Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Το στοίχημα της Κεντρο(δεξιο)αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στοίχημα της Κεντρο(δεξιο)αριστεράς

Στον δρόμο προς την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου για την εκλογή αρχηγού ενός νέου φορέα που προς το παρόν δεν υπάρχει, παραμένουν άλυτα κεντρικά θέματα, με κύρια την πολιτική φυσιογνωμία αυτής της παράταξης και τη μορφή αυτού του σχήματος.

Από το γεγονός ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται ανάποδα (εκλέγεται αρχηγός χωρίς να έχει διαμορφωθεί ο φορέας του οποίου θα προεδρεύει), ξεκινά μια πορεία προς το άγνωστο για την προσπάθεια της ΔΗ.ΣΥ. Τα χαρακτηριστικά της αβεβαιότητας εντείνονται από το γεγονός των διαφοροποιήσεων στα πολιτικά προφίλ της πλειάδας υποψηφίων (ανακοινωμένων ή εν δυνάμει) που μπαίνουν στην κούρσα της αρχηγίας. Αν και υπάρχει ικανό χρονικό περιθώριο έως τις κάλπες προκειμένου να αναδειχθούν πολιτικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, το γεγονός ότι όλοι επικαλούνται ως στόχο τη συγκρότηση εντέλει ενός εναλλακτικού πόλου, που θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές και θα "σπάσει" τον διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. "πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις", επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι κανείς υποψήφιος δεν θα αποκαλύψει επίσημα τις προτιμήσεις του για την "επόμενη μέρα", άσχετα από το εάν έχει αφήσει ήδη από την πορεία του να διαφανούν αυτές οι προτιμήσεις.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι διεργασίες για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, και εν συνεχεία το ιδρυτικό συνέδριο αυτού του όποιου νέου φορέα, μπορεί -ακόμα και μόνο ως συγκόλληση δυνάμεων πέραν των υπαρχόντων σχημάτων που συνθέτουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη- να προσφέρουν στον "χώρο" το κέρδος μιας διεύρυνσης. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που όσοι υποψήφιοι και κόμματα έρχονται έξω από τη ΔΗ.ΣΥ. δεν αποχωρήσουν αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία, ανάλογα με το αποτέλεσμα και τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, έως την 5η Νοεμβρίου που θα στηθούν οι κάλπες. Κίνδυνο που διαβλέπει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, και τον οποίο ξορκίζουν τουλάχιστον όλοι οι υποψήφιοι ή φερόμενοι ως δυνάμει υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Το εάν αυτή η διεύρυνση θα μεταφραστεί σε αύξηση της δύναμης του νέου φορέα -σε σχέση με τα χαμηλά ποσοστά της ΔΗ.ΣΥ.- στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι άδηλο. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό είναι και ο λόγος που διάφορες πολιτικές και μιντιακές πλευρές θα ξεδιπλώνουν στο επόμενο διάστημα τις προτιμήσεις και την υποστήριξή τους σε συγκεκριμένους υποψήφιους.

Τα τέσσερα φαβορί

Πέραν της Φ. Γεννηματά, που ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα το πάνω χέρι στην υπόθεση της εκλογικής αναμέτρησης, είναι σαφές ότι για τον β' γύρο -καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί αρχηγός από τον πρώτο με τα σημερινά δεδομένα- εμφανίζονται επίσης ως φαβορί (για συγκεκριμένους λόγους ο καθένας) οι Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης (που ανακοινώνει εντός της εβδομάδας), χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί να αναπτύξουν ιδιαίτερη δυναμική ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και ο Γ. Ραγκούσης.

Ορισμένοι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη με τα σημερινά δεδομένα θα "πόνταραν" ότι βασικός αντίπαλος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί ο νυν δήμαρχος Αθηναίων. Το πλεονέκτημα -και μειονέκτημα εν προκειμένω- που διαθέτει ο Γ. Καμίνης, να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, πέραν της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, είναι το ίδιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περίπτωση του Στ. Θεοδωράκη και του Γ. Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έδειξε ήδη από το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ότι θα έχει αντιδεξιό λόγο, πλεονέκτημα που θα συνδυάσει με "μεταρρυθμιστικά προτάγματα" και με το γεγονός ότι δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και στο ΚΙΔΗΣΟ, παρ’ ότι αναδείχθηκε από τον Γ. Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης, που ούτως ή άλλως φέρεται να διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ και διαχρονικά εμφανιζόταν ως δυνάμει διεκδικητής της προεδρίας του κόμματός του, θα μπορεί ταυτόχρονα να διευρύνει το ακροατήριό του για την ηγεσία του νέου φορέα ποντάροντας στο "χαρτί" της "νέας γενιάς στο προσκήνιο".

Οι άγνωστοι Χ

Σε αυτή την πρώτη φάση, και ενώ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το σύνολο των υποψηφίων, σημαίνοντα στελέχη δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις τους σχετικά με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την αρχηγία.

Ο Κ. Σημίτης προωθεί παγίως τα τελευταία χρόνια τη μετάβαση σε έναν νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και έχει προσδιορίσει ως βασικό αντίπαλο του ευρύτερου "ευρωπαϊκού μετώπου" της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. τον Ιούλιο διευκρίνιζε ότι δεν ενδιαφέρεται "για καρέκλες και οφίτσια" και έκτοτε δεν έχει τοποθετηθεί. Έως τώρα δεν υπάρχει υποψηφιότητα από το ΚΙΔΗΣΟ.

Άγνωστη παραμένει η στάση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μοιάζει να έχει αυτοεξαιρεθεί από τις διεργασίες και να έχει προσπεραστεί από αυτές, παρά το γεγονός ότι αυτό που εξελίσσεται τώρα είναι εκείνο που ζητούσε και ο ίδιος, όταν ζητούσε νέο φορέα και όταν ζητούσε διεύρυνση με τη συμμετοχή του Ποταμιού. Οι θέσεις τού τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα και τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι πολλάκις διατυπωμένες δείχνοντας ως μόνη βάσιμη και λογική μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη σημερινή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον εορτασμό της 43ης επετείου από την ίδρυσή του και τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Φ. Γεννηματά θα δώσει το στίγμα με το οποίο και θα πορευθεί στους δύο προεκλογικούς μήνες.

"Αντιδεξιό" προεκλογικό ποδαρικό

Όπως αναφέρουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη στην "Α", "το σαφές μήνυμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της προσπάθειας". Η Φ. Γεννηματά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί, κάτι που ξεκαθάρισε και στην τελευταία συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. "Καμιά ηγεσία, πρόσωπο, διαδικασία (σ.σ. ηγεσία) που αφορά μόνο πρόσωπα και είναι κλειστή, δεν μπορεί να αποφασίσει τη διάλυση ενός χώρου που προσέφερε τόσα πολλά στην Ελλάδα", θα είναι το μήνυμά της.

Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στην "Α" ότι είναι ξεκάθαρο πως για τη Φ. Γεννηματά πολιτικός αντίπαλος είναι η Ν.Δ. και στρατηγικός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύνθημά της στην ομιλία της στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, που θα έχει έντονα παραταξιακά χαρακτηριστικά: "από την Αλλαγή στη νέα Αλλαγή". Επιπλέον θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, ακροατήριο στο οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να κερδίσει το πλεονέκτημα.

Διαφωνίες για τη μορφή του νέου φορέα

Παράλληλα όμως, η έμφαση που θα δώσει και ήδη δίνει η Φ. Γεννηματά στη σημασία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τη διατήρησή της έρχεται να απαντήσει εκ των προτέρων και στις πλευρές εκείνες που ζητούν αυτοδιάλυση των συμμετεχόντων κομμάτων και συμμετεχουσών κινήσεων. Την ίδια στιγμή, θέλει έτσι να προεξοφλήσει ότι ακόμα κι αν δεν εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα, το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετάβλητο και η ίδια πρόεδρος του μεγαλύτερου εταίρου του νέου ομόσπονδου σχήματος.

Υπέρ ενός καθ’ όλα νέου και ενιαίου φορέα τάσσονται ο υποψήφιος Γ. Μανιάτης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. -που ανακοινώνει εντός της εβδομάδας αν θα είναι υποψήφιος- πιέζει καθημερινά με τις παρεμβάσεις του για ενιαίο φορέα “με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων” και αφήνει σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: “Ορισμένοι δεν μιλούν ξεκάθαρα για την ύπαρξη ενός νέου ενιαίου φορέα. Αν δεν υπάρχει αποσαφήνιση αυτές τις μέρες, αυτό που θα γίνεται θα είναι και να κρατάει κάποιος το μαγαζάκι του και να θέλει ενιαίο”. Στο ίδιο πλαίσιο διαβλέπει ότι “αν δεν αποσαφηνιστούν αυτά τώρα, προβλέπω ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ενότητας, θα υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις".

"Καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Μια ακόμη υποψηφιότητα που αναμένεται εντός της εβδομάδας είναι και εκείνη του Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. είναι από τους πρώτος που ζητούσε μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία της ΔΗ.ΣΥ. σε νέο φορέα. Ο ίδιος δήλωσε ευθέως ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα", προσθέτοντας -με σαφώς λιγότερο φορτισμένο τόνο και ένταση- ότι “όμως ούτε μια συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι η αγωνία μας”. Μαζί με τον Ανδ. Λοβέρδο, όπως έκανε και ο Γ. Μανιάτης, εξαπέλυσαν επίθεση σε όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν ζήτημα για την προοπτική ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας μελλοντικά ή καλούν τη ΔΗ.ΣΥ. και τους υποψήφιους για τον νέο φορέα να διευκρινίσουν εάν θα συνεργάζονταν με τη Ν.Δ.

Οι όροι των εκλογών

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης έγιναν την Παρασκευή από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ν. Αλιβιζάτο, με το ζήτημα όμως της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς είναι το “αγκάθι” ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ -που δεν το επιθυμεί- και κυρίως το Ποτάμι και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τον Ν. Ανδρουλάκη, που ζητούν να υπάρχει παράλληλα αυτή η δυνατότητα ψήφισης, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε:

- Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και ο δεύτερος (αν δεν συγκεντρώσει κάποιος το 50% +1 των έγκυρων ψήφων) την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.

- Υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα, εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους, το αργότερο ώς την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 12:00 το μεσημέρι.

- Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει καταθέσει σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό στην Πειραιώς το ποσό των 2.000 ευρώ.

- Να έχει υποβάλει το αργότερο ώς την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι κατάλογο με 1.000 τουλάχιστον υπογραφές προερχόμενες από τουλάχιστον 7 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες (με ελάχιστο αριθμό υπογραφών 50 ανά περιφέρεια).

- Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 4 ευρώ. Θα προβλεφθεί μικρότερο ποσό για νέους και ανέργους.

- Η Επιτροπή θα καταβάλει προσπάθεια για τη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ με όλους τους υποψηφίους πριν από τον α’ γύρο και ενός ακόμη, ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, πριν τον β’ γύρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL