Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΗΜΑΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ / Οι άνθρωποι πίσω από τα συνθήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΑΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ / Οι άνθρωποι πίσω από τα συνθήματα

Του Γιάννη Ευστρατίου

Σημαία- θρησκεία- αριστεία είναι το νέο τρίπτυχο της ελληνικής Δεξιάς. Μοιάζει με βελτιωμένη και επαυξημένη έκδοση του μετεμφυλιακού "Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια". Όμως οι συνθήκες, κοινωνικές και ιστορικές, έχουν αλλάξει. Ας δούμε λοιπόν με παραδείγματα από την καθημερινότητα ποιοι εκπροσωπούν αυτές τις έννοιες.

Μια άγνωστη χρήση της γαλανόλευκης

Το ημερολόγιο δείχνει Κυριακή 29 Φεβρουαρίου του σωτηρίου πλην δίσεκτου έτους 2004. Περπατώ αμέριμνος στον προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά εμφανίζονται τρία εκδρομικά λεωφορεία. Κατεβαίνει κόσμος, μεσήλικες και μάλλον φτωχοντυμένοι οι περισσότεροι. Τους μοιράζουν πλαστικές σημαίες και κατευθύνονται προς μια αίθουσα όπου πρόκειται να λάβει χώρα η προεκλογική εκδήλωση γνωστής για το φιλανθρωπικό της έργο βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας. Στην οθόνη ένα ποτπουρί από παλιές ελληνικές ταινίες (Μαυρογιαλούρος κ.λπ.) μέχρι να ακουστεί μια φωνή που λέει: "Αυτά συνέβαιναν τότε, σήμερα όμως η γυναίκα μπαίνει δυναμικά στην πολιτική σκηνή". Και αρχίζει ο λιβανωτός της υποψήφιας. Όμως ο κόσμος ανυπομονεί ν’ ανοίξει ο μπουφές. Μπροστά στις αίθουσες προβολής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στήνονται τραπέζια και σε λίγο φτάνει το catering. Στριμωξίδι και μερικοί διαπληκτισμοί μέχρι να χορτάσουν όλοι. Η εικόνα θυμίζει τοπίο μετά τη μάχη. Κάποιοι θέλουν να μαζέψουν αποφάγια για τον σκύλο. Πού να τα βάλουν; Ο εφευρετικός νους του νεοδημοκράτη ψηφοφόρου βρίσκει τη λύση: ανοίγει την πλαστική ελληνική σημαία στη μέση και η αυτοσχέδια σακούλα υποδέχεται τα εδέσματα που προορίζονται για το προσφιλές κατοικίδιο. Ιδού λοιπόν ακόμα μία χρήση της γαλανόλευκης που αγνοούσαμε.

Στο πλευρό της Εκκλησίας

Χτύπος στην πόρτα του γραφείου μου και πριν προλάβω να απαντήσω, εισβάλλει γνωστός δημοσιογράφος. Λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα, σακάκι με μαντιλάκι στην τσέπη κι ένα άρωμα που αμέσως καταλαμβάνει τον χώρο". Με συγχωρείς που σου μιλάω στον ενικό, αλλά σας νιώθω όλους δικούς μου ανθρώπους". Έχει έρθει για το αποτέλεσμα εξέτασης συγγενικού του προσώπου. Κάτι θυμάμαι για την εμπλοκή του στο κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμών. Με τι ασχολείται τώρα; "Πάντα δίπλα στην Εκκλησία". Να τον χαίρεται λοιπόν ο μητροπολίτης τέτοιον χρηστό συνεργάτη. Η στοργική του αγκάλη είναι ανοιχτή για κάθε Μαγδαληνή, μετανοούσα ή μη, ασχέτως ποινικού μητρώου.

Στη χώρα των αριστούχων

Μελετώ τους φακέλους υποψηφίων γιατρών για μία θέση επιμελητή στο ΕΣΥ. Οι τρεις από τους έντεκα έχουν τίτλο διδάκτορα, όλοι με βαθμό άριστα. Αμφιβάλλω αν τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δοθεί ένα "λίαν καλώς". Σε άλλες χώρες με άριστα βαθμολογούνται ελάχιστοι, όσοι με την έρευνά τους προάγουν ουσιαστικά την επιστήμη. Με τόσους πολλούς αριστούχους απορώ γιατί ο ουρανός της πατρίδας μας δεν βρέχει βραβεία Νόμπελ. Είναι κι αυτό ακόμα ένα επίτευγμα των κοπτόμενων σήμερα υπέρ αξιοκρατίας Πρασίνων και Βενέτων. Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταβάλει τη χώρα σε πτωχοκομείο πνευματικών μετριοτήτων, ενώ αυτοί προωθούν την εξίσωση προς τα άνω.

* Ο Γιάννης Ευστρατίου είναι γιατρός συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL