Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μισανθρωπισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μισανθρωπισμός

Πριν από μερικές εβδομάδες γράφαμε στην "Αυγή" για το Νοσοκομείο της Καβάλας, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να εξοικονομήσει 640.000 ευρώ καταργώντας τους ιδιώτες εργολάβους στην καθαριότητα και τη σίτιση. Έτσι και το νοσοκομείο μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα επιπλέον έσοδα και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς, δηλαδή κανονικούς μισθούς, και εργασιακά δικαιώματα, όπως πρέπει.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που απέδειξαν στην πράξη ότι το μοντέλο των ιδιωτών εργολάβων που προώθησε με όλους τους τρόπους η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. είχε πολλαπλάσιο κόστος και μεγάλες κοινωνικές συνέπειες.

Πάντως, ακόμη και τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά πετούσε στον δρόμο τις καθαρίστριες και στηνόταν χορός εκατομμυρίων με μηχανισμούς ιδιωτών εργολάβων στην καθαριότητα, δεν είχαμε τη συνολική εικόνα της σκληρότητας που έκρυβαν οι τότε κυβερνώντες.

Με επιμονή και μεθοδικότητα έστηναν συνεχώς εμπόδια σε οποιαδήποτε κίνηση δικαίωνε τον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών. Στη συνέχεια πρωτοστάτησαν σε έναν πρωτόγνωρο χορό αντιδράσεων όταν η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε τη μεγαλύτερη ίσως αδικία που υπέστησαν εργαζόμενοι στην κρίση.

Το μένος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν εξαντλήθηκε όμως ούτε τόσα χρόνια μετά. Χθες, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έθεσαν θέμα συνταγματικότητας στην τροπολογία που επιτρέπει στις καθαρίστριες να πληρώνονται. Στην ουσία, έγιναν τα φερέφωνα των ιδιωτών εργολάβων αφού με ένα τέτοιο εμπόδιο θα άνοιγε ο δρόμος για την επανεμφάνισή τους στο Δημόσιο.

Επιβεβαίωσαν έτσι για άλλη μια φορά ότι και τα δύο αυτά κόμματα δεν θα ανεχθούν κανέναν πολίτη, ομάδα εργαζομένων, ακόμη και την κοινωνία ολόκληρη, όταν θεωρούν ότι στέκεται εμπόδιο στη μάχη τους υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL