Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η πολιτική ατζέντα της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική ατζέντα της κοινωνίας

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, που οι επικοινωνιολόγοι πάτησαν για τα καλά το πόδι τους στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων, έχει αναχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα η πολιτική ατζέντα και το ποιος τη διαμορφώνει.

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα, πώς θα τονιστούν τα καλά, πώς θα κρυφτούν τα λάθη, ακόμη και ποια στάση θα ακολουθήσουν σε ένα ζήτημα τα κόμματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κρίση, ώς έναν βαθμό, κατέρριψε τον μύθο αυτό με τέτοιο τρόπο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που διαμόρφωναν την πολιτική ατζέντα δηλαδή τις μέχρι τότε κυβερνήσεις, τα κυρίαρχα κόμματα και τα συστημικά media, αφού έφερε την πολιτική σε βιωματικό επίπεδο όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τακτικές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κρατούσαν από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες.

Ό,τι απέμεινε από την επικοινωνιακή πολιτική στην πολιτική ζωή του τόπου έρχεται η Ν.Δ. να το αποτελειώσει. Ακραίες τοποθετήσεις, αλλοπρόσαλλη τακτική, ανάδειξη μη θεμάτων σε κυρίαρχα μόνο και μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους. Μια πλήρως ασυντόνιστη και αποκρουστική ατζέντα όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες.

Και ήδη καταγράφεται ότι είναι το ίδιο απεχθής και σε ένα κομμάτι των κλασσικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να δηλώσει δημόσια: “Η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο”.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια πορεία που οδηγεί στην έξοδο από την επιτροπεία και που πρέπει να σταθεί στα πόδια της ξανά, η στείρα αντιπολίτευση είναι ένα εμπόδιο. Η αντιπαράθεση των κομμάτων όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά πρέπει να ενταθεί. Να υπάρχει συνεχώς ένας διάλογος, όσο σκληρός κι αν είναι, για να γεννηθούν νέα πράγματα. Να επικοινωνηθούν τα πολιτικά οράματα όλων δημόσια στην κοινωνία και οι πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο. Γιατί τα θέματα στην πολιτική ατζέντα, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποια κόμματα, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι επικοινωνιολόγοι, στο τέλος τα βάζει η κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL