Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Βαρουφάκεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρουφάκεια

Του Νίκου Χατζηνικολάου

Η ανακοίνωση της έκδοσης του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. H στάση που κράτησαν μερικά έντυπα του φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση χώρου νομίζω πως πρέπει να σχολιαστεί. Οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές στο σύνολό τους. Τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν ήταν όμως μετρημένα, χωρίς προσβλητικούς υπαινιγμούς ή υβριστικά σχόλια. Το θεωρώ (άλλη μία) απόδειξη του ήθους που κυριαρχεί στον χώρο της νέας Αριστεράς.

Δύο κυριακάτικες εφημερίδες αφιέρωσαν άφθονο χώρο στο θέμα. Το Documento της 30 Ιουλίου, με ένα εξαιρετικό δισέλιδο, και η Νέα Σελίδα της ίδιας μέρας, που είχε και μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, έδωσαν τον τόνο. Η Νέα Σελίδα επανήλθε στο φύλλο της 6ης Αυγούστου με ένα μεγάλο άρθρο του Αλέξη Σείριου και μια συνέντευξη του προέδρου της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα.

Ας μου επιτραπεί να εκφράσω με αυτή την ευκαιρία τον εντυπωσιασμό μου από τη δουλειά που κάνει το Documento από τότε που βγαίνει σε μεγάλο σχήμα. Για τον πλούτο της ύλης και τις εξαιρετικές δημοσιογραφικές έρευνες που δημοσιεύει.

Τη Νέα Σελίδα δεν θα έπρεπε επίσης να την καλωσορίσουμε; Κι εδώ τα πράγματα, ιδωμένα από διαφορετική οπτική γωνία, σχολιάζονται με τρόπο υπεύθυνο, θαρραλέα, αποφεύγοντας τα διφορούμενα. Κι εδώ θαυμάσια ρεπορτάζ εφ’ όλης της ύλης: πολιτική, μόδα, αθλητικά, σινεμά, παραλίες.

Ο δημοκρατικός Τύπος της χώρας προχωράει. Οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν γι’ αυτόν θα μπορέσουν να αντέξουν στις πιέσεις, στον εκφοβισμό, στις προκλήσεις, στους πειρασμούς, στον καιροσκοπισμό που επικρατεί στον χώρο; Μπροστά στην παραπληροφόρηση που προωθεί μια δημοσιογραφία χωρίς επαγγελματική συνείδηση, το να ανοίγεις ένα φύλλο και να διαβάζεις σχόλια για την επικαιρότητα που τα χαρακτηρίζουν η ειλικρίνεια, η νηφαλιότητα και η φρεσκάδα του νου είναι πάντως μεγάλη υπόθεση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα άτομο με πολλά χαρίσματα και ικανότητες. Έδωσε άφθονα δείγματα στη διάρκεια της σύντομης περιόδου που ήταν υπουργός Οικονομικών, οπότε δέχτηκε και τις πιο λυσσαλέες επιθέσεις μέσα και έξω από τη χώρα. Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε τη δύναμη να χαλιναγωγήσει την αυταρέσκειά του. Η δημοσιότητα τον ζάλισε. Η φωτογράφιση για το “Paris Match” και η ανακοίνωση ότι μαγνητοφωνεί τα όσα λένε οι συνάδελφοί του υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι δύο απλά παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του.

Ήταν, τελικά, ακατάλληλος για τη θέση που κατείχε, κι αυτό δεν γράφεται με την ευκολία της εκ των υστέρων γνώσης των εξελίξεων ούτε με κριτήρια καθωσπρεπισμού, αλλά με κριτήριο το τι εκπροσωπούσε τη συγκεκριμένη στιγμή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές περιβάλλον, όπου ήταν εντεταλμένος να υπερασπιστεί θέσεις που ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν αποδεκτές. Δεν δηλώνεις δημόσια ότι οι συνάδελφοί σου είναι νομικοί και όχι οικονομολόγοι, γιατί τότε, ακόμη κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, έχεις χάσει εκ προοιμίου την προσοχή και το ενδιαφέρον τους να σε ακούσουν.

Ναι, αρχικά ήταν πραγματικά ένα asset σε ένα μοναδικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο έφερε τη δουλειά μέχρι τέλους και για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως δεν άντεξε. Σπατάλησε άγονα όλα τα ατού που είχε και συνεχίζει να τα σπαταλάει αφότου έφυγε από την κυβέρνηση.

Οι αρθρογράφοι των εφημερίδων που διάβασα αυτό περίπου έγραψαν. Κανένας τους, μα κανένας, δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες, τη γνώση του πεδίου και την ευστροφία του. Το θεωρώ σημαντικό. Δεν αρκούν, λοιπόν, οι γνώσεις. Να το γενικό συμπέρασμα. Θέλουμε, απαιτούμε, ένα ήθος. Κι όχι μόνο στον χώρο της Αριστεράς, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Όλοι ανεξαιρέτως όσοι έγραψαν για την υπόθεση διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης «βρίζει εκείνον και εκείνους που του εμπιστεύτηκαν έναν κρίσιμο ρόλο σε μια κρίσιμη για εκατομμύρια ανθρώπους στιγμή» (Θ. Καρτερός). «Μαγικό», γράφει ο Γιώργος Λιακόπουλος: «Υπουργός προσέρχεται καλωδιωμένος σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό - που τον εμπιστεύθηκε».

Ο Νίκος Μωραΐτης επέμεινε «στο ηθικό κομμάτι της περίπτωσης Βαρουφάκη»: «Ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην πιο ιστορική στιγμή - την πρώτη φορά που αριστερή κυβέρνηση εξελέγη ποτέ στην Ελλάδα - σε μια χώρα υπό κηδεμονία, υπό Μνημόνια, υπό πτώχευση. Αυτή και μόνο την επιλογή έπρεπε να την τιμά εφ’ όρου ζωής. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τον Γιάνη Βαρουφάκη κομμάτι της Ιστορίας».

Την ίδια ακριβώς άποψη συνοψίζει και η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Σελίδα της 6ης Αυγούστου: «Δυστυχώς, ενώ τιμήθηκε από μια κυβέρνηση ως ένας από τους κορυφαίους υπουργούς σε μια δύσκολη καμπή για τη χώρα, λειτουργεί με όρους μικροκομματικούς, μικροπολιτικούς και με στοχοποίηση προσώπων και τότε συναδέλφων του, όπως πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός, που του είχε επιδείξει και προσωπικά την εμπιστοσύνη του».

Η σύμπνοια είναι εντυπωσιακή και μόνο να χαίρεται μπορεί κανείς γι’ αυτό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατασπατάλησε την εμπιστοσύνη, θα έλεγα και την αγάπη, που του έδειξαν τόσοι και τόσοι. Και τώρα συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα. Δυστυχώς, αντί να γυρίσει στο πανεπιστήμιο όπου είναι η θέση του, φαίνεται ότι αποφάσισε να γίνει αρχηγός κόμματος! Μήπως ονειρεύεται να γίνει και πρωθυπουργός; Διαβάζω πως βρίσκει ενθαρρυντικό το ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα σε σχέση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μα αυτό σημαίνει κάτι; Αυτοί δεν μπόρεσαν να μπουν στη Βουλή εκείνη τη μοναδική στιγμή του Σεπτεμβρίου του 2015 και σήμερα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν 100 άτομα σε μια διαδήλωση μπροστά σ’ ένα υπουργείο, παρ’ όλη τη βοήθεια που τους προσφέρουν τα ΜΜΕ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να έρχεται αρωγός στο αντιπολιτευτικό έργο ακόμα και του ανερμάτιστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τέτοια πτώση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ασχολείται με τον κ. Βαρουφάκη» δήλωσε η Ράνια Σβίγκου. Πραγματικά, γιατί να ασχοληθεί μαζί του; Η μετρημένη, σχεδόν σιωπηρή, στάση τού πρωθυπουργού, από τότε που ο πρώην συνεργάτης του άρχισε να τον διαβάλλει, σ’ αυτό το πνεύμα κινείται.

Σε τι θα χρησίμευαν αντεγκλήσεις και δηλώσεις πριν η σκόνη των πρόσφατων συγκρούσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών κατακάτσει λίγο και γίνει Ιστορία; Δεν χρειαζόμαστε επ’ αυτού μια λιγότερο θολή εικόνα για τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις ώστε να διαμορφώσουμε άποψη; Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μόνο μπορούν να εξεταστούν και τα Plan B, C και D του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Όλα τα άλλα δεν είναι απλώς πρόχειρες εκτιμήσεις. Είναι αρθρογραφία ενόψει των εκλογών του 2019.

Έτσι κι αλλιώς, ο τόπος αρχίζει να βρίσκεται κάτω από άλλο αστερισμό. Αγώνας για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να πέσει η ανεργία, εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και εξοικονόμηση πόρων από τη μια, περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, εκδημοκρατισμός των κρατικών θεσμών και προετοιμασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από την άλλη.

Κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές του 2019 μετράει.

* Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL