Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Η δικαίωση αργεί, αλλά έρχεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Η δικαίωση αργεί, αλλά έρχεται...

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Άνω Λιοσίων Ξένιος. Ήταν ένα από τα προοδευτικά εγχειρήματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της εποχής, όπου το 1987 και με τη δημιουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας (που μπορούμε να τη διαχωρίσουμε σε δημοτική και ιδιωτική) ένας υποβαθμισμένος δήμος της Δυτικής Αττικής αποκτούσε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Τα Άνω Λιόσια, φιλοξενώντας την κατάρα της χωματερής, εισέπρατταν σημαντικά αντισταθμιστικά τέλη, με τα οποία -υποτίθεται- θα δημιουργούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής στους δημότες τους. Αν κάνει κανείς μια βόλτα σήμερα, θα ψάχνει με το κιάλι κυριολεκτικά να δει πού πήγαν αυτά τα χρήματα των προηγούμενων δεκαετιών.

Δημιούργησε όμως τον σταθμό. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Ξένιος έγινε αγωγός τακτοποίησης ρουσφετιών και υποχρεώσεων προς διαφόρους. Κυκλοφορούν φήμες πως ο ραδιοσταθμός αγόραζε ακόμη και χώμα, άγνωστο για πoια ακριβώς επικοινωνιακή χρήση!... Έτσι λοιπόν το 2012 ο Ξένιος ετέθη υπό λύση και εκκαθάριση. Έκλεισε ένας ζωντανός τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός, που είχε αποκτήσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη όχι μόνων των δημοτών των Άνω Λιοσίων, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής που συντονίζονταν στη συχνότητά του για να απολαύσουν ένα καλόγουστο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ακόμα ειδήσεις, αθλητικές, πολιτιστικές και μουσικές εκπομπές.

Το πράγμα βέβαια οργανώθηκε με επιστημονική ακρίβεια ή συνέβησαν διαβολικές συμπτώσεις. Σε πρώτη φάση, άκουσον άκουσον, εκλάπη ο πομπός του σταθμού! Ο Ξένιος για ένα μικρό διάστημα εξέπεμπε μέσω του ρ/σ «Επικοινωνία». Στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτή τη φιλόξενη συχνότητα και -τι πιο εύκολο;- σίγησε! Το πόρισμα αναμένεται.

Βεβαίως αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι και διαχρονικά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι. Έμειναν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι! Υπήρχε ένας νόμος (ο 4071/2012), αλλά, ελλείψει σαφούς για την περίπτωσή τους ρύθμισης, ήταν άχρηστος για τους πενήντα ανθρώπους που εργάζονταν εκεί. Άρχισαν οι δικαστικές διαμάχες. Τους χρώσταγαν ήδη αρκετά. Ο μέσος όρος των χρωστούμενων κατ’ άτομο για το διάστημα πριν από το 2012 είναι οκτώ με εννέα μισθοί. Για το μετά την έναρξη της εκκαθάρισης διάστημα, από το 2012 έως σήμερα δηλαδή, η κατάσταση καταγράφεται ως χαώδης.

Έρχεται λοιπόν η παρούσα κυβέρνηση, που ουκ ολίγοι της κουνούν το δάχτυλο γιατί δεν έκανε το ένα ή το άλλο με μεγάλη ευκολία και ακόμα περισσότερη αυθάδεια. Πρέπει να φροντίσει και για περιπτώσεις όπως αυτή του Ξένιου. Οι πολιτικές δυνάμεις που διοίκησαν τον δήμο, που φαλίρισαν τον σταθμό και που άφησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση πενήντα δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς άνεργους, εγκαλούν την κυβέρνηση για τα δικά τους πεπραγμένα.

Φέρνει λοιπόν ο Πάνος Σκουρλέτης τον νόμο 4483/ 2017 του υπουργείου Εσωτερικών πριν από λίγες ημέρες και με την ψήφισή του αποκαθίστανται επιτέλους οι ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι του Ξένιου αλλά και όποιας άλλης παρόμοιας περίπτωσης, δημιουργώντας προηγούμενο και καθαρή οδό σε ό,τι παρόμοιο προκύψει στο μέλλον.

Αναφέρει λοιπόν ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. πως το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού που έχουν λυθεί και τεθεί υπό εκκαθάριση μπορεί να μεταφερθεί στον οικείο δήμο. Για τη μεταφορά του προσωπικού απαιτείται βέβαια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πρέπει να ληφθεί μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ήδη δηλώσει τη θετική της πρόθεση για το θέμα των εργαζομένων και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Σε μία εποχή όπου το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δοκιμάζεται από τις αθρόες απολύσεις, από την απροθυμία των καναλαρχών να λειτουργήσουν σύννομα και την παντοκρατορία των «ψευδών ειδήσεων», έρχεται αυτός ο νόμος της κυβέρνησης να δώσει ένα σήμα ξεκάθαρο πως η ανομία, η αδικία και η αυθαιρεσία δεν γίνονται αποδεκτές.

Να, λοιπόν, που η δικαίωση μπορεί να αργεί, αλλά έρχεται και είναι και μέρα μεσημέρι - και στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

* Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL