Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπερπολλαπλάσιο το κόστος μιας περιβαλλοντικής κρίσης σε σχέση με την οικονομική

"Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη μόνο για την οικονομία ή μόνο για το περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία και συμπεριλαμβάνει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον"

"Στο Ρίο (σ.σ.: το 1992) η διεθνής κοινότητα κατέληξε ότι αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development) έχει τρεις βασικούς πυλώνες: Την οικονομική αύξηση, την κοινωνική πρόοδο και την περιβαλλοντική προστασία. Το μυστικό αυτής της πολιτικής για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις πυλώνες, δεν υπολείπεται ο ένας έναντι του άλλου. Είναι απόλυτα ισότιμοι και χρειάζονται κοινή και παράλληλη εξέλιξη", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης, πρώην πρύτανης του Παντείου Γρηγόρης Ι. Τσάλτας. Και συμπλήρωσε: "Δυστυχώς, αν ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη, που βλάπτει το περιβάλλον ή για περιβαλλοντική πολιτική που είναι απέναντι στην οικονομική αύξηση, τότε απλά είμαστε 30 χρόνια πίσω από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η πολιτική ήταν πολιτική τής δεκαετίας του '60, όπου η οικονομική αύξηση ήταν απέναντι στην περιβαλλοντική προστασία. Αυτά έχουν λυθεί διεθνώς. Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη μόνο για την οικονομία ή μόνο για το περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία και συμπεριλαμβάνει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον".

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής, που έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου το 2012, επισήμανε πως "η μεγάλη οικονομική κρίση μάς έχει οδηγήσει στο να παραγνωρίζουμε τους άλλους δύο πυλώνες", για να υπογραμμίσει ότι "το περιβαλλοντικό κόστος από την περιβαλλοντική κρίση μπορεί να είναι υπερπολλαπλάσιο από την οικονομική κρίση για τις επόμενες γενιές". Μάλιστα, ως μέλος της διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) που συνέταξε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, αναφέρει πως μια τυχόν μη προσαρμογή αναμένεται να στοιχίσει στη χώρα μας περί τα 700 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ειδικότερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Γ. Τσάλτας υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη πως "η ραγδαία ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει επηρεάσει σημαντικά την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Η διεθνής κοινότητα το παραδέχθηκε επίσημα το 1992 στο Ρίο, με τη Σύμβαση - Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, και σε οποιαδήποτε άλλη σύνοδο ακολούθησε από το Κιότο και σήμερα. Είναι δεδομένο ότι οι εκπομπές αερίων προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη συνέχεια την κλιματική αλλαγή".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλα τα σχόλια