Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ο Σάλλας έφυγε, ο Κυριάκος είναι μακριά και ο Θέμος απελπίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάλλας έφυγε, ο Κυριάκος είναι μακριά και ο Θέμος απελπίζεται

Στην εφημερίδα "Documento" διάβασα τη διαδικασία με την οποία πλούτιζαν οι μέτοχοι της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Ήταν τότε που λειτουργούσε, καλά λαδωμένο, το τρίγωνο της διαφθοράς, πολιτικής, τραπεζών και εκδοτών. Ήταν τότε που τα δάνεια δίνονταν με εγγυήσεις αέρα κοπανιστό. Έτσι ο λοιπόν ο άριστος Θέμος, που σκούζει για τους σημαιοφόρους της σημαίας στις παρελάσεις των δημοτικών σχολείων, κατάφερε από δημοσιογράφος να γίνει νονός της χειραγώγησης και να βάλει στην τσέπη μπόλικα εκατομμύρια με τη συνεργεία του περίφημου Πασοκογενούς τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, που απολύθηκε πυξ - λαξ, όταν άλλαξε η μετοχική σύνθεση και η διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος που διηύθυνε. Υπό κανονικές συνθήκες οι μέτοχοι της Πειραιώς θα έπρεπε να τον εγκαλέσουν για τις πρακτικές του, αλλά ο διαπλεκόμενος Σάλλας είχε καταφέρει να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας με εξαγορές (π.χ., Αγροτική) και συγχωνεύσεις, έχοντας δυνατές επαφές με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ τώρα στο θέμα μας. Τον Ιούνιο του 2005, ιδρύθηκε η εταιρεία Εκδόσεων Πρώτο Θέμα -ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., η οποία εξέδωσε την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Σε αυτή την εταιρεία ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε το 40%, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επίσης 40% και ο Τάσος Καραμήτσος το 20%. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 100.000 ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου του 2007, ιδρύεται η εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε, με τους ίδιους μετόχους και ακριβώς τα ίδια ποσοστά. Δύο μόλις βδομάδες μετά, στις 9 Νοεμβρίου του 2007, η Τράπεζα Πειραιώς, δίνει δάνειο 18 εκατομμύρια, στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, η οποία αγοράζει τις μετοχές των Αναστασιάδη, Τριανταφυλλόπουλου και Καραμήτσου στις 22 Νοεμβρίου. Δηλαδή οι τρεις τους μοιράζονται 18 εκατομμύρια ως φυσικά πρόσωπα, για να πουλήσουν τις μετοχές στην εταιρεία της οποίας οι ίδιοι είναι μέτοχοι.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ μετά, η εκδοτική ΠΗΓΑΣΟΣ της οικογένειας Μπόμπολα αγοράζει το 70% των μετοχών της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ. Συγκεκριμένα, αγοράζει το σύνολο του ποσοστού του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (40%), το 20% του Αναστασιάδη και το 10% του Καραμήτσου. Το συνολικό τίμημα είναι 12.780.000 ευρώ. Η συνεργασία δεν πήγε καλά και στη συνέχεια στήθηκε νέο κόλπο. Ο Θέμος και ο συνέταιρος στήνουν μια τρίτη εταιρεία, την ΝΕΟ ΘΕΜΑ Α.Ε. Η εταιρεία αυτή εξ ολοκλήρου δική τους, παίρνει δάνειο 18 εκατομμύρια (μαγικό νούμερο) και πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς, για να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει ο Μπόμπολας στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Έτσι η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” περνά στους δύο, μέσα από εταιρείες των οποίων είναι μέτοχοι. Οι εταιρείες που παίρνουν τα δάνεια δεν έχουν καμιά παραγωγική λειτουργία. Είναι απλώς οχήματα που λαμβάνουν δάνεια και κάνουν αγοραπωλησίες.

ΕΤΣΙ σήμερα, καθώς οι κάνουλες των θαλασσοδανείων έκλεισαν και στην εξουσία δεν βρίσκονται οι διαπλεκόμενοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι τρακαδόροι της διαπλοκής αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Η εφημερίδα που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πούλαγε και έβγαζε κέρδη, έχει πλέον περάσει σε ζημίες, λόγω συρρικνωμένης κυκλοφορίας από το ζενίθ των 150.000 φύλλων στο ένα τρίτο, τα 50.000 φύλλα (λίγα για το κόστος της έκδοσης) και συνεχίζει να χάνει αναγνώστες αφού ο κ. Θέμος, με προκλητικό τρόπο, τους θεωρεί πρόβατα που δεν καταλαβαίνουν τι σερβίρει.

ΟΜΩΣ όπως διαβάζουμε, ο κύριος Θέμος έχει σκορπίζει τα χρήματα που κέρδισε με τα δανεικά του Σάλλα σε διάφορες κρυφές off shore, ώστε στην περίπτωση που ρίξει κανόνι να του μείνουν τα πλουσιοπάροχα κέρδη του, για να ζήσει άνετα και ωραία όπως η οικογένεια Ψυχάρη. Μπορεί η νέα διακυβέρνηση να μην κάνει κόλπα διαπλοκής, όμως το διεθνές σύστημα όπου καταφεύγουν τα κλεμμένα έχει ακόμα το πάνω χέρι. Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ του Ψυχάρη μάς άφησε χρέη 200 εκατ. και ο Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα 157 εκατ. Αυτοί, δεν ξέρω τι ήξεραν για το μέλλον, αλλά δεν περίμεναν να έρθει στα πράγματα ο Κυριάκος για να σωθούν.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ όμως ο κ. Θέμος ώστε να το σώσει, προστατεύοντας τα χρήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει και που δεν επιθυμεί να τα επιστρέψει, υπακούοντας στις αποφάσεις των σεβαστών κατά τα άλλα ανεξάρτητων αρχών. Περιμένει και η ζάμπλουτη οικογένεια Βαρδινογιάννη να γλιτώσει το STAR από τα τιμήματα για την παραχώρηση νόμιμης άδειας λειτουργίας, ύστερα από 30 χρόνια ασυδοσίας. Ένας Κυριάκος και γρήγορα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL