, την περίοδο της διαφθοράς, για να δουλεύει χωρίς έλεγχο. Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος: “Η επιχείρηση αυτή ήρθε για να παράγει χρυσό με βάση τη σύμβασή της, όμως δεν έχει καταθέσει μελέτη για το πώς θα παράγει χρυσό(!). Δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αδειοδότησης που είναι πολύπλοκος και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και υποχρεωτικός από το Σύνταγμα”. Μέχρι και στη Ρουμανία τους σταμάτησαν για δράσεις χωρίς κανόνες και εγγυήσεις.

ΗΤΑΝ τόσο προκλητική και εξόφθαλμα εκβιαστική η ενέργεια της καναδικής εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της που προκάλεσε δηκτικές αναφορές στον διεθνή Τύπο με τους “Financial Times” να σχολιάζουν ότι η ανακοίνωση από την καναδέζικη εταιρεία έρχεται δύο μέρες αφού ο Αλέξη Τσίπρας -κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν- είχε καλωσορίσει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι πλέον βέβαιο, ότι χωρίς την αβάντα του Κυριάκου (και των ακολούθων) κανείς δεν θα τολμούσε τέτοια πρόκληση, τέτοιου είδους προσβλητικό -για τη χώρα- εκβιασμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL