Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Γερμανικό ντουέτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικό ντουέτο

Ένα σύμφωνο χωρίζει στα γερμανικά τη λέξη μονομαχία (Duell) από τη λέξη ντουέτο (Duett). Και αυτό το "ταυ" (εν προκειμένω το "tt") απουσίαζε σχεδόν παντελώς από το μοναδικό προεκλογικό ντιμπέιτ μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση, που έγινε το βράδυ της Κυριακής.

Στα 97 λεπτά που κράτησε αυτή η σεμνή τελετή έψαχνε κανείς με τον φακό να βρει ποια είναι τα σημαντικά σημεία όπου διαφωνούν η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ο περισσότερος τηλεοπτικός χρόνος ξοδεύτηκε -κι αυτή ήταν η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος, που ευτυχώς παραμένει αποσυνάγωγο στη Γερμανία, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία- για να “ανακριθούν” οι Μέρκελ και Σουλτς για το προσφυγικό και τη θέση του Ισλάμ στη γερμανική κοινωνία.

Οι διαφοροποιήσεις τους στα δύο αυτά θέματα ήταν μηδαμινές: και οι δύο υπερασπίστηκαν σθεναρά το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες το φθινόπωρο του 2015, και οι δύο επανέλαβαν ότι το Ισλάμ είναι κομμάτι της σημερινής Γερμανίας, ενώ ο Σουλτς προσπάθησε να παίξει λίγο παραπάνω το ευρωπαϊκό χαρτί -“θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί νωρίτερα η Μέρκελ με τους εταίρους” είπε.

Το μόνο θέμα όπου διαφοροποιήθηκαν οι δύο ήταν στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση Ερντογάν. Ο Σουλτς εμφανίστηκε πιο δυναμικός απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, “ο οποίος καταλαβαίνει μόνο από καθαρές κουβέντες”, και τάχθηκε υπέρ της λήξης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι, αν γίνει καγκελάριος, θα την εισηγηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους.

Η καγκελάριος, πάλι, απέφυγε να βάλει τη λέξη “στοπ” στο στόμα της και μίλησε για οικονομικές πιέσεις ως το κατάλληλο όπλο για να πιεστεί ο Ερντογάν να αφήσει ελεύθερους τους Γερμανούς πολίτες που έχει συλλάβει για πολιτικούς λόγους. Όσο για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, την υπερασπίστηκαν και οι δύο ως το καλύτερο που μπορούσε να γίνει.

Ο καθένας μπορούσε να δει ότι σ’ αυτό το ντιμπέιτ “συγκρούονταν” δύο συγκάτοικοι στην εξουσία, με τη Μέρκελ να στέλνει το σήμα ότι αυτή είναι ικανή να συνεχίσει να κυβερνά -και δη με την ίδια πολιτική συνταγή- και τον Σουλτς να προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να τη διαδεχθεί, χωρίς να προτείνει μια διακριτά διαφορετική συνταγή. Μετά από αυτό το ντιμπέιτ, οι πιθανότητες να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές ο μεγάλος συνασπισμός με καγκελάριο τη Μέρκελ έχουν αυξηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL