Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Δεν χρειαζόμαστε ήρωες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν χρειαζόμαστε ήρωες

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι βλέπουμε το ίδιο έργο, άλλοτε με περισσότερη καταστροφική ορμή και άλλοτε με λιγότερη. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα καίγεται είτε επειδή κάποιοι βάζουν επίτηδες φωτιά -οικοπεδοφάγοι, διαταραγμένοι επίδοξοι Νέρωνες κ.λπ.-, είτε επειδή ευδοκιμεί η εγκληματική απροσεξία -του οδηγού που πετάει την αναμμένη γόπα στο δάσος μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου, του αγρότη που αποφασίζει να κάψει τα ξερόχορτα ενώ λυσσομανάει ο αέρας, του παραθεριστή που αφήνει τα σκουπίδια του όπου βρει κ.λπ.- είτε επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Παντού και πάντα θα ανάβουν φωτιές έπειτα από παρατεταμένο καύσωνα στα εύφλεκτα πευκοδάση, κυρίως αν βάλει το χέρι του και ένας κεραυνός.

Το θέμα είναι πώς μπορεί μια συντεταγμένη Πολιτεία να μειώσει τον κίνδυνο, να αποτρέψει πολλές πυρκαγιές και να περιορίσει τη ζημιά που κάνουν αυτές που δεν μπορεί να προλάβει.

Το ζητούμενο είναι να μη χρειάζεται να είναι ήρωες οι πυροσβέστες, να μην είναι το έργο τους ηράκλειο. Το ζητούμενο είναι να μη χρειάζονται κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, να εμφανίζεται πολύ σπάνια μια έκτακτη ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να μη χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στους πυροπαθείς, να είναι περιορισμένες οι ζημιές.

Για να πετύχει κάποτε στο μέλλον κάτι τέτοιο -και να είναι μόνο η μανία της φύσης αυτή που θα χρειάζεται εκτάκτως να αντιμετωπιστεί από τον κρατικό μηχανισμό-, πρέπει να γίνουν πολλά και από πολλούς. Κι όσο γίνεται πιο συντονισμένα. Από το να μάθουν τα παιδιά -οι αυριανοί οδηγοί, αγρότες, παραθεριστές κ.λπ.- στο σχολείο ότι δεν πετάμε γόπες, σπασμένα μπουκάλια και ό,τι άλλο μας έρθει έξω από το παράθυρο. Από το να φροντίζουν οι τοπικοί άρχοντες τους δασικούς δρόμους, τις ζώνες πυροπροστασίας, τους κρουνούς όπου υπάρχουν. Από το να σχεδιάζονται έτσι οι καλοκαιρινές άδειες, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση να είναι ετοιμοπόλεμοι. Μέχρι το να οργανώνονται πιο έξυπνα οι αναδασώσεις, να ελέγχονται πιο καλά τα βοσκοτόπια και κυρίως να μην επιβραβεύεται πια ποτέ ο εμπρηστής με ένα οικοπεδάκι. Αυτό δεν είναι έργο μιας κυβέρνησης, απαιτεί πολλές τετραετίες για να ολοκληρωθεί σε όλα τα μέτωπα. Και πρέπει να το πάρουν απόφαση η κάθε κυβέρνηση και η κάθε αντιπολίτευση ότι πρέπει να δουλέψουν γι’ αυτό όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL