Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Χρυσά παιδιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσά παιδιά...

Διάβαζες και άκουγες χθες δημοσιογράφους και δημοσιολόγους να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την 164η κατά σειρά αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα και αναρωτιόσουν τι κακό ήταν αυτό που τους βρήκε και μούσκευαν με μαύρο δάκρυ μικρόφωνα και πληκτρολόγια για το φευγιό των πολυαγαπημένων τους Καναδών. Λες και έπαιρνε δικός τους άνθρωπος τον δρόμο της ξενιτιάς και του κουνούσαν το μαντήλι στον σταθμό του αποχαιρετισμού ήταν η κατάσταση και δεν ήξερες αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τη φτήνια τους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, κάποιοι την αγάπησαν την Eldorado στη χώρα μας. Την αγάπησαν και μάλιστα με το αζημίωτο. Τόσες διαφημίσεις, τόσες ρεκλάμες, τόσες χορηγίες και τόσες χρυσές εργολαβίες δύσκολα τις έβρισκες στα χρόνια της κρίσης και της κατάρρευσης των ΜΜΕ. Οπότε φυσιολογικό το μαύρο δάκρυ των ΜΜΕ που ανησυχούν για το μέλλον των επιχειρηματικών σχεδίων της Eldorado Gold στην Ελλάδα περισσότερο και από τους ίδιους τους μετόχους της.

Η αλήθεια είναι πως μόνο με τις βαλίτσες στο χέρι δεν είδαμε τον πρόεδρο και διευθύνωντα σύμβουλο George Burns κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που αντί αποχώρησης έδειξε αποφασισμένος να μείνει και να αυξήσει την πίεση της εταιρείας του προς την ελληνική κυβέρνηση -χρησιμοποιώντας μάλιστα ως μοχλό και τους εργαζόμενους της εταιρείας- ώστε να προχωρήσει η έκδοση των απαιτούμενων αδειών όπως η Eldorado επιθυμεί. Σε απλά ελληνικά, ο εκβιασμός συνεχίζεται από έναν επιχειρηματικό κολοσσό που, έχοντας στο πλευρό του Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αφήνει στα φερέφωνά του τον άχαρο ρόλο της επ’ αμοιβή μοιρολογίστρας για το κακό που θα βρει τη χώρα τώρα που τάχα μου φεύγουν οι χρυσοθήρες από τη Χαλκιδική.

Μόνο που η Eldorado δεν φεύγει, όπως και δεν είναι διατεθειμένη να φύγει τόσο εύκολα από τη Χαλκιδική. Αντιθέτως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την παραμονή στη χώρα μας με τους δικούς της αποικιοκρατικούς όρους και να παίξει τα ρέστα της μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να προσφύγει στη διαιτησία ώστε να εξακριβωθεί εάν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον από την εν λόγω επένδυση. Εξ ου και οι αναστολές των εργασιών, εξ ου και τα μοιρολόγια των “χρυσών γραφιάδων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL