Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
EΣTIA για τους ανέστιους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

EΣTIA για τους ανέστιους

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος στέγασης και σίτισης προσφύγων με όρους σχεδόν κανονικότητας, σε σπίτια δηλαδή και όχι στρατόπεδα, και με κάρτες μετρητών για να μπορούν να φροντίζουν μόνοι τους για το φαγητό τους και όχι συσσίτια, μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά ήταν μία από τις καλύτερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

Πρώτα απ’ όλα, είναι καλή είδηση για αυτούς τους απελπισμένους, που, αφού ξέφυγαν από τον πόλεμο, αφού θαλασσοδάρθηκαν, αφού μετά τον πρώτο καιρό της ανακούφισης ότι είναι ασφαλείς άρχισαν να ασφυκτιούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα μπορέσουν να νιώσουν και πάλι άνθρωποι. Να ζήσουν περίπου κανονικά, με την οικογένειά τους σε τέσσερις τοίχους, με το νοικοκυριό τους και να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους από το φθινόπωρο στο σχολείο. Πολλοί από αυτούς θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα, η χώρα μπορεί να τους χωρέσει και μπορεί να τους εντάξει. Ακόμη και για μια χώρα σε κρίση, ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος - και, παρά τα μαύρα πρόβατα, η Ελλάδα παραμένει φιλόξενη.

Αλλά είναι καλή είδηση και για τους δήμους, στην επικράτεια των οποίων θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα με το πετυχημένο όνομα ESTIA - αν και όχι από τη θεά Εστία, αλλά από τα αρχικά του Emergency Support to Intergration & Accommodation. Θα νοικιαστούν άδεια διαμερίσματα, θα δουλέψουν τα μπακάλικα, θα μπει νέο αίμα στα σχολεία, θα εμπλουτιστεί με άλλες φιγούρες, άλλες συνήθειες, άλλες μυρωδιές, άλλα τραγούδια η γειτονιά.

Κι είναι καλή είδηση και για τις περιοχές γύρω από τους σημερινούς καταυλισμούς, όπου αναπόφευκτα δημιουργούνται εντάσεις, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, νοιώθουν εγκλωβισμένοι, δεν έχουν τίποτε να κάνουν όλη τη μέρα, ούτε ελπίζουν ότι θα έχουν να κάνουν κάτι την επόμενη - πόσο μάλλον ένα μέλλον. Με τη σταδιακή διάλυση των καταυλισμών, διαλύονται και οι εστίες έντασης.

Τέλος, είναι θετικό, μέσα στον ξενοφοβικό παροξυσμό που δέρνει σήμερα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προβάλλεται η εικόνα της -αυτονόητης- κοινοτικής αλληλεγγύης, με την παρουσία των δύο αρμόδιων επιτρόπων πλάι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Η Ελλάδα, με την οικονομική στήριξη των εταίρων, κάνει το καθήκον της απέναντι στους κατατρεγμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL