Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη

Το δρομολογημένο «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε., ύστερα από 44 χρόνια συμβίωσης και συμπόρευσης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Την πρώτη ομάδα αποτελούν οι περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες χωρών - μελών της Ε.Ε. που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την δεύτερη, οι περίπου 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί που ζουν και εργάζονται στην Ε.Ε. των 27 (οι οποίοι και δεν ψήφισαν καν για την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ε.Ε.). Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν. Και οι τρεις αυτές ομάδες δικαιούνται προστασίας και δεν πρέπει να είναι οι χαμένοι του Brexit.

Στην περίπτωση που η απόφαση του βρετανικού λαού για Brexit υλοποιηθεί, κάτι σχεδόν βέβαιο, η σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. των 27 θα είναι σχέση «τρίτης χώρας», δηλαδή κατάσταση που διατηρούν χώρες μη μέλη (π.χ., Τουρκία). Βεβαίως η συνθήκη αυτή θα προκύψει και από την διετή διαπραγμάτευση που ήδη διεξάγεται μετά την ενεργοποίηση (29 Μαρτίου 2017) του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από την κυβέρνηση Μέι. Μετά, όμως, και τις βρετανικές εκλογές (8 Ιουνίου 2017), που αποτέλεσαν φιάσκο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, δυνάμωσε η απαίτηση για το λεγόμενο soft Brexit, δηλαδή για τις μικρότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες.

Βέβαια, οι προβλέψεις είναι ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστούν η Βρετανία και ο λαός της, διότι πολλοί στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι το Brexit θα δώσει ώθηση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αφού η Βρετανία μέχρι τώρα έβαζε εμπόδια, ούσα «με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω». Άλλωστε, ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ που είχε πει: «θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη μια ελεύθερη αγορά και τίποτα άλλο».

Πέρα από αυτές τις τρεις ομάδες, εκατομμύρια Βρετανών -κυρίως νέοι άνθρωποι-, που πρόσφατα έδωσαν μεγάλη εκλογική δύναμη στον Κόρμπιν, αλλά και Σκωτσέζοι και Βορειοιρλανδοί, δεν θέλουν να χάσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Για να μην συμβεί αυτό, διάφορες οργανώσεις ανέλαβαν πρωτοβουλία υπό τον τίτλο Retaining European Citizenship, με στόχο τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών Ευρωπαίων ώστε αυτό να νομοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην προσπάθεια συμπαρίσταται και ο επικεφαλής της Συνταγματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφστατ που δήλωσε: «Να βάλουμε πρώτα τους πολίτες και δεν κάνει διαφορά αν είναι πολίτες της Ε.Ε. ή πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Να είμαστε ανοιχτοί, θετικοί και γενναιόδωροι προς του πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού εκατομμύρια εξ αυτών επιθυμούν να διατηρήσουν τη σχέση τους, τον δεσμό τους και την ταυτότητά τους στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η εν λόγω βρετανική πρωτοβουλία έχει ήδη μεγάλη απήχηση και πρέπει να υποστηριχτεί και στην Ελλάδα. Η οργάνωση Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) συμμετέχει ύστερα από πρόσκληση του βρετανικού ιδρύματος Bertrand Russell για την ειρήνη.

ΥΓ.: Προς ενημέρωση των αναγνωστών της "Αυγής", οι περισσότεροι Βρετανοί πολίτες στην Ε.Ε. ζουν και εργάζονται, κατά σειρά, στην Ισπανία (πάνω από τριακόσιες χιλιάδες), τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Στη σχετική κατάταξη η Κύπρος είναι έκτηκαι η Ελλάδα δέκατη. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες των 27 χωρών - μελών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, πρώτοι έρχονται οι Πολωνοί (πάνω από 900.000), δεύτεροι οι Ρουμάνοι (πάνω από 200.000), τρίτοι οι Πορτογάλοι (επίσης πάνω από 200.000), τέταρτοι οι Ιταλοί, πέμπτοι οι Λιθουανοί και έκτοι οι Γάλλοι, ενώ οι Έλληνες είμαστε στη δέκατη τέταρτη θέση.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL