Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Όσο είναι ακόμη καιρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσο είναι ακόμη καιρός

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που έχουμε και πρέπει να πούμε και να συζητήσουμε για την πορεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν το τοπίο άλλαξε και... πλήθυνε, αφού τελείωσε το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Όμως ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου του Τύπου, όπως εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι δυστυχώς πολλές φορές έγιναν πρώτο θέμα τα ίδια τα ΜΜΕ και όχι η δημοσιογραφική αποστολή τους, που είναι η ενημέρωση για τα θέματα της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας.

Για να το πούμε απλά, ο Τύπος στην πλειονότητά του έχασε τον ρόλο του ελέγχου της εξουσίας -ή της τέταρτης εξουσίας- και έμοιαζε να θέλει να υποκαταστήσει την ίδια την εξουσία, με αποτέλεσμα να χάσει σε σημαντικό βαθμό την επαφή με την κοινωνία και οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη συνολικά στα ΜΜΕ.

Ειδικά την περίοδο των Μνημονίων χάθηκε ακόμη περισσότερο η όποια αξιοπιστία είχε απομείνει γενικά στον χώρο του Τύπου για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι, βοηθούσης και της τεράστιας τεχνολογικής αλλαγής, πολλές εφημερίδες έκλεισαν, άλλες άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι νέες που δημιουργήθηκαν δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί. Αντίστοιχο σκηνικό υπάρχει σε όλο το φάσμα της ενημέρωσης. Από τα κανάλια έως τα ενημερωτικά site.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, γίνεται μια έντονη συζήτηση για την ενημέρωση, τον ρόλο των δημοσιογράφων, τη στάση των συγκροτημάτων και την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε λίγους ομίλους, αλλά τώρα πια η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτός ο διάλογος γίνεται πάνω στα αποκαΐδια του χώρου.

Χωρίς καμία διάθεση να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι χρειάζεται και απόδοση των ευθυνών και αυτοκριτική για το κομμάτι του χθες, για όλα όσα έχουν γίνει, πάνω απ’ όλα χρειάζεται να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Από όλους όσοι έχουν σχέση με τον τομέα της ενημέρωσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από όλους όσοι θέλουν να γυρίσουν σελίδα στην ενημέρωση όσο είναι ακόμη καιρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL