Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Μακρόν έφυγε, η αμηχανία έμεινε

Νέοι πολιτικοί γρίφοι για τη Ν.Δ. - Ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε οριστικά την καταστροφολογία μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο

Περισσότερα από... ένα πολιτικά προβλήματα άφησε για τη Ν.Δ. ο Εμ. Μακρόν: πέραν της απλόχερης στήριξής του προς την κυβέρνηση, ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε επί τάπητος και δημοσίως ένα θέμα που προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: το κατά πόσον πρέπει να παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η αμηχανία κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. αλλά και συνολικά της οδού Πειραιώς για την επίσκεψη Μακρόν φαινόταν εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, οπότε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, “καλωσόρισε” τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναφερόταν στην έλευση του Εμ. Μακρόν.

Μικροψυχία

Ταυτοχρόνως, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του ενοίκου του Ελιζέ στην Αθήνα, υπήρξαν “γαλάζια” στελέχη που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη σημασία της παρουσίας του Γάλλου Προέδρου υπενθυμίζοντας ότι... και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονταν την Ελλάδα ξένοι ηγέτες. Μάλιστα η “γαλάζια” μικροψυχία έφτασε στο αποκορύφωμά της με όσα είπε στον ρ/σ Real ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης: «Το σημαντικό είναι όταν θα φθάσουν εδώ οι επενδυτές από την άλλη πλευρά να μην έχουν απέναντί τους διαφόρους γραφειοκράτες, οι οποίοι θα τους τρομάζουν, και διαφόρους δογματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα τους κάνουν να το μετανιώνουν επειδή ήρθαν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

“Αξίζουμε καλύτερα”

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τη βαρυσήμαντη παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έδειξε, ουσιαστικά, την πόρτα της εξόδου στο ΔΝΤ, η Ν.Δ. δεν άνοιξε τα χαρτιά της επί του θέματος -καθώς είναι γνωστό πως την παρουσία του Ταμείου στα ελληνικά πράγματα επιθυμεί η Γερμανία των Άν. Μέρκελ - Β. Σόιμπλε.

Πάντως, με δεδομένα τα “καλά νέα” από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και τον εξαιρετικά θετικό απολογισμό της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης “ενταφίασε” οριστικά την τακτική της καταστροφολογίας, καθώς παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε... χάλια. “Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα” ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμ. Μακρόν, παραδεχόμενος πως τώρα η χώρα πάει... καλά.

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “ουσιαστική” τη συζήτηση που είχε με τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, διαπιστώνοντας ότι ο Εμ. Μακρόν “ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα. Και μάλιστα στην αρχή της θητείας του. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό”. Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του “αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα, χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μεταπολίτευση: Ιστορική μνήμη και δημοκρατία

Η δικτατορία του 1967 ήταν η κορύφωση της δραστηριότητας του μετεμφυλιακού κράτους. Από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, ένα πραξικόπημα ήταν πάντοτε υπαρκτή επιλογή στα μυαλά των σκοτεινών μηχανισμών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο