Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σπασμοί και τριγμοί στην "Κεντροαριστερά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπασμοί και τριγμοί στην "Κεντροαριστερά"

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Η διαδικασία που επέλεξε η προσωρινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να εδραιωθεί και επίσημα στη θέση της αρχηγού της ενωμένης «Κεντροαριστεράς» άρχισε ήδη να μπάζει νερά.

Η κ. Γεννηματά επέλεξε να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού του νέου σχήματος από το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο, πέραν ενός άλλου ΑΦΜ, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικό από αυτό που εξέφραζαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η «Ελιά» (με άλλο ΑΦΜ, πάντως).

Δύο πρόσφατα γεγονότα υπονομεύουν το πρωτότυπο εγχείρημα: η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και η αρθρογραφία του βετεράνου (;) Κώστα Λαλιώτη. Ο τελευταίος επιχειρεί να οριοθετήσει τη νέα Κεντροαριστερά σε απόσταση μεγίστης ασφαλείας από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, άρα και της «Κεντροαριστεράς» των κ.κ. Βενιζέλου, Λοβέρδου, Γρηγοράκου και άλλων εξαγριωμένων φιλομητσοτακικών.

Για την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη πολλά γράφηκαν και ειπώθηκαν, όπως και το γεμάτο «δοξάστε με» καλωσόρισμά του από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, ο κ. Καμίνης δεν προήλθε από παρθενογένεση. Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Θα φανεί, όμως, αν θα του συμπαρασταθεί ο πρόεδρος της σημερινής ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, στο πλαίσιο του μικρομεγαλισμού αυτού του κόμματος, ίσως κατέβει επίσης ως υποψήφιος.

Η άλλη συνιστώσα της ΔΗΣΥ είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι απίθανο να διακινδυνεύσει μιαν εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του νέου κόμματος, ή να παίξει με κάποιον αντ’ αυτού. Και περιμένουμε υποψηφιότητες όπως του κ. Ραγκούση ή κάποιων από τις Κινήσεις Πολιτών, για να καταγραφούν και οι εμβέλειες αυτών των μορφωμάτων. Η εσωτερική αντιπολίτευση των Βενιζέλου - Λοβέρδου δεν δείχνει να στηρίζει κάποιον, προφανώς διότι αν οι εξελίξεις δείξουν προσέγγιση του νέου σχήματος στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, τότε αυτοί απλώς θα αλλάξουν γιατάκι, παρέα με την κ. Διαμαντοπούλου, τον Στ. Θεοδωράκη και άλλους περιφερόμενους.

Τέλος, στα πρότυπα της μεθόδου Μητσοτάκη, κάποιες υποψηφιότητες από τον κύκλο της κυρίας Γεννηματά, που δείχνουν αποκλίνουσες, δεν πρέπει να αποκλείονται, ώστε στον δεύτερο γύρο να τη στηρίξουν, όπως έπραξαν οι κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.

Τι απ’ όλα αυτά πάει να προλάβει ο Κώστας Λαλιώτης; Πού στοχεύει η παρέμβασή του με το μακροσκελέστατο άρθρο-ύμνο στον Ανδρέα Παπανδρέου και τη σκληρή (έστω στα λόγια έπειτα από το ’85) αντιδεξιά πολιτική του;

Ο κ. Λαλιώτης επανεμφανίστηκε στα πράγματα του ΠΑΣΟΚ βοηθώντας την κ. Γεννηματά να εκλεγεί. Η σχέση του με τον πατέρα της, τον «ήπιο» της τριανδρίας (Τσοχατζόπουλος - Γ. Γεννηματάς - Λαλιώτης), η τεράστια εμπειρία του στην καθοδήγηση ενός κόμματος που απλωνόταν από την Κεντροδεξιά ώς την Αριστερά, η διαδρομή του στο πλάι του Αντρέα Παπανδρέου και η άθλια μεθόδευση για την ακύρωσή του από τον Κώστα Σημίτη, του δίνουν ένα προφίλ ισχυρό για τον κόσμο του παλιού ΠΑΣΟΚ. Και μολονότι η φημολογία σε βάρος του (κυρίως μέσα από το ΠΑΣΟΚ) οργίαζε επί μακρόν, κυρίως σε ό,τι αφορά την παρουσία του στα δημόσια έργα την οκταετία της υπουργίας του, ουδέν έχει προκύψει σε βάρος του, όπως για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τους υπασπιστές ή στρατηγούς του κ. Σημίτη, τους κ. Μαντέλη και Τσουκάτο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η παρέμβαση Λαλιώτη έχει δύο στόχους:

* Να επαναφέρει την κ. Γεννηματά στην κεντροαριστερή γραμμή και να αφήσει τις μελό διακηρύξεις, καταργώντας στην πράξη τη συμπόρευση με τη Ν.Δ.

* Να εξαναγκάσει τους δεξιόστροφους της ΔΗΣΥ, Βενιζέλο, Λοβέρδο κ.ά., να κάνουν αυτοί την κίνηση, πριν από την ψηφοφορία για νέο αρχηγό.

Ο Κώστας Λαλιώτης υιοθετεί την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που χωρίζει την πρόοδο από τη συντήρηση και προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: υποστηρίζει τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά, σε ενιαίο μέτωπο, με στόχο μιαν άλλη -δημοκρατική- προοπτική για τη χώρα.

Αυτό είναι casus belli για το σημερινό μικρό ΠΑΣΟΚ, τους συνδικαλιστές του, που περπατάνε χέρι χέρι με τους δεξιούς σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, τους δημάρχους του, που από ακραίοι τσοχατζοπουλικοί τώρα υμνούν ώς και τον Μητσοτάκη, τους φυτεμένους στον κρατικό μηχανισμό και λοιπούς. Η μάχη προβλέπεται συναρπαστική. Από την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης Λαλιώτη ίσως να εξαρτάται και η επιβίωση ή εξαέρωση του άλλοτε πανίσχυρου κόμματος της Κεντροαριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL