Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σ. Κοντονής: Ακροδεξιός κατήφορος της Ν.Δ. με ιδεολογικό μανδύα τον αντικομμουνισμό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Κοντονής: Ακροδεξιός κατήφορος της Ν.Δ. με ιδεολογικό μανδύα τον αντικομμουνισμό (Video)

https://www.youtube.com/embed/NnJ_qspWWOs

Αφορμή στάθηκαν όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για την απόφαση μη συμμετοχής της χώρας σε συνέδριο που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Ο κ. Κοντονής εξήγησε ότι: «Να ταυτιστεί ο ναζισμός που είναι το απόλυτο κακό και παρήγαγε θάνατο, αίμα και έγκλημα με τον κομμουνισμό ο οποίος ευθύνεται μεν για πολύ σημαντικά θέματα εφαρμογής του στα κράτη του ανατολικού συνασπισμού και παρήγαγε έναν αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης με εγκλήματα και παραβιάσεις σε θέματα ηθικής».

Επισήμανε ότι ο κομουνισμός δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενο εννοώντας το σοβιετικό μοντέλο. «Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας το 1968 παρήγαγε την Άνοιξη της Πράγας και συγκρούστηκε με το σοβιετικό καθεστώς, με αποτέλεσμα την επέμβαση των σοβιετικών στην Πράγα. Τότε γεννήθηκε ως αίτημα για το Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα να υπάρξει ο σοσιαλισμός με δημοκρατία, ελευθερία και ανθρώπινο πρόσωπο. Ο ευρωκομμουνισμός γεννήθηκε ως ρεύμα εκείνη την περίοδο και εντάχθηκαν σε αυτόν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης και στην Ελλάδα, το ΚΚΕ Εσωτερικού».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτό το κομμάτι της ανακοίνωσής του αποσιωπήθηκε και το γεγονός αυτό αποτελεί «ντροπή για τη δημοσιογραφία». Πρόσθεσε δε ότι όσοι σήμερα αντιδρούν «δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι πριν μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στην Ευρωβουλή είχαν καταδικάσει αυτή την προσπάθεια ταύτισης του κομουνισμού με το ναζισμό».

Η Ν.Δ. τότε καταψήφιζε, σήμερα μας καταγγέλλει - Μεγάλη συντηρητική μετατόπιση και στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σταύρος Κοντονής αναλυτικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμό που επιχειρείται υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες η Ν.Δ. έχει εκτραπεί προς ένα ακροδεξιό λόγο που από ένα κόμμα της κεντροδεξιάς έχει εκτραπεί προς ένα κόμμα της σκληρής δεξιάς. Με στόχο προφανώς την αλίευση ψήφων από ακροδεξιό ακροατήριο.

«Ο κ. Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος σήμερα, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τότε, καταψήφιζε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ σήμερα καταγγέλλει την κυβέρνηση, ότι δίνει άλλοθι στον σταλινισμό» πρόσθεσε.

Μεγαλύτερη συντηρητική μετατόπιση έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Παλιότερα ήταν κάθετες και καταλυτικές οι απόψεις του, στο θέμα αυτό σε πλήρη αντιδιαστολή με σήμερα. Ο κ. Κοντονής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ηγέτες της δεξιάς παράταξης και τη διαφορετική πολιτική στάση με την οποία πολιτευόταν η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια:

«Ο Κ. Καραμανλής νομιμοποίησε τα Κομμουνιστικά Κόμματα της εποχής εκείνης, ο Ράλλης έδωσε μια διάσταση δημοκρατικότητας και κοινοβουλευτικού ήθους με την αντιπαράθεση με την Αριστερά στη Βουλή, ο Π. Κανελλόπουλος αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης. Όλοι αυτοί ποτέ δεν είχαν ως στοιχείο της πολιτικής τους, τον αντικομμουνισμό και τα κηρύγματα του εμφυλίου».

Η Ν.Δ. δίνει την εντύπωση ότι θέλει να διαγράψει το πολιτικό παρελθόν που την προσδιόρισε την περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και σε αντιδιαστολή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει "μια πολιτική που έχουν χαράξει όλα τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο".

"Πρωτοφανές αυτό που επιχειρείται σήμερα, όποιος δεν ταυτίζει τον κομμουνισμό με το ναζισμό να θεωρείται ότι δίνει άλλοθι στα εγκλήματα της σταλινικής περιόδου" τόνισε ο κ. Κοντονής χαρακτηρίζοντας «ανιστόρητη η μομφή που απευθύνεται στο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια κομμάτων της Ανανεωτικής Αριστεράς γεννήθηκε μέσα από αυτή την αντίσταση στο σοβιετικό μαρξισμό και στην ύπαρξη αυτού του μονοκομματικού και αντιδημοκρατικού συστήματος που ονόμασαν σοσιαλισμό  στην Ανατολική Ευρώπη και ήταν τότε το κυρίαρχο στο παγκόσμιο Αριστερό και Κομμουνιστικό κίνημα. Και να μας κατηγορούν ότι δίνουμε άλλοθι στον σταλινισμό;» αναρωτήθηκε ο υπουργός. 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πήγε στο συνέδριο να πει τις απόψεις αυτές, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι «είναι προβληματικό να πας σε ένα συνέδριο ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένο». «Η Εσθονική προεδρία εκφεύγει των ορίων της. Την πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιδράσεις για αυτά τα θέματα στην Ευρώπη».

«Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις σε αυτές τις συναντήσεις και από τη στιγμή που όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν με σαφήνεια θεωρήσαμε σωστό να συνεχίσουμε αυτή την εθνική γραμμή και να έχουμε τη θέση που πήραμε».

«Εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με τον εαυτό τους και εκπλήσσομαι με τον ακροδεξιό λόγο που έχει κάλυμμα τον αντικομμουνισμό και το εμφυλιοπολεμικό κήρυγμα που η χώρα δεν είχε ευτυχώς δεν είχε ζήσει κατά το παρελθόν».

https://www.youtube.com/embed/D55q4oSAF50

Απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε συμφωνούμε είτε όχι

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα της ελεγκτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ωστόσο έχει πει επίσης ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα τηρούνται απαρεγκλίτως, εξήγησε.

«Υπάρχουν αποφάσεις που γεννούν ερωτηματικά» όπως για παράδειγμα η απόφαση για την παράταση του χρόνου ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων ήταν απόφαση που έχει ελεγχθεί από το νομικό κόσμο της χώρας ως μια απόφαση που δεν ήταν ορθή. Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη ούτε η Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση».

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι στα μυαλά κανενός δικαστή να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση μέσω του θεσμικού ρόλου που η πολιτεία και ο ελληνικός λαός του έχει δώσει» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής όλες οι αποφάσεις κρίνονται και στηρίζονται πάνω στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» επισήμανε.

Στο θέμα των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές ήταν σχέδιο εμπρηστών.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα στην οικονομία με τις αναβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης ενώ αισιόδοξος ήταν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης πιο γρήγορα και πιο εύκολα καθώς όπως είπε το μέγιστο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL