Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Η εξόρυξη ξεκινά, η Τουρκία "βρυχάται"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εξόρυξη ξεκινά, η Τουρκία "βρυχάται"

Κανονικά προχωρά η διαδικασία εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς το πλοίο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total - ENI βρίσκεται ήδη στο σημείο της γεώτρησης, ενώ η Ουάσιγκτον έστειλε ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου αναφέρεται η στήριξη των ΗΠΑ στη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα “κυριαρχικά της δικαιώματα”. Την ίδια ώρα, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δημιουργεί τα πρώτα ρήγματα στη Λευκωσία, ενώ συνεχίζεται και η κόντρα Αθήνας-Άγκυρας σχετικά με τις ευθύνες για το ναυάγιο.

Η εξορυκτική πλατφόρμα και το πλωτό γεωτρύπανο West Capella βρίσκονται ήδη από χθες στο σημείο της γεώτρησης και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμαστική εξόρυξη, με την έναρξη της ολοκληρωμένης διαδικασίας να σχεδιάζεται για το προσεχές Σάββατο ή την Κυριακή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το γεωτρύπανο θα φτάσει συνολικά στα 4.500 μέτρα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η “οδηγία προς ναυτιλλομένους” που έχει εκδώσει η Λευκωσία, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή για τρεις μήνες σε ακτίνα πέντε μιλίων από το γεωτρύπανο.

Σημειωτέον ότι ώς τώρα η μόνη “δραστηριότητα” της Τουρκίας στην περιοχή -που απειλούσε με “λήψη μέτρων”- είναι η αναγνώριση του εξορυκτικού πλοίου από τουρκικό σκάφος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της υποστήριξης της Ουάσιγκτον, στην περιοχή βρίσκονται και δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που έχουν αποσπαστεί γι’ αυτό τον σκοπό από την Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου.

Αντιπαράθεση για το ναυάγιο της Ελβετίας

Εν τω μεταξύ, μετά και την επίρριψη στην Τουρκία της ευθύνης για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στα μάτια της κοινής γνώμης, η Άγκυρα προχώρησε χθες σε μια ανοίκεια επίθεση προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, καλώντας τον “να φέρεται υπεύθυνα από εδώ και πέρα”. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας “αβάσιμους ισχυρισμούς”, κατηγορώντας τον ως τον “μοναδικό υπαίτιο” για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, αλλά και νωρίτερα στη Γενεύη.

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στρ. Ευθυμίου ήταν οξύτατη: “Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει ‘εποικοδομητικό πνεύμα’ την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά”. Ο κ. Ευθυμίου υπενθύμισε επίσης την προχθεσινή “κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου από την Ακτή Ελεφαντοστού”, σύμφωνα με την οποία “δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη διάσκεψη της Γενεύης, μια ‘ανόητη πρόταση’ που προέβλεπε κατάργηση του ‘δικαιώματος’ μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα”. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις ως “τη μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών”.

Ως “απρόβλεπτο, νευρικό γείτονα” και “πολλές φορές προκλητικό” χαρακτήρισε την Άγκυρα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος (ρ/σ 24/7), κατηγορώντας την ότι “θέλει να βάλει το θέμα της λύσης στο ψυγείο και να βγάλει τον ΟΗΕ από τη διαπραγμάτευση". «Οι συνομιλίες μπορεί να τερματίστηκαν, ωστόσο δεν τερματίζονται οι προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό υπογράμμισε, από την πλευρά του, από την ίδια συχνότητα, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «ποτέ η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να δεχτεί μια παράνομη κατοχή, η οποία αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες».

“Ανησυχητικά θολό το τοπίο”

Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ, χθες, δημοσιοποίησε την απόφαση της Κ.Ε. του και ασκεί κριτική στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του. Το κόμμα αναγνωρίζει ότι “η κατάρρευση της διάσκεψης για την Κύπρο οφείλεται χωρίς αμφιβολία στην πάγια τουρκική αδιαλλαξία και στα επεκτατικά της συμφέροντα”. Ωστόσο, διαπιστώνει παράλληλα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά “δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα περιθώρια στις διαπραγματεύσεις” και χαρακτηρίζει το τοπίο της “επόμενης μέρας” ως “ανησυχητικά θολό”. Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Β. Παπαδόπουλος κατηγόρησε μεν το ΑΚΕΛ για “διαστρεβλωμένες θέσεις”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν απαντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σεβόμενος τη βασική αρχή ότι πρέπει να επικρατήσει η ενότητα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL