Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Copy paste
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Copy paste

Paul Klee, Classical Grotesque, 1923

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΜΟΥ

Το Σάββατο 22 Ιουλίου, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε με αφοπλιστική βεβαιότητα πως “δεν μένει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης”. Και κατέληξε: «Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως, ούτως ή άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή».

Μία μέρα αργότερα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να σιωπά». Σε αυτή σημείωνε πως «οι κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Με τη γνωστή μαθηματική ακρίβεια που διέπει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπόθεση εργασίας συνέχιζε συμπεραίνοντας πως «αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες». Και το κερασάκι; «Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή».

Την Κυριακή 23 Ιουλίου επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού εξέδωσε και αυτός ανακοίνωση με τον άκρως πρωτότυπο τίτλο «Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να σιωπά». Εκεί, ο Δ. Τσιόδρας διαπίστωνε πως «ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά. Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε)».

Είναι γνωστό ότι η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας πουλάει. Και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται τα τρία παραπάνω κόμματα έρχεται να επιβεβαιώσει την ηγεμονία αυτού του είδους της δημοσιογραφίας. Αποκαλύψεις, παράνομες ηχογραφήσεις, υποκλοπές, σενάρια, συζητήσεις σε διαδρόμους, σχέδια, σενάρια, όλα στην υπηρεσία ενός θέματος το οποίο στηρίζεται σε ένα βιβλίο και σε πολλές υποθέσεις. «Αν όλα αυτά υλοποιούνταν μέχρι τέλους» λέει με στόμφο η Ν.Δ. Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που υποτίθεται πως βασίζεται στην αξιοπιστία (λες και είναι γιαπωνέζικο μοτέρ) να εκφέρει πολιτικό λόγο που βασίζεται σε υποθέσεις και όχι στα γεγονότα;

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση είχε το 2015 σχέδιο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, για ποιον λόγο δεν το υλοποίησε, ιδίως μετά το συντριπτικό για την αντιπολίτευση αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Για ποιον λόγο δεν προχώρησε στο... πραξικόπημα το οποίο είχε έτοιμο; Για ποιον λόγο δεν έθεσε στο δημοψήφισμα το ερώτημα περί νομίσματος και για ποιον λόγο διαψεύστηκαν ότι η επικράτηση θα οδηγούσε στο Grexit;

Τα τρία κόμματα, τα οποία συνασπίστηκαν τότε υπό την ομπρέλα «Μένουμε Ευρώπη», για ποιον λόγο δεν καταθέτουν μια πρόταση που να εντάσσει το νόμισμα του ευρώ στον συνταγματικό χάρτη της χώρας; Από πού και ώς πού το εκάστοτε νόμισμα αποτελεί τον θεματοφύλακα του πολιτεύματος της χώρας;

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση εγκυμονεί και ευκαιρίες: Αντί να εκδίδουν τρεις ίδιες ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα μπορούσαν κάλλιστα να προχωρήσουν σε μια κοινή ανακοίνωση. Το copy - paste στο μόνο που παραπέμπει είναι στην εικόνα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ κατά τις εξεταστικές περιόδους των φοιτητικών χρόνων και στη διανομή copy - paste σημειώσεων από τα τραπεζάκια τους προκειμένου να προαχθεί η αριστεία και να συντριβεί η Αριστερά που πασχίζει για τη μετριότητα.

Όσο για τον συγγραφέα του βιβλίου, έχω την αίσθηση πως ο υπότιτλος του βιβλίου -«Η μάχη μου (σ.σ.: στο η έμφαση “δική μου”) με το βαθύ κατεστημένο της Ευρώπης»- είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL