Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Κι όμως, γυρίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κι όμως, γυρίζει

Ο τουρισμός ήταν ο πρώτος κλάδος της οικονομίας που πήρε μπροστά για τα καλά κι έδωσε τα πρώτα δείγματα για την αντιστροφή της εικόνας της οικονομίας όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.

Μετά την πρώτη καταγραφή των θετικών στοιχείων από την τουριστική βιομηχανία στους οικονομικούς δείκτες και τις πολύ καλές προοπτικές που υπάρχουν για τον κλάδο και για τους επόμενους μήνες, έρχονται μια σειρά από άλλες θετικές ειδήσεις να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι μπορούμε να ελπίσουμε ξανά.

Η επένδυση της Παπαστράτος, όπου δημιουργήθηκαν 400 νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1.077,8 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επίδοση την ίδια περίοδο για τα έτη 2016 και 2015 ήταν 292.8 εκατ. ευρώ και 164.3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται στον τουρισμό αλλά και στις ψηφιακές εφαρμογές, στη βιοτεχνολογία, αλλά και σε υποδομές, και αναμένεται να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης ημέρας. Υγιής επιχειρηματικότητα και στροφή στην πραγματική οικονομία.

Όπως έχει αποδειχθεί σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες το αποτελεσματικό Δημόσιο είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας χωρίς λειτουργικές κρατικές δομές που είτε θα συνδράμουν την υγιή επιχειρηματικότητα είτε θα ελέγχουν.

Οι βάσεις αυτές μπαίνουν με την Εθνική Στρατηγική για τον Εκσυγχρονισμό του Δημοσίου 2017-2019 που παρουσιάζεται σήμερα και δίνει μια σαφέστατη εικόνα ενός δημόσιου τομέα ψηφιακού, όπως το επιβάλλουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία, και ιεραρχημένου πάνω στις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, το στοίχημα είναι δύσκολο και υπάρχει μόνο μια δυνατότητα. Να πετύχει. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες χαμένες ευκαιρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL