Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Η Ελλάδα δεν είναι πια κακή είδηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα δεν είναι πια κακή είδηση

Μέσα από μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η χώρα μας όχι μόνο μπαίνει σταθερά στον χάρτη του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αλλά γίνεται και βήμα ενός ευρύτερου πολιτικού διαλόγου που ξεπερνά τα σύνορά μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν αυτό το σαφέστατο πολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα αφήνει πίσω της.

Με τις δημόσιες τοποθετήσεις του μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, όχι γενικά και αόριστα, αλλά πολύ συγκεκριμένα. Ουσιαστικά “τελείωσε” το ΔΝΤ από την Ε.Ε. τουλάχιστον όσον αφορά τη γραμμή της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό. Μίλησε για ελάφρυνση του χρέους και για τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για να βγει οριστικά από τα Μνημόνια και την επιτροπεία η χώρα μας.

Όμως, κι αυτό εξίσου σημαντικό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας έθεσε ένα ουσιαστικό πλαίσιο αρχών για όλη την Ε.Ε., μια δημοκρατική Ε.Ε. που σέβεται, εμπνέει και προχωρά μπροστά. Έθεσε και τυπικά τις βάσεις του διαλόγου για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη από την Αθήνα. Για μια δημοκρατική επανεκκίνηση.

Στο οικονομικό επίπεδο οι επαφές με τους Γάλλους επενδυτές, που ήταν στο επίκεντρο των διμερών επαφών, ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες. Όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, θα συνεχιστούν και θα αποδώσουν καρπούς σύντομα ενισχύοντας περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Εν τέλει η επίσκεψη του Εμ. Μακρόν και ό,τι σηματοδότησε δεν είναι ένα τυχαίο ούτε ένα μεμονωμένο γεγονός. Μια μικρή αναδρομή στις πρόσφατες επισκέψεις αρχηγών κρατών που έγιναν μέσα στα τελευταία δύο χρόνια το αποδεικνύει. Από τον Βλαντίμιρ Πούτιν έως τον Μπάρακ Ομπάμα και από τον Πρόεδρο της Κίνας έως τον Εμ. Μακρόν και τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα διεκδικεί και αποκτά τη δική της σταθερή θέση σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Η Ελλάδα, που επί χρόνια ήταν συνώνυμο της κακής είδησης, αλλάζει, μεταμορφώνεται και αρχίζει να ελπίζει ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL