Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Μπλέ, πράσινη και... κόκκινη αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλέ, πράσινη και... κόκκινη αντιπολίτευση

Παροξυσμός, στερητικό σύνδρομο εξουσίας είναι ίσως η ακριβέστερη περιγραφή για τον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα Χανιά για τις πυρκαγιές: «Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας». Το ΠΑΣΟΚ, αφού επικοινώνησαν με την κ. Γεννηματά στη Σκύρο, αποφάνθηκε: «Ο συντονισμός ανύπαρκτος (!), μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι». Στρέφει μάλιστα τα πυρά του στον Ν. Τόσκα, για τον οποίο σημειώνει ότι «αγωνίζεται, ως νέος Κλουζό, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες».

ΤΟ ΚΚΕ, διά του “Ριζοσπάστη” τοποθετήθηκε μαρξιστικά. “ Η εμπρηστική πολιτική τους αφήνει πίσω της αποκαΐδια” και εξήγησε, προς αποφυγή παρανοήσεων: “ Ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. πάνω στα καμένα δεν μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης...”. Θέλουν να πουν οι σύντροφοι ότι στον σοσιαλισμό δεν θα έχουμε πυρκαγιές.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι, εκτός από τον “Ριζοσπάστη”, δεν διαβάζουν τίποτε άλλο και δεν έμαθαν ότι: Το 2017 σημειώθηκαν 677 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για αύξηση 215% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πυρκαγιών κατά την περίοδο 2008/2016. Η αλλαγή του κλίματος παρέτεινε την παραδοσιακή εποχή των δασικών πυρκαγιών και ενθάρρυνε τη συχνότητά τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, Γαλλία και η Κροατία είχαν να αντιμετωπίσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Σε αυτές τις χώρες οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ κανείς καλύτερα τα κίνητρα του Κυριάκου, αρκεί -νομίζω- το ακόλουθο περιστατικό. Ήταν έτοιμος να επισκεφθεί το συντονιστικό της Πυροσβεστικής αιφνιδιαστικά. Ενημερώθηκαν μάλιστα οι υπουργοί Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Τόσκας από συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., οι οποίοι βρίσκονταν στο Συντονιστικό από τις 7.30 το πρωί. Προθυμοποιήθηκαν να τον ενημερώσουν αναλυτικά μαζί με τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη και για άγνωστους λόγους (τρόπος του λέγειν) ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψή του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε το ενδιαφέρον του για τον συντονισμό του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών;

ΚΑΜΙΑ νύξη για τις πυρκαγιές στα δάση της πρωτεύουσας, εκεί όπου ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για τους πνεύμονες πρασίνου, αλλά και για τις παράνομες κατοικίες. Εκεί που οι οικοπεδοφάγοι με βύσμα στην εξουσία προσέβλεπαν σε αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων και πολύ συχνά πετύχαιναν το σκοπό τους. Καμιά δεύτερη σκέψη για τον πλέον έμπειρο σε επιχειρήσεις συντονισμού υπουργό υποστράτηγο εν αποστρατεία Ν. Τόσκα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όχι σε όλα, όσα πράττει η κυβέρνηση, σωστά ή λάθος. Με πρωθυπουργό Μητσοτάκη οι φωτιές θα σβήνουν αμέσως, ακόμα και αν σε μια ημέρα έχουμε 92 εστίες σε όλη την χώρα. Ας στείλουν όμως κάποιους δικούς τους σε καφενεία να μάθουν ποια είναι η γνώμη των πολιτών. Να ακούσουν από πρώτο χέρι τι λένε για τα γεγονότα. Αν συνεχίσουν έτσι, να σκούζουν για όλα, μέχρι και για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής, θα εκπλαγούν από την απόφαση της κοινής γνώμης όταν ζητηθεί λογαριασμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL