Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Έρχεται ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές σε δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές σε δήμους

Προς ψήφιση βαίνει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τη συζήτηση επί των άρθρων του να ξεκινά πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευκόλυνση εξόφλησης οφειλών των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ με ρύθμιση έως και 100 δόσεις, ενώ προβλέπεται ότι τα βοηθήματα που πιστώνουν οι δήμοι στους δικαιούχους θα είναι ακατάσχετα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο ζήτημα απόδοσης ιθαγένειας, κάτι που είχε εξαγγελθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, με σκοπό να ανταποκρίνεται στην ταχύτερη απόδοση ιθαγένειας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις που χρονίζουν.

Απαλλαγή από προσαυξήσεις

Ευνοϊκές είναι διατάξεις του νομοσχεδίου, που δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως 100 δόσεις των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, οι οφειλές ιδιωτών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να ρυθμίζονται και να απαλλάσσονται κατά ποσοστό από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης οφειλής. Ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά 100% από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εάν εξοφλήσει το ποσόν εφάπαξ. Απαλλάσσεται κατά 80% εφόσον ενταχθεί σε ρύθμιση για 2 έως 24 δόσεις, για δόση μικρότερη των 20 ευρώ, κατά 70% εφόσον ενταχθεί σε ρύθμιση για 25 έως 48 δόσεις, κατά 60% εφόσον ενταχθεί σε ρύθμιση για 49 έως 72 δόσεις και κατά 50% εφόσον ενταχθεί σε ρύθμιση για 73 έως 100 δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που τελούν σε αναστολή, άλλες που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής και άλλες που δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω δικαστικής αμφισβήτησης. Γενικά, οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση χρεών προς τους δήμους ακόμη και τέσσερις μήνες από την έκδοση του νόμου. Προηγουμένως, όμως, απαιτείται έγκριση από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο.

Η εφάπαξ καταβολή ή η πρώτη ρυθμισμένη οφειλή πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων από την ημέρα υποβολής αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα. Τυχόν καθυστέρηση της καταβολής της ρυθμισμένης δόσης επιβαρύνεται με 5% προσαύξηση επί του ποσού της δόσης. Επίσης, προβλέπεται άρση της δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας από τον δήμο εάν ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 5% για ποσό έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή 5.001 έως 10.000 ευρώ και 20% για οφειλή 10.001 ευρώ και άνω. Βέβαια, σε περίπτωση μη καταβολής της ρυθμισμένης οφειλής, ο δήμος πρέπει να επαναδεσμεύσει τη φορολογική ενημερότητα του οφειλέτη.

Αναγκαστικά μέτρα

Προκειμένου ο δήμος να μην επιβάλει αναγκαστικά μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ο τελευταίος πρέπει να τηρεί το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης οφειλών προκειμένου ο δήμος να αναστείλει τα αναγκαστικά μέτρα, τα οποία όμως δεν αναστέλλονται για οφειλές εις χείρας τρίτων. Ο οφειλέτης παύει να υπάγεται στη ρύθμιση χρεών προς τον δήμο είτε εάν δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας, είτε εάν δεν υποβάλει στον δήμο τις δηλώσεις για το τέλος επί ακαθάριστων εσόδων ή και τέλους παρεπιδημούντων, είτε εάν έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία.

ΤΑΠ και ΔΕΠΟΔΑΘ

Για τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι δήμοι στους πολίτες προβλέπεται ότι οι οφειλές θα ανάγονται στα πέντε προηγούμενα έτη της βεβαίωσής του με χρονική στιγμή αναφοράς τις 23.10.2014 και έτσι απαλείφονται οι προσαυξήσεις.

Επίσης, διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές από τέλος ακίνητης περιουσίας για ακίνητα στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης από τον ισχύοντα πολεοδομικό σχεδιασμό, που αφορούν ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση, δέσμευση ακινήτου για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων ή προστασίας περιβάλλοντος. Η διαγραφή των οφειλών γίνεται με έκδοση απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο. Μετά την κατάργηση του φόρου Δωδεκανήσου (ΔΕΠΟΔΑΘ) λόγω σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οφειλές που είχαν βεβαιωθεί έως τότε διαγράφονται με απόφαση των εκεί δημοτικών συμβουλίων.

Κοινόχρηστοι χώροι

Αυστηροποιείται ο κανονισμός για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από καταστήματα. Έτσι, προβλέπεται ότι με τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης παράβασης, αν αυτή δεν αρθεί εντός επτά ημερών, τα αντικείμενα καταγράφονται και αφαιρούνται από τον κοινόχρηστο χώρο. Ο παραβάτης καλείται εντός προθεσμίας τριών μηνών να αναζητήσει τα αντικείμενα που απομακρύνθηκαν πληρώνοντας και το ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα απομάκρυνσης. Αν ο παραβάτης μετά την απομάκρυνση των αντικειμένων προβεί σε δεύτερη παράβαση, αφαιρείται για έξι μήνες η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Για τις μισθώσεις περιπτέρων και κυλικείων προβλέπεται ότι σε περίπτωση θανάτου του αρχικού εκμισθωτή, η μίσθωση παρατείνεται αυτοδικαίως για δύο έτη κατόπιν αιτήματος του μισθωτή, ο οποίος συνεχίζει να καταβάλλει το μίσθωμα στον δήμο.

Ακατάσχετα τα επιδόματα

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δέσμευσης των επιδομάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών για τους δικαιούχους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, προβλέπεται διάταξη που προσδιορίζει ως ακατάσχετα τα βοηθήματα που καταβάλλουν οι δήμοι στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα βοηθήματα “είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα”.

Για τους θεομηνιόπληκτους

Για την άμβλυνση της γραφειοκρατίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών), όπως και με τον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση με πάγια χαρακτηριστικά, κατά την οποία “παρατείνεται και αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων και εφαρμόζονται αναλογικά οι σχετικές προβλέψεις”.

Αύξηση εσόδων από ανακύκλωση

Στοχεύοντας στην ενίσχυση των στόχων της ανακύκλωσης και της ανταποδοτικότητας υπέρ των δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εκποίηση υλικών που προέρχονται από χωριστή διαλογή με διενέργεια ταχείας δημοπρασίας. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατίθενται αποκλειστικά για την ενίσχυση της χωριστής διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων και βιοαποβλήτων και εν γένει δαπάνες της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού. Έτσι, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα από αυτά τα έσοδα να καλύπτουν τις δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών και να μειώνουν τις εισφορές των δημοτών.

Δημοτικοί σύμβουλοι

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θεσπιστεί η δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη για αποζημίωση στους δημοτικούς συμβούλους με τη δαπάνη να βαρύνει τους δήμους. Η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά συνεδρίαση, με ανώτερο αριθμό συνεδριάσεων τις τέσσερις ανά μήνα. Εξαιρούνται της αποζημίωσης όσοι εκλέγονται σε δήμους της Α’ και Β Αθηνών, της Α’ και Β’ Πειραιά και της Α’ Θεσσαλονίκης. Επίσης, εξαιρούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων η κατοικία απέχει λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από τη δημοτική και τοπική κοινότητα. Η εξαίρεση δεν ισχύει για τους νησιωτικούς δήμους. Επίσης, θεσπίζεται η δαπάνη μετακίνησης για αντιπεριφερειάρχεις και περιφερειακούς συμβούλους, με το κόστος να βαρύνει τις Περιφέρειες. Τέλος, προβλέπονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL