Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η ατέρμονη γραφειοκρατία της αποποίησης μιας... καρέκλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατέρμονη γραφειοκρατία της αποποίησης μιας... καρέκλας

Παραπλανητικός ο τίτλος, ίσως και άστοχος δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων αναγκάζεται να αποποιηθεί κληρονομιές υπό το βάρος των χρεών και των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η αποδοχή τους. Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη της πραγματικότητας, με ανθρώπους που κληρονομούν εν ζωή και μετά θάνατον, με ανθρώπους που βάλουν κατά του Δημοσίου και του κοινωνικού κράτους, παρά το ότι διαχρονικά τρέφονται οικογενειακώς από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο λόγος φυσικά για τους «καταληψίες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος που κληρονόμησαν θέσεις, εξουσία, ακόμα και ολόκληρες κοινοβουλευτικές ομάδες (ή τους απογόνους αυτών). Άνθρωποι που δεν τους έφτασε το γεγονός ότι για σχεδόν έναν αιώνα τους τρέφει το ελληνικό κράτος, παρά τις προσπάθειές τους να καταργήσουν κάθε έννοια κοινωνικού δικαιώματος, που δεν δίστασαν να αποδεχτούν ακόμα και τον «άδολο» εξοπλισμό των πολιτικών τους γραφείων, που το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότησε τις σπουδές τους στο εξωτερικό για να εμφανίζονται σήμερα «ειδήμονες», άνθρωποι που έμαθαν να κουνούν το δάκτυλο εναντίον των «αμαθών» διότι τόλμησαν να αντιπαρατεθούν μαζί τους, και ο ελληνικός λαός, άκουσον - άκουσον, τους εμπιστεύτηκε.

Είναι πραγματικά αδιανόητο να εισέρχονται στα έδρανα του κοινοβουλίου άνθρωποι που δεν έχουν καμία ιστορία, καμία εξάρτηση, καμία σχέση με την τέχνη της πολιτικής που διαχέεται στους μύστες μέσα από μια σύνθετη διαδικασία εκπαίδευσης. Η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα Μητσοτάκης ήμουν 8 χρονών, το 1965. Έκτοτε, από την πτώση της δικτατορίας και μετά, δεν θυμάμαι να υπήρξε κοινοβουλευτική περίοδος στη μεταπολίτευση χωρίς το όνομα Μητσοτάκη να κάθεται σε κάποιο από τα έδρανα της Βουλής. Η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι βουλευτής από το 1989, με διάλειμμα τη θητεία στον Δήμο Αθηναίων. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εκλεγμένος βουλευτής από το 2004, ήδη 13 χρόνια! Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, στη συντριπτική πλειονότητά της, έχει συνεχή παρουσία στη Βουλή για περισσότερα από 15 χρόνια! Πολλοί από αυτούς, νέοι στην ηλικία, επιδεικνύουν την πολιτική διαδρομή τους που ξεπερνά την εικοσαετία, ακόμη και αν βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Έχει, όμως, δίκιο. Είναι απαράδεκτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζουν την κυβέρνησή τους. Δεν περιγράφεται η αδυναμία τους να αντιληφθούν το συμφέρον της χώρας και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, που μόνο οι επαΐοντες της Δεξιάς και της αγοράς μπορούν να αξιοποιήσουν! Αυτοί ξέρουν και το έχουν αποδείξει! Καμία άλλη κοινωνική τάξη στην Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει με αυτόν τον τρόπο την περιουσία του ελληνικού λαού για ίδιον όφελος. Το γεγονός της χρεοκοπίας μας δεν οφείλεται στους επαΐοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά στα λάθη του ελληνικού λαού που τόλμησε να αποκτήσει δικαιώματα και εν συνεχεία να τα υπερασπιστεί. Και βέβαια, πάντα υπάρχει μια εξήγηση! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους(!) αφού καμία άλλη λογική εξήγηση δεν μπορεί να βρει η αξιωματική αντιπολίτευση (αυτό μας είπε προσφάτως στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνοντας με το δάχτυλο).

Μια μικρή λεπτομέρεια

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο σύνολό τους δεσμευμένοι να ψηφίσουν τον περιορισμό στις θητείες των βουλευτών στην επερχόμενη πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Μητσοτάκης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του τι θα πράξουν; Μπορούν οι κληρονόμοι της πολιτικής να απέχουν από τα δημόσια ταμεία έστω και για μία θητεία εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους από τις περιουσίες που έχτισαν στις πλάτες του ελληνικού λαού; Εμείς, οι «ανεπάγγελτοι», μπορούμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και κανέναν περιορισμό. Δεν έχουμε υποχρεώσεις ούτε συμβάσεις αορίστου χρόνου με «ανώνυμους» χρηματοδότες. Κινούμαστε πιο άνετα στις γειτονιές μας και στα μικρά μας σαλόνια! Αυτοί που γεννήθηκαν στα μεγάλα σαλόνια συνήθως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε κάτι λιγότερο από το όλα. Εμείς, ούτε ξεκινήσαμε καριέρα ως χρυσά στελέχη μηδενικής εμπειρίας ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ χρυσά στελέχη. Δεν το επιδιώξαμε και δεν πρόκειται να το επιδιώξουμε.

Επιζητούμε και αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, για την επιστροφή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέσα σε όλα όσα έχουμε ακόμη να κάνουμε πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμη υποχρέωση. Να παλέψουμε για να ηττηθούν οι «φεουδάρχες» της πολιτικής για ακόμα μια φορά. Να ηττηθούν οι «αριστοκράτες» της πολιτικής και τα τζάκια τους, να αναγκαστούν να αφήσουν τις καρέκλες που κληρονόμησαν χωρίς να δίνουν τίποτα στην κοινωνία, παρά μόνο να τους αρπάζουν ακόμη και τη ζωή. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο Ντυνάν και σε άλλα νοσοκομεία εμείς δεν τα κρατάμε για τους δικούς μας.

Για εμάς οι ζωές όλων έχουν την ίδια αξία. Αυτές είναι οι δικές μας αξίες και γι’ αυτές θα παλεύουμε.

* Η Ζωή Λιβανίου είναι βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL