Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΤΑ καλύτερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΑ καλύτερα

Σε συνέντευξή της πριν από μια εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν "κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη του 2018", δηλαδή πριν από το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος. Ακόμη και αν η εκτίμησή της εμπεριέχει την πρόβλεψη (προσδοκία;) ότι το 3ο Μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο και, άρα, η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος διαπραγμάτευσης ενός 4ου Μνημονίου, ήταν μάλλον η πρώτη φορά που εκ μέρους της Ν.Δ. αναγνωριζόταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα πέσει τους προσεχείς δύο - τρεις μήνες, έχει μπροστά της τουλάχιστον μια σεζόν ακόμη.

Προφανώς η κ. Μπακογιάννη δεν παίζει πολιτικό στοίχημα και δεν γνωστοποίησε το προγνωστικό της περιμένοντας να επαληθευτεί για να κάνει ταμείο. Η γνωστοποίηση της πρόβλεψής της αποτελούσε απλώς "σήμα" προς το εσωτερικό του κόμματός της. Το ίδιο σήμα εξέπεμψε ισχυρότερα χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή τους με τον Μακρόν. Αφού είπε δυνατά ότι η Ν.Δ. "αντιμετωπίζει πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα, χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές", μας υπέδειξε ότι "οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα". Αυτή, την ακροτελευταία φράση της δήλωσής του, θα πρέπει να τη συγκρατήσουμε, γιατί μετά μια περίοδο στρατηγικών αναζητήσεων αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα το νέο σύνθημα της Ν.Δ., ενδεχομένως και μέχρι τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι η φράση που αντικαθιστά το αίτημα για "πρόωρες εκλογές" και το μετεξελίσσει σε "πολιτική αλλαγή, προϋπόθεση της ανάπτυξης".

Η επισήμανση της "στροφής" της Ν.Δ. δεν γίνεται για να αποδώσουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση τη συνήθη στην πολιτική αντιπαράθεση κατηγορία της "κυβίστησης", δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημαντικότερη είναι η παραδοχή, στη φράση "οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα", ότι ήδη κάτι πάει καλά. Και αυτό πριν αναγκαστεί να το παραδεχθεί η ηγεσία της Ν.Δ. ή να το ακούσει διά ζώσης από τον Πρόεδρο της Γαλλίας φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία, ακόμα και πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που ανήκουν στον συντηρητικό χώρο. Βεβαίως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει, μπροστά μας βρίσκεται η τρίτη αξιολόγηση και η τελευταία πράξη της προσπάθειας για έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Μπορούμε, όμως, βασίμως να ισχυριστούμε ότι τώρα είναι η στιγμή, το "μομέντουμ" όπως λένε, να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της εξόδου από τα Μνημόνια και της εισόδου σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αν οι εκλογές αργήσουν δύο σεζόν, δεν χάθηκε και ο κόσμος, το αντίθετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL