Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Πολλοί υποψήφιοι αρχηγοί για ένα... ανύπαρκτο κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολλοί υποψήφιοι αρχηγοί για ένα... ανύπαρκτο κόμμα

Νέα τροπή παίρνουν οι διεργασίες για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς μετά τη διαφαινόμενη απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να διεκδικήσει, έστω και υπό όρους, την ηγεσία του χώρου, κόντρα στη Φ. Γεννηματά, τον Γ. Καμίνη, τον Γ. Ραγκούση και όποιους άλλους δηλώσουν επίσης... υποψηφιότητα.

Ως το “ναι υπό όρους” που έχει πλέον εκπέμψει η Σεβαστουπόλεως προς τη Χαριλάου Τρικούπη, όλοι οι παίκτες ετοιμάζονταν για μία διαδικασία που θα οδηγούσε στην εκλογή του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο η συμμετοχή ενός ακόμη κοινοβουλευτικού κόμματος στην διαδικασία θέτει σε νέα τροχιά το εγχείρημα, αφού πλέον δεν θα πρόκειται για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά για την ηγεσία ενός άλλου, ευρύτερου της ΔΗ.ΣΥ., κόμματος, που προς το παρόν δεν... υπάρχει.

Οι όροι του Στ. Θεοδωράκη

Η υποψηφιότητα Θεοδωράκη για την ηγεσία του νέου φορέα “κλείδωσε” το βράδυ της Πέμπτης σε κομματική συνεδρίαση του Ποταμιού, αφού πρώτα ο επικεφαλής του κόμματος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από τον Ν. Αλιβιζάτο, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την εκλογή του νέου αρχηγού, πως δεν θα πρόκειται για εκλογή επικεφαλής της Συμπαράταξης, αλλά για κάτι κατά πολύ ευρύτερο.

Την απόφαση του Στ. Θεοδωράκη επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής των “ΜΕΤΑρρυθμιστών” και συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπ. Λυκούδης προαναγγέλλοντας (ραδιόφωνο 24/7) ότι ο κ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος.

Πάντως, παρότι όλα δείχνουν πως οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Στ. Θεοδωράκης έχουν γίνει αποδεκτές από τη Χαριλάου Τρικούπη και από την περίφημη “επιτροπή Αλιβιζάτου”, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ζητήσει ως “απαράβατες” προϋποθέσεις τη διεξαγωγή και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τη συμμετοχή σε αυτή των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και τη διεξαγωγή ενός αναλογικού ιδρυτικού συνεδρίου της νέας παράταξης μετά τις αρχαιρεσίες για τον επικεφαλής της.

«Tο Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗ.ΣΥ., δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο Κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι και αντίπαλοι» υπογράμμισε μέσω Twitter χθες η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη στέλνοντας ένα μήνυμα πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά και πως ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν πρόκειται να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στα δύο το Ποτάμι

Πάντως, η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη δεν έγινε δεκτή με... βελούδινο τρόπο απ’ όλους στο Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιλογή του επικεφαλής του κόμματος στηρίζει -έστω και με κάποιες επιφυλάξεις- ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς, ενώ εξαιρετικά ικανοποιημένοι εμφανίζονται από την εξέλιξη ο Σπ. Λυκούδης και ο Σπ. Δανέλλης. Στον αντίποδα Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς φέρονται να διαφωνούν, καίτοι όλοι έχουν διαμηνύσει στον Στ. Θεοδωράκη πως θα τον στηρίξουν σε όλες τις αποφάσεις του.

Πληθωρισμός υποψηφιοτήτων

Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν κάνει πίσω ο Στ. Θεοδωράκης, τότε οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς θα είναι τουλάχιστον τέσσερις: του επικεφαλής του Ποταμιού, της Φ. Γεννηματά, του Γ. Ραγκούση, αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Επίσης την προσεχή Πέμπτη έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου ο Γ. Μανιάτης, προκειμένου να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα, ενώ όλα δείχνουν ότι την ηγεσία θα διεκδικήσουν ακόμη ο ευρωβουλευτής της “Ελιάς” και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θαν. Θεοχαρόπουλος.

Μετά το κλίμα που διαμορφώνεται, πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα τις προθέσεις του, ενώ και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος έχει δηλώσει πως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες από την “Επιτροπή Αλιβιζάτου”, οι λεπτομέρειες και το τεχνικό κομμάτι για την διεξαγωγή της πανελλαδικής ψηφοφορίας θα έχουν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL