Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Η Αθήνα και η επανεκκίνηση της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα και η επανεκκίνηση της Ε.Ε.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου ήταν βαρυσήμαντη, διότι από την Πνύκα εκφωνήθηκε ο λόγος για τη νέα Ε.Ε. Το σκοτεινό παρελθόν το οποίο οι Έλληνες πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά, εξαιτίας κυρίως της γερμανικής αλαζονείας, του εθνικισμού και της αντίληψης “πρώτα η Γερμανία” ή, επί το λαϊκότερον, “Γερμανία πάρτα όλα” τελειώνει. Και τελειώνει, όχι διότι το Βερολίνο έκανε αυτοκριτική και είδε τους κινδύνους, αλλά διότι ο δεύτερος πόλος της Ένωσης, η Γαλλία, διά του Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να ενεργοποιήσει της μετοχές της στην Ένωση. Από δεύτερη ατμομηχανή του τρένου είχε γίνει ένα απλό βαγόνι - έστω και πρώτο στη σειρά.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ της Ε.Ε. έχει θρυμματιστεί, ο ευρωσκεπτικισμός των πολιτών των χωρών της Ένωσης έχει φουντώσει και το πείραμα, αν κάποιοι δεν το σταματήσουν, κινδυνεύει να σκάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι ανάγκη των καιρών η ενωμένη Ευρώπη να είναι ισχυρή όσο οι ΗΠΑ και η Κίνα, αυτόνομη ακόμα και αμυντικά, ανοιχτή στον δημοκρατικό έλεγχο και τις νέες ιδέες, τόνισε από την Πνύκα ο Γάλλος Πρόεδρος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ του προσανατολισμού και της εμβέλειας αυτών των αλλαγών είναι το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος τη Δευτέρα είχε συνάντηση και με τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. «Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον» είπε και προσέθεσε: «Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή η καγκελάριος Μέρκελ έκανε ένα βήμα μπροστά και δήλωσε πως στηρίζει τις προτάσεις Μακρόν για προϋπολογισμό Ευρωζώνης και Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. Κίνηση που δείχνει ότι αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Γάλλου Προέδρου για ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αν επανεκλεγεί.

ΟΜΩΣ, το τι εννοεί η Μέρκελ προεκλογικά και τι θα εννοεί μετεκλογικά πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. Η οπτική του Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωκοινοβουλίου των χωρών του ευρώ και ενός προϋπολογισμού για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε περιόδους κρίσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό διότι το Βερολίνο με τη Μέρκελ και το κόμμα της δεν θα παραδώσουν χωρίς αντίσταση πλεονεκτήματα που έχουν αποσπάσει. Οι Γερμανοί πολίτες, έχοντας απολαύσει υψηλό επίπεδο ζωής, δύσκολα θα αποδεχτούν τη δημιουργία ζώνης μεταβιβάσεων με εκδόσεις για το κοινό χρέος.

Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της Ε.Ε. είναι προ των πυλών. Είναι ώριμο μα κυρίως αναγκαίο αίτημα για την ευημερία όλων των χωρών - μελών. Εξάλλου δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Μακρόν μίλησε για Ευρωκοινοβούλιο και ταμείο υποστήριξης μόνο για την Ευρωζώνη. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας επιλέξει ως αρχιτεκτονική εξωτερικής πολιτικής τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, προβάλλουν συνεχώς εμπόδια στις κοινές αποφάσεις, χωρίς να σέβονται δημοκρατικούς κανόνες και αμοιβαίες υποχρεώσεις, θα μείνουν έξω από την πλήρη Ένωση και ουσιαστικά θα είναι περιφερειακή αγορά, αν το αποδέχονται.

Η ΕΚΛΟΓΗ Τραμπ και η αποκοπή της Βρετανίας από την Ε.Ε., δημιουργούν συνθήκες αναδιάταξης της παγκόσμιας σκακιέρας. Και στις νέες συνθήκες η Ε.Ε. οφείλει να δείξει ενότητα και να κατακτήσει τον ηγεμονικό πολιτικό ρόλο που της αναλογεί, αυτόν της μεγαλύτερης ηπειρωτικής οικονομίας. Είναι απαίτηση των καιρών και στα ευρωπαϊκά ιερατεία, εκείνα που επέβαλαν τον Μακρόν ως Πρόεδρο της Γαλλίας, έχει γίνει αντιληπτό.

ΣΕ ΑΥΤΗ τη νέα πραγματικότητα η Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, πόνταρε και κέρδισε. Στηρίχθηκε στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τον τιμωρητικό γερμανικό δογματισμό και αυτό βγαίνει σε καλό. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η νέα Γαλλία εισέρχεται στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως υποστηρικτική φιλόδοξη δύναμη που οραματίζεται το μέλλον της με στροφή στις νέες τεχνολογίες αιχμής. Οι σαράντα επιφανείς Γάλλοι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν και θα συναντηθούν με εκατό Έλληνες συναδέλφους τους είναι μια από τις πολλές αλλά μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνεί και η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL